kontrolka od asb bmw 525 tds

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

hicek
Bywalec

kontrolka od asb bmw 525 tds

Post autor: hicek »

witam zapaliła mi sie dzisiaj kontrolka od automatycznej skrzyni biegów, taki wykrzyknik w zębatce. Po zgaszeniu i zapaleniu ponownie wszystko wróciło do normy co to moze byc cos z elektroniką czy ze skrzynią ?? miał ktos taki problem ??
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ale co zrobiles, ze ci sie zapalila?

mi sie tak zdazylo kilka razy np: podczas zbyt szybkiego przelaczenia z D na R i z powrotem. jednak do tej pory jedze i nic sie nie dzieje.
Awatar użytkownika
Lucius
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Lucius »

Mi tez się kilka razy to zdarzyło przez pięć lat jazdy , czasem jak zdrowo się depnie to potrafi się zapalić ale tak jak mówisz po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu jest ok ! Raczej ciężko pomóc w tym temacie :roll:
Obrazek
saimon27
Bywalec

Post autor: saimon27 »

Kontrolka ta oznacza błąd automatycznej skrzyni biegów i tryb serwisowy. Przy załaczonej kontrolce będziesz mial tylko 4 bieg skrzyni. Zauważysz to przy ruszaniu bo będzie się wolno zbierać i nie będzie przełaczać. Za to odpowiada sterownik pompy ABS. Widocznie któryś z czujników na chwilę zaszwankował lub cewka w sterowniku. Masz szczęście że po ponownym właczeniu zapłonu wróciło wszystko do normy bo u mnie niestety padł ten sterownik. koszt naprawy ok 250-300 zł
pozdrowionka
ODPOWIEDZ