[E34] TDS traci moc po kilku kilometrach

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

damianos01
Świeżak
Świeżak

[E34] TDS traci moc po kilku kilometrach

Post autor: damianos01 »

Witam wszystkich,ja tu nowy:)

Nabyłem 525tds i prosze o jakąs rade bo ten samochód zaczyna mnie doprowadzać do rozpaczy,jade dwa trzy kilometry i wszystko oki,nagle auto traci moc,schodzi do 2 tyś obr i nie jest w stanie przekroczyc tej wartości,jezeli sie zatrzymam to może nawet zgasnąc. co z tym zrobić jezeli filtr paliwa oki pompa paliwa też,obawiam sie że to cos w elektryce i pompa w baku nie działa cały czas,koledzy pomóżcie zaniw strace wiare w BMW
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

sprawdź:
- filtr powietrza
- wężyki podciśnienia

To tak na szybko co bym szukał...

Zobacz czy przypadkiem nie zsunął ci się z króćca pod kolektorem wężyk - druga strona jest podpięta do czujnika na prawo od zbiorniczka z płynem wspomagania.

Pompka w baku nie powinna pracować cały czas.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 21:42 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

podjedz na komputer i zobacz jakie masz bledy, najszybciej cos sie dowiesz.jakbym ja mial tracic wiare w kazde auto ktore ma jakas awarie to bym zadnego nie kupil :)
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
damianos01
Świeżak
Świeżak

Już wszystko jasne,byłem u kilku naprawde dobrych speców od diesla i diagnoza jest jednoznaczna,pompa wtrysku jest na wykończeniu,niemożna jej ustawic w żaden sposób,objawy sie pogłebiły i doszło falowanie obrotów silnika,do tego problemy z elektryką którą ktoś już raz spartolił i dziurawy intercooler,zrobiłem swietny zakup niema co,dzieki za podpowiedzi,pozdro dla wszystkich,ide na most :)))
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

Powiedz ile za niego dales..pewnie okazja.. :neutral:
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Postaraj się dorwać używkę pompę, ale z zastrzeżeniem, że przed zapłatą sprawdzisz ją na stole probierczym w Boschu, powinieneś się zmieścić w ~1000zł, może nieco więcej + koszty wymiany i regulacji.
Intercooler dorwiesz bez problemu za 100zł, np. tu
http://www.allegro.pl/item642843905_bmw ... ooler.html
Albo jak zadzwonisz gdzieś na rozbiórkę, to taniej. Wymienisz sam w garażu, czy na parkingu.
Głowa do góry.
PS. Z mechanikami uważaj- łatwo mogą Cię wkręcić- starczy obniżyć dawkę na wolnych obrotach, opóźnić wtrysk i zrobi się mułowaty, obroty będą falować. Powiedzą, że złom, dolina etc., sam zobaczysz, że jest jakiś problem i mają drogę otwartą do naciągnięcia.
Miej oczy szeroko otwarte.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
kifiu
Bywalec Wyjadacz

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
damianos01
Świeżak
Świeżak

Wkrety z wyimaginowanymi usterkami raczej nie wchodza w gre,znam tych mechaników a oni mnie też,koszty wszystkich napraw wad zatajonych przez sprzedającego przekroczą 70 proc wartości auta,trafiłem na niewypał bo nigdy nie miałem takiego auta i źle sie za to wziąlem,zapłaciłem 4800 i kicha,a szkoda bo fajnie sie tym jeździ....
kifiu
Bywalec Wyjadacz

tds za takie pieniadze musial byc padaka... szkoda tylko ze na dzien dobry tak wtopiles.

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

Post autor: wojtek_blekitny »

To dobrze, że masz kogoś zaufanego wśród mechaników. W takim układzie zrób, jak napisałem- szukaj używki pompy [ale musi być taka sama- były *2 rodzaje w E34 TDS], sprawdź w Boschu na stole przed zapłatą- jeżeli stwierdzą, że jej stan nie jest zadowalający, to powiedz sprzedającemu, żeby szukał frajera gdzie indziej.
PS. W granicach 5k jest szansa dostać 524TD [E34 roczniki 88-91] w przyzwoitym stanie, TDS, niestety nie bardzo :neutral:
*3 rodzaje
Ostatnio zmieniony 03 cze 2009, 23:18 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 2 razy.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
kifiu
Bywalec Wyjadacz

byly 3 rodzaje pomp w TDS - koncowki numeru 993 994 i 995 :)

TEL 504-209-706 24h/dobe

Obrazek
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi

Post autor: Eskimos »

damianos01 pisze:koszty wszystkich napraw wad zatajonych przez sprzedającego przekroczą 70 proc wartości auta,trafiłem na niewypał bo nigdy nie miałem takiego auta i źle sie za to wziąlem,zapłaciłem 4800 i kicha,a szkoda bo fajnie sie tym jeździ....
Wartości, czy ceny którą zapłaciłeś? Bo jak ceny, to 70% z 4800 to raptem 3300. Jeżeli tak jak piszesz, to jest koszt naprawy wszystkich usterek i wyprowadzenia auta na ludzi, to trzeba zrobić. Dobijesz do 8-8,5k, a to jeszcze jest całkiem w normie.

Pomierz sprężanie, obadaj dokładnie silnik, turbinę, skrzynię, sprzęgło, zawieszenie, amorki, blachy itp. Jeżeli silnik nie będzie totalną padaczką i _wszystko_ co trzeba zrobić zmieści się w powiedzmy 5k, to ja bym robił, bo za 10k po pierwsze nie kupisz lepszego samochodu, po drugie to jest normalna cena w miarę sensownego i ładnego TDSa a po trzecie bedziesz miał sporo tematów świeżo zrobionych. A liczenie że to jest ileśtam % ceny auta to o kant d*** rozbic, bo gdybyś np. dostał auto za darmo, to byś nie mógł w nie wsadzić nic ;)

No, chyba że doprowadzenie nieboszczyka do stanu używalności to będzie kwota ~naście, albo to wersja ABC (czyli Absolutny Brak Czegokolwiek :D ) to wtedy faktycznie nie warto.
Darz Bór!
Eskimos
damianos01
Świeżak
Świeżak

Swietne jest to ze każdy chce pomóc,za co wielka dziekówa,mimo wszystko jednak raczej pozbede sie tego auta,poprostu nie stać mnie narazie na wyłożenie kilku koła na naprawy,już teraz musiałbym wyłożyć niemałe kwoty na naprawy które należy wykonać na już żeby nie martwić sie że Beta nie stanie gdzieś w polach,a w moich rejonach cieżko o naprawde dobrych fachowców od tdsa a jeśli są to nie sa tani. Jeżeli ktoś z klubowiczów bedzie wiedział o jakimś sprzecie z Bawarii do sprzedania to niech da cynk,trzeba tej marce dać drugą szanse:)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Różnica w cenie pomiędzy posiadanym a autem w dobrym stanie technicznym będzie większa niż koszt napraw...

Jeżeli naprawy zamkną się w podanej powyżej kwocie to sprzedaż auta nie jest opłacalna - zakładam optymistycznie, że ktoś je kupi.
damianos01
Świeżak
Świeżak

byli ostatnio klienci,zgasili i zapalili ciepłe auto po czym odjechali:(( bedzie problem
byq47
Bywalec

Post autor: byq47 »

to znaczy ukradli ci je ??
Pavlick
Bywalec

Post autor: Pavlick »

Dobre pytanie ;-) z wypowiedzi Kolegi : damianos01 tak to właśnie wygląda.
Przy okazji, jeśli będziesz w Warszawie, daj znać. Sprzedaję swojego TDSa w którego włożyłem... całe fajne E39 - 22kPLN. Zobaczysz jak jeździ dobra stara piątka.
Pozdrawiam
Q.
ODPOWIEDZ