Witam tak jak w temacie w moim BMW słychać stuki ,klekotanie ,głośne cykanie.
Dźwięk wydobywa się z górnych części silnika to jest nagranie tego dźwięku (nie mojego silnika ale stuki są identyczne!) http://www.youtube.com/watch?v=9YEQJzs3DAA
Niżej w komentarzach właściciel napisał że miał 2 luźne zawory.Byłem u mechanika i posłuchał jak samochód chodzi i uważa że to 1 lub 6 wtrysk bo coś mu tam nie grało(sprawdzałem wtryski czy chodzą czyli odkręcałem rurki podczas odpalonego silnika i była duża różnica był też wymieniany wtrysk sterujący) a jeszcze inny sprawdzał rozrząd i stwierdził że tak łańcuch tłucze bo jest luźny (padł napinacz najprawdopodobniej)
Problemy są następujące:
-Stukanie przyspieszające wraz z wzrostem obrotów.
-lekkie przykopcenie przy gwałtownym dodaniu gazu. (na czarno)
-Jest lekko słabsza.
-Szarpanie przy prędkości 120-130 km/h(5 bieg) jak i również przy ruszaniu.
Mam nadzieję że mi pomożecie napiszcie co jest najbardziej prawdopodobne
Jeśli te zawory to jak to się naprawia i czy duże są koszty.
Jeśli to rozrząd to czy napinacz załatwi sprawę? a jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to piszcie!
Z góry dzięki i pozdro.
[E39] Stuki u góry silnika 525 TDS
Moderator: Moderatorzy
[E39] Stuki u góry silnika 525 TDS
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 19:53 przez ProMaster, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Kolego ja na Twoim miejscu sprawdził bym ciśnienie sprężania, będziesz miał czarno na białym jeśli to rzeczywiście zawory, następną rzeczą było by sprawdzenie ciśnienia oleju bo to właśnie jego ciśnienie napina łańcuch rozrządu i samoregultory (szklanki) luzów zaworowych.
Pompa olejowa może dawać mniejsze ciśnienie i z tąd te małe luzy
oczywiście nie mówie ,że napewno tak jest ale warto sprawdzić i wykluczyć tą ewentualność.
Jak wtryskiwacze będą wykręcone do sprawdzenia ciśnienia sprężania, to warto też je sprawdzić
Pompa olejowa może dawać mniejsze ciśnienie i z tąd te małe luzy
oczywiście nie mówie ,że napewno tak jest ale warto sprawdzić i wykluczyć tą ewentualność.
Jak wtryskiwacze będą wykręcone do sprawdzenia ciśnienia sprężania, to warto też je sprawdzić