[E34] CB radio - montaż w miejscu popielniczki

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

mariusz_lysol
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: mariusz_lysol »

witam, wczoraj grzebałem trochę przy autku i przymiarkę mojego radyjka do miejsca po zapalniczce robiłem. nawet gdyby się tam zmieściło to tak utrudni dostęp do wyjścia antenowego, że z góry taki pomysł odradzam. radio cobra widziałem i przyznam, że się nad zakupem zastanawiałem. wybór padł wówczas na midlanda, a i autko wtedy miałem inne. teraz zdecydowanie wybrałbym ręczniaka, dobra antenę, i mikrofon z echem. na taki zestaw póki co moje kochanie mi nie pozwoli i muszę wyciskać wszystko co się da z tego co mam. pozdrawiam, do następnego razu kiedy będę w kraju, albo cos mi w autku nawali.

[ Dodano: Sro Sty 14, 2009 1:34 pm ]
a i na koniec dorzucę jeszcze o filtrach i przetwornicach do ksenonów, jak się nie spisuja te produkowane fabrycznie w komplecie z dobrym radyjkiem, to proponuję zgłosić się do jakiegoś magika od CB i poprosić o przestrojenie filtra albo przetwornicy, czasami wystarczy podłączenie zasilania z innego punktu i kablem o innej długości.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

powruce do problemu xenonow a cb radio. zaekranowalem kable od xenonow, takze w okolicy radia cb kable zasilajace, przetwornice tez owinolem folia aluminiowa i izolacja, jak juz pisalem zasilanie cb mam bezposrednio od akumulatora, nie od jakiejsc zapalniczki czy lampeczki! i nic nie pomaga ;/ antena na uchwyt, sproboje jeszcze podpiac mase lepiej do tego uchwytu.... aaaaaa do przetwornic tez mase zrobilem od karoserii i nic.... :(
pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyy :(
mariusz_lysol
Świeżak
Świeżak
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: mariusz_lysol »

kolego jak pojdziesz do porzadnego serwisu rtv ze swoim CB i filtrem ktorego uzywasz, a najlepiej podjedz tam swoim BMW to ci na pewno cos poradza. nie chodzi o ekranowanie tych elementow ktore sieja, a o odstrojenie sie od czestotliwosci ktora powoduje zaklocenia. pozdrawiam
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

no tak ale jak to zrobic....
Nitroo1987
Bywalec

Post autor: Nitroo1987 »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Nitro radyjko mamy takie samo :wink: ale ja wiem czy tak wygodnie je obsługiwać..? :neutral:
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

jakos dziwnie to wyglada. lepiej z boku konsoli :)
Nitroo1987
Bywalec

hehe i jak ci się miki100o radyjko sprawuje ?

Papugę mam pod prawa ręka i dzięki temu, że radio jest położone w tym miejscu znacznie lepiej je słychać - gorzej się przedstawia zmiana kanałów trzeba troszkę się do tyłu odwracać ale, dzięki umieszczeniu w tym miejscu cb, radyjko służy jako dodatkowa półeczka - a pod radiem mam mały schowek hehe :grin:
A jesli chodzi o dziwność wyglądu to tak wygląda dziwnie ponieważ radio jest ustawione w poziomie - gdy ustawimy je po skosie wygląda znacznie lepiej i wtedy kabel (od anteny) za radiem inaczej też się układa. :wink:

A teraz pytanko do posiadaczy CB - Gdzie macie umieszczone kable od anteny do radia (jak je poprowadziliście?)

Na zdjęciach które przesłałem pokazane jest gdzie umieściłem radio, kabel od anteny wchodzi prawie od razu pod kanapę i ukryty jest w bagażniku i wychodzi koło uszczelki w klapie bagażnika :wink:
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 9:54 przez Nitroo1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

tutaj http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 272#442272 opisalem jak ja montowalem oraz jak puscilem kable. zrobil sie z tego dosc spory watek, mozna poczytac :)
ja teraz radio mam zamontowane na rzepy do konsoli - latwiej i szybciej sie sciaga i zaklada. fotki sa wlasnie w tym watku pod linkiem.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 11:52 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: bÅ‚ażej21 »

Obrazek

a kabelek mam umieszczony w lewym progu i jest git jak dla mnie
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

kurcze ten schowek pod kiera jest swietny.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Gdyby nie to, że odziedziczyłem niezłe audio po poprzednim właścicielu (w szczególności radio urzekło mnie swym czarnym wyświetlaczem), to już dawno bym sobie CB-radio wstawił w jego miejsce. Zazwyczaj i tak słucham "melodii" płynącej z silnika. :cool: :smile:
Nitroo1987
Bywalec

Deacon fajne masz podświetlenie na radyjku :grin:
W poprzednim aucie, miałem również w tym samym miejscu usytuowane Cb radio, co ty masz aktualnie
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, 12:29 przez Nitroo1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

powiem ci, ze nie takie fajne w nocy. nic nie widac na wyswietlaczu chyba, ze patrzysz na niego na wprost. ale jak sie wkurze pozadnie to zawioze do elektronika zeby mi zmienil na amber - bedzia pasowalo do deski.

co do montowania - dzisiaj znowu musialem poprawiac rzepy bo sie odkleily. jak sie odkleja jeszcze raz to przenosze radio po kierownice i przykrecam. tylko kabel bede musial przedluzyc - albo kupic nowy.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Obrazek
a u mnie tak mam zamocowane radyjko :smile:
Nitroo1987
Bywalec

Mnie by troszkę denerwowało :grin:
ale każdy dostosowuje wszystko do siebie...
Pozdrawiam
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

u mnie kolejna zmiana. przenioslem radio pod kierownice kolo lewej nogi kierowcy tak jak Pawik83. rzepy byly fajne i szybko sie radyjko demontowalo ale jak sie auto nagrzalo w sloncu to niestety ale rzepy sie odklejaly. kupilem juz nawet jakas hiper mocna tasme dwustronna ale i tak sie odklejala. wnerwilem sie i przenioslem radyjko. musialem tylko zrobic nowa przedluzke do kabla antenowego. nawet spoko tam wyglada. dostep tez dobry tak jak Pawik83 mowil :) nie wiem tylko co z grucha zrobic. na razie zrobilem supel na kablu gruchy zeby byl troszke krotszy i przewiesilem przez uchwyt drzwi.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 22:05 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

Deacon, moja grucha jest przewiesona przez kolumnę kierownicy i jest ok a jak nie uzywam radia to ją ostatni czasy poprostu wykręcam
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz

przewieszona przez kierownice to mi sie obija o kolano :) jakby kabel byl ciut krotszy ty by bylo ok. a tak przewiesilem przez raczke drzwi. tylko musialem zrobic petle/supel bo bez niego przytrzaskiwalem sobie kabel przy zamykaniu.
musze jeszcze tylko oddac radyjko do elektronika zeby mi zmienil to dziadowskie niebieskie podswietlenie na amber zeby pasowalo do podswietlenia deski.
Awatar użytkownika
Pawik83
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 2002
Województwo: Pomorskie

Post autor: Pawik83 »

Deacon, u mnie jest spoko nie obija mi o kolano widocznie masz kabel bardziej wyciągnięty
ODPOWIEDZ