Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem e39 525 TDS 99'. Swoją Becie mam od roku, zrobiłem na niej ponad 20 tys km, aktualny (podobno) autentyczny przebieg to 220 tys. Podobno autentyczny bo książke serwisową ma, ale czy prawdziwą... Wymieniałem dwukrotnie filtry, olej etc. Silnik bierze około 2-2.5 litra oleju na 3 tys km przy średnim spalaniu w cyklu zimowym 9.3 l/100 km. W lecie wydaje mi się, że mniej tego oleju bierze przy czym pali oczywiście też średnio ponad litr mniej. Wstępne badanie przyczyny poboru oleju to turbina. Prócz tego silnik na biegu jałowym nie chodzi idealnie równo. Wskazówka nieznacznie drga. Polecono mi przeczyszczenie wtrysków odpowiednimi specyfikami, które dodaje się do paliwa. Tak też zrobiłem (wczoraj), czekam na efekty.
Na obrotach silnik chodzi równo, jak to TDS ma znaczną turbo dziure poniżej 2 tys obrotów. Czy i jaka strata mocy zaszła ciężko mi powiedzieć, nie sprawdzałem na hamowni. Jedynie porównując do Passata B5 FL TDI 130 KM z przebiegiem 110 tys i serwisowanym w ASO (czyli raczej wiarygodnym) to do około 100 km/h różnicy jakby w ogóle nie było, powyżej Bunia zaczeła odstawiać
Na co zwrócić uwagę? Czym się zając?
Ewentualnie czy jesteście mi w stanie polecić jakiegoś fachowca od Buni w okolicach Kielc albo Tarnowa?