Jestem posiadaczem Omegi B 2.5 TDS z silnikiem BMW.
moj problem polega na tym ze jak odpale samochod po nocy i odjade 200 metrow od domu, to wskaznik temperatury zaczyna sie podnosic do gory, i zaczyna wskazywac 85 stopni
wnioskuje to po kreskach. jak sie zatrzymam i podniose maske i dotnke silnika, to jest on zimny, a na wskazniku jest juz prawie 90 stopni. jak jezdze sobie po miescie bardzo spokojnie to wskazowka utrzymuje sie na poziomie miedzy 95 a 100 stopni. jak wyjade na trase i jade tak ok 110-120km, to temperatura wskazuje ok 95 stopni. Najgorsze jest to we jak chcem wyprzedzic kogos a trasie i redukuje bieg na nizszy i ciagne go po obrotach tak do ok 4tys obr. to temperatura drastycznie rosnie do 100 stopni, nawet wyzej wchodzi. to samo dzieje sie jak jade np 160km/h. nie wiem co sie dzieje i jaka jest tego przyczyna. dodam ze plyn chlodniczy mam, a wiatraki na chlodnicy wlaczaja sie pry ok 102-103 stopniach. Ten wiatrak od strony silnika napedzany paskiem chodzi caly czas, a te 2 wiatraki przed chlodnica wlaczaja sie tak jak napisalem ok 102 stopni i wylaczaja sie przy ok 97 stopniach.
moze ktos z was wie cos na ten temat?? HELP!!!

(czerwona kreska) - po odjechaniu 200 metrow od domu tyle juz pokazuje
(zolta kreska) - tyle wskazuje, a silnik po dotknieciu jest zimny
(zielona kreska) - tyle wskazuje na trasie przy ok 110-120 km/h
(fioletowa kreska) - tyle pokazuje jak sie jezdzi po miescie
(blekitna kreska) - tyle pokazuje przy wyprzedzaniu lub jezdzie powyzej 150km/h i ciagle rosnie, nie probowalem go ciagnac wyzej zeby nie przegrzac
(do administratorow! nie blokujcie posta bo przejzalem cale forum i nikt nie mial takiego czegos, gdybym cos znalazl to bym nie pisal posta:)