Witam. Od niedawna posiadam tds w e39 i ostatnio zacząłem się przyglądać kilku rzeczą w moim autko w związku z jego mułowatością.
Zauważyłem bardzo dziwną rzecz: jakiś dziwny "box" z podpiętymi kablami wychodzącymi aż z wnętrza auta, zakończony wtyczką z jednej strony która nigdzie nie jest podpięta. Do boxu dochodzi wężyk z jakimś chyba filterkiem który był podłączony do czujnika podciśnienia koło filtru paliwa. Co ważniejsze może czujnik nie był połączony z kolektorem.
Poniżej fotki i proszę o pomoc co to jest i po co???
ten filterek na ostatnim foto jest fabrycznie a co do tego boxa to zobacz jeszcze gdzie to w kabinie sie konczy moze umiejscowienie konca cos wiecej podpowie, al emoim zdaniem jest to przetwornik od wskaznika turbo a filterek zalozony po to zebu nie zasyfic przetwornika
[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 1:59 pm ]
lub jest to pozostalos po chip tuningu
Poprzedni właściciel nic nie mówił na ten temat niestety....
Mówisz przetwornik ale po co on tam jest i czy to coś daje ?? Poszukam dzisiaj tych kabli ale to wiąże sie z rozebraniem kilku plastików...
A czy jeśli go odepne to coś da?? Albo jeśli przewody sa zapchane to może to nie działąć?? I wogole w jaki sposób to miałby działać na pracę silnika??
O kurde wygląda identycznie jakna tym foto co wrzuciłeś odnośnie tuningu....
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2009, 14:07 przez DaBlaz, łącznie zmieniany 1 raz.
wiec jesli chodzi o przetwornik od wskaznika doladowania to taki bajer pokazuje aktualne cisnienie turbiny
a jesli to ten chip tuning to ma to na celu zmiane parametrow komputera a co za tym idzie silnik ma troszke wiecej mocy i momentu, ale w twoim przypadku jesli jest to odlaczone to znaczy ze albo popsute albo nei zdawalo egzaminu
No odłączone nie jest: do zdjęć tylko odłączyłem rurke która szła do czujnika podciśnienia (koło filtru paliwa) a tak to wszystkie kable są podłączone z tego co widzę...
Hmm tylko po co w tym boxie ta wtyczka??
Ciekawy jestem czy to ustrojstwo ma wpływ na mułowatość auta jeżeli już nie działa...
nie jest to wtyczka stosowana w bmw bo nigdzie jej nie wsadzisz ale calkiem prawdopodobne ze sluzy to do programowania boxa lub jakiegos elementu brakuje
Panowie autko jest muł straszny, dłubalismy troche przy nim znalazłem króciec wychodzący z kolektora założyliśmy wężyk ale nic się nie zmienia
Czy w plastikowych kolektorach jest też taki króciec z którego powinien iść w ężyk do czujnika jak w starszych wersjach silnika z kolektorem aluminiowym ??
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz
o calego boxa... mam coś podobnego i jest to odłaczone może bylo i coś nie tak ale teraz mam nową pompe wtryski turbo i idealna kompresje wiec chce sprawdzic
No to spoko Spróbuje w takim razie wydostać to coś z mojego auta i sie pozbyc i najwyżej zamontuje sie boxa PSI Ale najpierw muszę coś zrobic z autem zeby nie był muł...