[E36] Nieszczęsne zawieszenie i prowadzenie ...

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 740d
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

[E36] Nieszczęsne zawieszenie i prowadzenie ...

Post autor: dj_tygrys »

Witam jakis czas temu miałem problem otóż po wjechaniu na dziure (nawet nei dużą) szarpało kierownicą wymieniłem łączniki stabilizatora pomogło bo stuki spodspodu ustały jednakże mam jeszcze inne problemy

- to że mam amorki wyjechane tzn jeden to swoją drogą

ale po prostu czuję że jak np jest zakręt 90stopni i wjezdzam w niego tak okolo 25-30 km/h to przy skręcaniu kołami czuję opór tak jakby wspomagania nie było ... może siadła pompa wspomagania bo na ostrzejszych zakrętach troche opór kiera stawia ... po drugie jade powiedzmy jakaś drogą wojewódzką czyli nie jest ona idealna tylko gdzieś dziurka gdzieś uskok gdzies łatka i jak tak jade to po najechaniu na coś wyżej wymienionego kierownica zachowuje się bardzo dziwnie jak ją trzymam b.mocno to nie drży a jak tak jedną ręką normalnie to strasznie ją rzuca i coś w tym samym momencie stuka tak jakby zaraz za znaczkiem bmw na kierownicy tak jakby w środku ... może to maglownica albo drążki kierownicze ??

już sam nie wiem, wiem że odkąd bunie kupiłem to ten dzwięk za znaczkiem bmw był ale np. jak jechałem na kostce brukowej teraz on już jest praktycznie na każdym "kamyczku" do tego szarpie kierownicą a na kostce brukowej to już wogule prawie z rąk wyrywa ... chyba tak nie powinno być ... jak myślicie ?

będę wymieniał zawieszenie przednie tzn na 100% amortyzatory gazowe i drążki kierownicze, łączniki już wymieniłem na lemfordery, być może też sworznie wahacza ale co jeszcze albo w zawieszeniu albo w układzie kierowniczym mogło się popsuć i co warto wymienić ? doradźcie bo już sam nie wiem
Sambor
Bywalec

Post autor: Sambor »

Ja bym stawiał na maglownice... a najlepiej pojedź na trzepaki i Ci wszystko wyjdzie :smile:.
"Możesz mieć każde auto. M5 i tak jest szybsze." - Jeremy Clarkson
krisztof2000
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: krisztof2000 »

jak masz amorka wylanego to też tak będzie się zachowywać bo ci po prostu koło podskakuje. wymień bo ci wszystko po kolei będzie padać. a co do wspomagania to sprawdz sobie płyn. bo jak masz mało to też tak może sie zachowywac tzn może być opór przy skręcie.
ODPOWIEDZ