[E36] Pytania dotyczace silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

csw31XR
Bywalec

[E36] Pytania dotyczace silnika

Post autor: csw31XR »

Witam mam pytanie, czy przy odpalonym silniku 2.5 td , i otwarciu korka wlewu oleju powinien chlapac troche olej czy zassysac?

drugie pytanie... wlalem plyn chlodniczy po sama miarkie i mi wywala na rozgrzanym silniku przez przelew tym wezykiem, silnik wg wskazowki sie nie przegrzewa a czemu jak wlewam po sam max plyn to wyrzuca? otwieram korek na ciepklym silniku i nie ma powietrza ktore babluje , wiec czy to moze byc uszczelka?
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

csw31XR, tak, jak okrecisz korek to chlapie olejem w strone ktora obraca sie lancuszek, chlapie takimi kropkami wyrzucanymi przez lancuch.

drugie pytanie to zalezy co rozumiesz pod pojeciem max ....w zbiorniczku jest taka plastikowa miarka ( jakby slupek ze schodkami) i poziom plynu ma byc rowny z tym zabkiem ... kazdy nadmiar zostanie wydalony przez wlasnie ten wezyk .... nie wiem czemu kazdy doszukuje sie najgorszego ... uszczelka itp .... skoro Ci sie nie grzeje, nie dymi, ma moc to jezdzij spokojnie a nie zaczynasz wymyslac
Obrazek
csw31XR
Bywalec

no dzieki, z tym ze wlasnie wlewam plynu do tego zabka i gdy rozgrzeje sie do 90 to wyrzuca i zostaje troche na dnie
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

csw31XR, jak to troche na dnie ?? normalnie jest tak ze jak silnik juz ma temperature pracy to plyn chlodniczy sie rozszerza i jest go tyci wiecej, nadmiar jest usuwany przez ten wezyk, jednak nie moze go byc tam mniej niz do tego zabka - u mnie jak jest zimny to stan siega do tego zabka, a jak juz jest rozgrzany, po jakiejs trasie itp to wtedy z 2-3 mm wiecej .... u Ciebie tez tak powinno byc ....
Obrazek
csw31XR
Bywalec

a wlasnie mam rowno z miarka i zamiast troche przybyc to wyrzuca i zostawia sobie na dnie zbiornika
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec

csw31XR, moze sprawdz stan korka .... najlepiej podmien od kogos kto nie ma problemu i bedziesz widzial ....
Obrazek
ODPOWIEDZ