Świeci się ABS

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

jak lampka sie zapala to abs sie wylacza sprawdzalem na piasku i kola blokuje
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

sprawdz bezpieczniki, wjedz na podnosnik, badz podpiety pod kompa i zakrec kazdym z kol po zakreceniu powinno pokazac predkosc nawet jak jedno kolo zakrecisz, wykluczysz wtedy czujniki, jezeli czujniki sa sprawne zbadaj komputer, mi rozibi to tak, ze krecąc reką kolo na kompie pokazywalo np: 6km na godzine i miernikiem podpiol sie jakos pod sterownik i sprawdzal czy tam dochodzil impuls w kazdym dochodzil a potem czy wychodzi od kompa, u mnie nie wychodzil wiec zdjagnozowali ze to komp i tak bylo naprawde wymienilem kompa i gra :)
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

no panowie sprawa wyjasniona, cale zamieszanie przez najprawdopodobniej kamien ktory uszkodzil izolacje na kablu do czujnika, wlazla wilgoc i sie sproszkowaly lineczki a z czasem stracily przewodnosc. a co do diagnozy komputerem w e34 jest zrobione w taki sposob ze jak system abs zlapie jakis blad w tym przypadku czujnika to sie komputer wylacza dlatego go nie wykrywalo za kompie. a najsmieszniejsze jest to ze komputer diagnostyczny za 20 tysi sie poddal a ja sprawe wykrylem za pomoca miernika za 19 zl z obi
Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds

Post autor: Papay318tds'99 »

kolego adam-bmw niewiesz przypadkiem czy w e36 jest podobnie ze z powodu uszkodzenia któregoś czujnika lub innego błędu ABSu komputer sie wyłącza i nie można sie z nim połączyć? :?:
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz

mozliwe ze mysliciele z bmw tak wlasnie zrobili, sprawdz kazdy czujnik osobno, ja rozpinalem kostki i miernikiem sprawdzalem w 3 kolach mialem ok 1.05- 1.12 a czwartym nic nie pokazalo, wymienilem czujnik i jest ok, widac bylo na kablu taki bialy nalot w miejscu uszkodzenia
Major
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Świeci się ABS

Post autor: Major »

Witam,

Podlaczam sie do tematu. Moja maszyna - E36 2.5 TDS 99 rok aut. U mnie rowniez swieci sie non stop lampka ABS. Zlokalizowalem awarie - fotka nizej. Poprzedni mechanik partacz pourywał mi kabelki w lewym przednim kole. Aktualnie jak na fotce sa poizolowane. To co widac na fotce to sa oba czujniki ABS tak?

Pozdrawiam,
Marcin.
ODPOWIEDZ