witam
czy to mozliwe by powodem niepalenia samochodu na zimnym silniku byly swiece w wiosenna pogode?
auto palilo mi w miare normalnie przez zime i teraz tez. i nagle od dzisiaj jak jest zimny silnik to za cholere nie chce zapalic. musze sie nameczyc jakies 2 minuty i za ktoryms razem zapali. rozrusznik kreci caly czas rowno. gdy juz zapale auto i zgasze to kolejne proby odpalenia sa bezproblemowe jakby nic sie nie dzialo. kolega mi powiedzial ze to nie moze byc wina swiec bo jest powyzej 10 stopni celcjusza i ona i tak nie grzeja:/
e34 525tds - nie pali na zimnym
Moderator: Moderatorzy
-
balik
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
e34 525tds - nie pali na zimnym
Ostatnio zmieniony 05 maja 2009, 21:35 przez balik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Papay318tds'99
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
kolego ja bym sprawdził czy ci sie układ paliwowy nie zapowietrza czy gdzieś nie łapie powietrza i jak postoi to paliwo sie cofnie i musi pokręcić żeby napompować paliwka u mnie akurat tak było też sie z tym męczyłem
ale w końcu doszedłem do tego
myśle że to nie świece u mnie bez grzania bez problemu odpala na zimnymoczywiście przy dodatnich temp.
-
Papay318tds'99
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Niestety to może być wina pompki, na początek proponuje wstawienie przeźroczystego przewodu między filtr paliwa a pompe wtryskową, będziesz widział co się faktycznie dzieje i czy jest tam powietrze po dłuższym postoju, jeśli będzie to sprawa jest jasna jest jakaś nieszczelność, lub pompka się kończy bo puszcza paliwo wraca do baku, z uszkodzoną pompką można jezdzić tylko poniżej 20l w baku zaczynają się problemy z odpalaniem po dłuższym postoju, jeśli chcesz ich uniknąć wstaw zaworek zwrotny najlepiej zaraz na wyjściu przewodu zasilającego z baku.balik pisze:miałem wymieniać pompę to w baku bo tak mi tu koledzy zdiagnozowali, ale miałem przeważnie problem z odpalaniem jak w baku było poniżej 20l paliwa. czyżby tą pompę aż tak szlag trafił że po prostu pierwsze odpalenie po dłuższym postoju to jest prawdziwa męczarnia dla rozrusznika?
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Na połączeniu przewodów gumowych z metalowymi/alumiowymi, oringi przy króćcach filtra paliwa (doprowadzenie-odprowadzenie paliwa z filtra)balik pisze:a gdzie jeszcze może być nieszczelność? jak to po kolei najlepiej sprawdzić?
Można zaślepić przewód doprowadzający do pompy a przy zbiorniku na zasilaniu zapodać powietrze będzie słychać gdzie syczy tylko jakieś rozsądne ciśnienie żeby nie rozerwało węży.
Z tego co piszesz to raczej objawy wskazują na pompke paliwa
-
balik
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
dzięki kolego tomku:p jutro zabiore sie za rozbieranie:p pompę i tak już zamówiłem bo była do wymiany:P a to stukanie cośmy sobie na spociku oglądali to jednak wahacz gorny jest:P
[ Dodano: Wto Maj 05, 2009 8:10 pm ]
witam
pompa paliwa wymieniona, zaworek zwrotny założony i nie ma ani krzty poprawy jeśli chodzi o to palenie na zimnym silniku:/ co jeszcze może być przyczyną?
podczas tego pierwszego odpalania kiedy auto już zapali pojawia się ogromna chmura białego dymu:/
[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 5:40 pm ]
bezpiecznik był upalony przy sterowniku świec żarowych. wstawiona jedna blaszka i normalnie cud:)
najbardziej wkurzyła mnie fahowość okręgowych mechaników. pojechałem na diagnostyke to powiedzieli że to pompa i wzięli 80 zł. pojechałem gdzie indziej to mówili że któryś kabel urwany bo przekaźniki sprawne i wzięli 40 zł.
a głupia blaszka kosztowała 2.90 zł:/
po co są ci mechanicy posrani??:/
[ Dodano: Wto Maj 05, 2009 8:10 pm ]
witam
pompa paliwa wymieniona, zaworek zwrotny założony i nie ma ani krzty poprawy jeśli chodzi o to palenie na zimnym silniku:/ co jeszcze może być przyczyną?
podczas tego pierwszego odpalania kiedy auto już zapali pojawia się ogromna chmura białego dymu:/
[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 5:40 pm ]
bezpiecznik był upalony przy sterowniku świec żarowych. wstawiona jedna blaszka i normalnie cud:)
najbardziej wkurzyła mnie fahowość okręgowych mechaników. pojechałem na diagnostyke to powiedzieli że to pompa i wzięli 80 zł. pojechałem gdzie indziej to mówili że któryś kabel urwany bo przekaźniki sprawne i wzięli 40 zł.
a głupia blaszka kosztowała 2.90 zł:/
po co są ci mechanicy posrani??:/