mam takie pytanie:
otóż:
jak to jest z podgrzewaniem komory przez świece w pogodę letnią. Jeden mechanik dość niemiło powiedział mi, że gdy na polu jest około kilkunastu stopni to świece już nie grzeją i auto mając zimny silnik powinno zapalić. czy to prawda? chodzi mi o silnik 2.5 tds z 94 roku
czy w lecie potrzebne świece
Moderator: Moderatorzy
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
to powiedz temu mechanikowi żeby się w głowę puknął albo żeby zmienił profesję. świece mają za zadanie podgrzewać powietrze nawet jak na dworze jest +30 to temperatura do jakiej one podgrzewają powietrze jest znacznie wyższa co za tym idzie bez względu na temperaturę powinno się je podgrzewać a nie zapalać na zimnym, w common railu np. w ciężarówce volvo jest tak ze przekręcasz na zapłon odpalasz jak benzyniaka i dopiero po tym zapala się kontrolka od świec i podgrzewa świece jeszcze przez moment ale podkreślam to w CR.
w TDS świece podgrzewaja się od całkiem zimnego silnika do chyba 1/3 wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej (lub troche więcej) jak jest silnik ciepły tzn wskaźnik stoi w pionie to świece się nie podgrzewają w kazdym innym przypadku MUSZĄ podgrzewać w innym wypadku chłopaki z bmw zintegrowaliby czujnik temperatury zewnetrznej z podgrzewaniem świec i np. przy 14stopniach na dworzu już by grzanie świec było odcięte a tak nie jest co za tym idzie jest to potrzebne poczytaj instrukcję obsługi (lub daj ją mechanikowi do lektury) tam nie jest nic napisane o NIE grzaniu świec.
w TDS świece podgrzewaja się od całkiem zimnego silnika do chyba 1/3 wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej (lub troche więcej) jak jest silnik ciepły tzn wskaźnik stoi w pionie to świece się nie podgrzewają w kazdym innym przypadku MUSZĄ podgrzewać w innym wypadku chłopaki z bmw zintegrowaliby czujnik temperatury zewnetrznej z podgrzewaniem świec i np. przy 14stopniach na dworzu już by grzanie świec było odcięte a tak nie jest co za tym idzie jest to potrzebne poczytaj instrukcję obsługi (lub daj ją mechanikowi do lektury) tam nie jest nic napisane o NIE grzaniu świec.