wskazania OBC

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

papwil
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

Tak, ale to jest korekta, jak sam powiedziales spalania, a nie jak ktos wczesniej pojemnosci baku... Zreszta u mnie problem jest taki, ze i na pustym i na pelnym, zawsze jest 48,5... :/
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Eskimos pisze:Mi pokazywało przy + - połowie baku około 13 litrów. Od około 20 litrów pokazywało 0, a zasięg "---". Dziś rano zalałem do pełna i chyba się naprawiło, bo na pełnym pokazało 76l i 930km zasięgu, a po 190km pokazuje 62l i cos koło 800km. Zobaczymy jak będzie dalej, w miarę zużywania paliwa, ale wychodzi, że przez pierwsze 200km jest OK.

Korekcję zużycia można ustawić maksymalnie na 1250, ale dla mnie to nadal jest ciut mało. Z wyliczenia wychodzi, że do rzeczywistego wskazania współczynnik powinien wynosić u mnie 1315.
1.Zawsze byłem słaby z matmy. :sad: Jak to liczysz?

2.Co naciskasz, że pokazuje Ci ile litrów masz zatankowane? :mrgreen:
papwil
Bywalec Gadulec

rexman pisze:1.Zawsze byłem słaby z matmy. Jak to liczysz?
tak na zdrowy rozum to po prostu tankujesz do pelna, kasujesz licznik i spalanie na OBC. Pozniej jezdzisz, znowu tankujesz i dzielisz kilometry z licznika przez litry wg dstrybutora. Dostajesz spalanie powiedzmy 8 l/100km. Wsiadasz do samochodu i (tak mi sie wydaje, bo nie mam doswiadczenia) musisz dopasowac spalanie, tak aby OBC pokazywal to co sobie obliczyles. Przykladowo jesli OBC pokazuje Ci 9 l/100km to wspolczynnik musisz odpowiednio zmniejszyc: 1000 - 1/9*1000 = 889 - taki wspolczynnik powinienes sobie ustawic.
rexman pisze:2.Co naciskasz, że pokazuje Ci ile litrów masz zatankowane?
A czytales artykul o OBC do ktorego link Deacon wrzucil pare postow wczesniej? http://www.forum.maxbimmer.pl/topics19/ ... vt5461.htm tu jest wszystko napisane.
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

korekcje oblicza sie tak:

New Correction Value = Old Correction Value * OBC Fuel consumption (in MPG or l/100Km) / Actual Fuel Consumption (in MPG or l/100Km)

czyli po naszemu:

nowa korekcja=stara korekcja*wskazanie zuzycia paliwa z OBC/aktualne zuzycie rzeczywiste

czyli robimy tak: tankujemy do pelna i jezdzimy. przy kolejnym tankowaniu spisujemy ile przejechalismy km i ile zatankowalismy do pelna.

powiedzmy: przejechalismy 500km i weszlo 50l czyli spalanie wynosi 50/500*100%=10l

teraz spisujemy ile pokazuje nam OBC: powiedzmy, ze pokazuje 8,5l oraz jaka mamy wartosc pod testem 20, domyslnie powinno byc 1000.

obliczamy wiec tak:

x=1000*8,5/10
x=850 i tyle ustawiamy pod testem 20.

podalem oczywiscie przyklad. korekcja ma pewna wartosc minimalna i maxymalna. ale zawsze powinno wyjsc tak, ze trafimy w ten zakres. mozemy kilka razy sobie obliczyc rzeczywiste zuzycie a potem wyciagnac srednia i dopiero obliczac.

dokladniej wytlumaczyc sie nie da :)

jak sprawdzic ile jest zatankowane: wchodzimy w ukryte opcje OBC i pod pozycja 6 i 7 mamy ilosc paliwa w zbiorniku. u mnie wartosci pod 6 i 7 sie minimlanie roznia - nie wiem od czego to zalezy. ja zawsze patrze na wartosc pod pozycja 6.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, 15:21 przez Deacon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Dzięki koledzy! Teraz wszystko jasne. :wink:
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

Deacon pisze:korekcje oblicza sie tak: New Correction Value = Old Correction Value * OBC Fuel consumption (in MPG or l/100Km) / Actual Fuel Consumption (in MPG or l/100Km)
To jest błąd anglojęzycznego forum. Jeżeli OBC zaniża spalanie w stosunku do rzeczywistości, to współczynnik należy zwiększyć ponad wyjściowy 1000.

Powinno być tak: "New Correction Value = Old Correction Value / OBC Fuel consumption (in MPG or l/100Km) * Actual Fuel Consumption (in MPG or l/100Km)"

Czyli, posługując się tym samym przykładem:

1000 / 8,5 * 10 = ok. 1176

Wpisanie 850 jeszcze bardziej zaniży wskazania OBC - sprawdzone doświadczalnie (chyba, że to moje OBC jest jakieś dziwne ;)

Największa możliwa do wprowadzenia wartość to 1250. Jaka jest najmniejsza - nie wiem.
Deacon pisze:u mnie wartosci pod 6 i 7 sie minimlanie roznia - nie wiem od czego to zalezy. ja zawsze patrze na wartosc pod pozycja 6.
6 to ilośc litrów "chwilowa". Zmienia się ona w zależności od ostrego przyspieszania, hamowania, zakrętów, pochylenia samochodu itp. 7 to wartość uśredniona, jakby o większej bezwładności.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Eskimos pisze:
[quote...Wpisanie 850 jeszcze bardziej zaniży wskazania OBC - sprawdzone doświadczalnie (chyba, że to moje OBC jest jakieś dziwne ;)
Też to zauważyłem. :wink:
Największa możliwa do wprowadzenia wartość to 1250.
W mojej też tak jest. :cool:

Widzę, że temat się rozwija... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

Eskimos pisze: Powinno być tak: "New Correction Value = Old Correction Value / OBC Fuel consumption (in MPG or l/100Km) * Actual Fuel Consumption (in MPG or l/100Km)"
skoro mowsz, ze to blad i sprawdzales to spoko :) bede musial u siebie przeliczyc jeszcze raz :)
Eskimos pisze: 6 to ilośc litrów "chwilowa". Zmienia się ona w zależności od ostrego przyspieszania, hamowania, zakrętów, pochylenia samochodu itp. 7 to wartość uśredniona, jakby o większej bezwładności.
dzieki za wyjasnienie.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

rexman pisze:W instrukcji montażu OBC było napisane, żeby nie ustawiać nr.21, bo się zresetuje pamięć. :mrgreen:
A tu widzę, że OBC Wam "chodzi" dalej. :wink:
Myśle sobie- sprawdze i okazało się że po teście 21 na wyświetlaczu OBC pojawiło się PPPP
Obrazek
u mnie reset skutkuje zmieną wartości binarnej w adresie OF oraz 10
0 55 0 0 78 98 3B 5D 14 10 AD 7B E4 D0 F9 6C
D2 CB 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
na:
0 55 0 0 78 98 3B 5D 14 10 AD 7B E4 D0 FF FF
D2 CB 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Może od Was się dowiem, bo nigdzie nie moge znaleźć do czego służy dolny lewy przycisk, po włączeniu i naciśnięciu S/R odpala się sekundnik a przy przycisku podświetla się dioda na czerwono?
I czy ta wartość 98 z adresu 04 w teście, to nie jest czasem pojemność baku w litrach?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 19:15 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Tomek 85, nie odpowiem Ci, bo nie wiem. Na dodatek, używasz takich terminów i symboli, że zupełnie zbaraniałem. :mrgreen:

Mam natomiast pytanie: naciskając klawisz "zużycie paliwa"(consump.) wyświetla się np. 7.7 con1
Naciskając ponownie wyświetla się 7.7 con2 :???:
Dlaczego po powtórnym naciśnięciu wartość jest identyczna?

Aha, i jeszcze jedno... gdy chcemy odblokować wartości ukryte, to ponoć trzeba wpisać sumę cyfr aktualnego miesiąca i dnia. Jasne, tylko jak wpisać te dwie cyfry w 4 pola?
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 1:44 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

rexman pisze:naciskając klawisz "zużycie paliwa"(consump.) wyświetla się np. 7.7 con1
Naciskając ponownie wyświetla się 7.7 con2 :???:
Dlaczego po powtórnym naciśnięciu wartość jest identyczna?
Albo zbieg okoliczności, albo oba byly kasowane jednocześnie. To są dwa niezależne liczniki i każdy można kasować osobno. Ja np. kasuje con1 co tankowanie, a con2 liczy mi zużycie od momentu założenia dużego OBC. Samochód spala mi bardzo powtarzalne ilości, więc zwykle wartości con1 i 2 mam zbliżone do siebie. Bywa też, że są jednakowe. Zmieniasz styl jazdy albo wyjezdzasz na trasę i już się rozjeżdżają.
rexman pisze:gdy chcemy odblokować wartości ukryte, to ponoć trzeba wpisać sumę cyfr aktualnego miesiąca i dnia. Jasne, tylko jak wpisać te dwie cyfry w 4 pola?
Np. dzisiaj - szósty maja. Dodajemy 6+5 = 11, więc wpisujesz 0011. Dla 27 grudnia będzie 27+12=39 -> wpisujesz 0039 itd.
Darz Bór!
Eskimos
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Wielkie dzięki Eskimos! :smile:
Nie wiedziałem, że można je kasować...myślałem, że wartość (przynajmniej con1) bierze się po ustawieniu "CORR".

Kurczę, podkusiło mnie zamontować OBC... :evil: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 2:27 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek976psk
Świeżak
Świeżak
Model: 525d

Post autor: piotrek976psk »

Nietypowa Awaria
Witam. Ja mam pytanko troszke nie na temat, otóż niedawno zaświecił mi sie napis CHECK CONTROL i od tamtej pory zwariowało mi elek. sterowanie szybami. Tzn: kiedy chce zamknąć lewą przednią szybe otwiera się lewa tylna, a kiedy chce zamknąć lewą tylną to otwiera się lewa przednia.(musiałem zamykać na krótko) wymieniłem dwie kaset pod tylną kanapą i dalej to samo. Co może być przyczyną tej nietypowej awari Czy są jeszcze jakieś dodatkowe sterowniki? i gdzie? (szukałem wszędzie na forum i nie znalazłem odp.) Bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

piotrek976psk pisze:Nietypowa Awaria
Przeczyść może przełączniki "otwarte"-"zamknięte" ? :wink:
piotrek976psk
Świeżak
Świeżak

Przełonczniki też wymieniłem i to samo. Znajomy mówił, że jest jeszcze jakiś dodatkowy modył sterujący pod deską rozdzielczą, czy to prawda? Ma ktoś moze jakiś schemat podłonczenia??
papwil
Bywalec Gadulec

Ja mam schemat... Z tego co pamietam to szyba przednia i tylna z tej samej strony maja jeden wspolny kabel + szyby od strony kierowcy maja wspolny kabel z szyberdachem. Masz szyberka?
piotrek976psk
Świeżak
Świeżak

tak mam szyberdach. Prosze wstaw ten schemat
papwil
Bywalec Gadulec

ja mam calego INFO-TECHa wiec nie moge tego tu wkleicale mam tez schematy w PDFie 15MB i moge Ci na maila wyslac, tylko zapodaj adres
piotrek976psk
Świeżak
Świeżak

mój adres: psk967@wp.pl Z góry dzięki
ODPOWIEDZ