[E39] 2.5 TDS - Słaby dolny zakres obrotów!PROSZĘ O POMOC:(

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

sebass1
Świeżak
Świeżak

[E39] 2.5 TDS - Słaby dolny zakres obrotów!PROSZĘ O POMOC:(

Post autor: sebass1 »

Witam...
Na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum:)
Mam na imie Sebastian i licze na szczerą pomoc oraz dostęp do ciekawych informacji na tym forum
Mam ogromny problem z moim Bmw.. na żadnym forum nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na moje pytanie mam nadzieje że coś zaradzicie.
Jest świeżym posiadaczem bmw e39 2.5TDS.Chodzi o to że auto na dolnych obrotach tj 500-2000 słabo ciągnie i jest bardzo mułowate... dopiero powyzej 2500obr zaczyna jakos normalnie się wkręcać jednak podejrzewam że nie jest to maksimum tego silnika... tak więc auto słabo przyspiesza, a czasem nawet przy ruszaniu potrafi sie zadusić przy szybkim ruszaniu i pytanie jest takie co może to powodować? jakie mogą być tego przyczyny i od czego zacząć aby doprowadzić ten silniczek do stanu fabrycznego.. Dodam jeszcze że obroty nie falują a silnik odpala normalnie.

Poprzedni właściciel miał taki problem że czasem auto mu zgasło.. mechanik stwierdził że powinien zmienić stacje paliwową... po wymianie filtrów i zalaniu innego paliwa ale ten problem ustąpił... U mnie tego już teraz nie ma jednak silnik jest znacznie słaby i wolno przyspiesza:(

Proszę o jakąś pomoc ponieważ bardzo mi zależało na kupnie tego auta szukałem też dość długo bo ponad pół roku... wookół same powypadkowe puszki ze stukającymi silnikami od chorych handlarzy a kiedy znalazlem już tą wymarzoną spotyka mnie taki problem:/ licze na spore sugestie w tej sprawie.

Pozdrawiam
ŁYSYYY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Sprawdź czy ci nie spadł weżyk co się wpina od dołu kolektora dolotowego i idzie do czujnika doładowania.
sebass1
Świeżak
Świeżak

Witam.. ŁYSYYY to jednak nie jest ten wężyk... naprawde nikt nie ma żadnych pomysłow:(? chyba nie chcecie mi powiedziec ze jestem skazany na serwis:/ prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

No to niezłe koktajle musiał lać poprzedni właściciel. Stawiam w dalszym ciągu na układ paliwowy. Piszesz... "po wymianie filtrów". Ilu i których? :???:
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

ja wymieniłem 3 filtry w ciągu tygodnia tyle syfu bylo w baku... a zaczelem je wymieniać jak wstawiłem dobrą pompke w baku :D
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Ciekawe, czy do pompy wtryskowej coś się jeszcze nie przedostało. :???:
iro
Świeżak
Świeżak

Post autor: iro »

witam wszystkich irek jestem tu pierwszy raz mam nadzieje ze tu znajde pomoc bo nawet w serwisie bylem cos lepiej ale nie to samo mam bmw 530 d z 2001 roku i brakuje mu mocy jest delikatne kopniecie powyzej 2000 obrotow ale to nie to walniecie co przed tem wymienilem wszystkie filtry oleju paliwa odmy wyczyscilem agr egr i nic potem dalem do serwisu k krakowie bo tam pracuje to mysle przy okazji to zrobia a tucos lepiej ale nie to co bylo zrobili regeneracje turbiny wymienili pare czesci czujnikow ale to nie dalo nic i rece mi opadaja niewiem pomozcie co to moze byc za bledy i przekrecenia wielkie sory jesli ktos moze cos poradzic to jaknajbardziej prosze czytalem duzo na tym forum i rozne rzeczy moga byc pomocy

[ Dodano: Sob Kwi 25, 2009 7:47 pm ]
do gorki jak gdzies jest to tez ciezko idzie wogole czuje ze ciezko idzie jakby go cos hamowalo co to moze byc kto pomoze
sebass1
Świeżak
Świeżak

Witam. Dzis zostały sprawdzone przewody, wężyki i zawór EGR... niestety problem nie ustąpił. Auto nadal jest mółowate i brak mu mocy. Dla porównania przejechałem się dziś oplem omegą 2.5tds znajomego i różnica jest odczuwalna. czy macie jakiś pomysł co dalej robić? chyba pozostaje tylko sprawdzić pompę\regulacja nastawnika ?
polokokta55
Świeżak
Świeżak

Post autor: polokokta55 »

a co byś chciał w nastawniku regulować , z tego co wiem to reguluje się wolne obroty możesz troche podciągnoć na około 600 ,jeżeli pali dobrze na ciepłym to pompa masz dobrą. Ja w swoim tdesie spraedzając odmę zauważyłem że jest uszkodzony przepływomierz powietrza, po umyciu odmy i całego układu dolotowego i wymianie przepływomierza osiągi się poprawiły. Fachowcy zalecają co 100000 km wymiana przepływomierza ale do buni nie są tanie bo są w całości ,w inych markach aut są do wymiany tylko same końcówki . Sprawdź cały układ dolptowy powietrza po względem zasywienia i szcelności . Bo pompą wtryskową steruje komputer za pomocą nastawnika i jak do komputera nie dociera odpowiedni sygnał o ilości powietrza to komputer steruje awaryjnie ,czyli przepływomierz jest warznym elementem w osiągach . Przy uszkodzonym przepływomierzu silnik pracuje normalnie ,tlko że w obroty wchodzi wolo auto jest mułowato no i dużo pali ponad 10l
ODPOWIEDZ