głośny dziwięk silnika

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

187compton
Świeżak
Świeżak

głośny dziwięk silnika

Post autor: 187compton »

witam. moje bmw 318 tds chodzi jakby miało silnik v8. Może mi ktoś powiedzieć jaka moze być tego ewentualna przyczyna? czy ma to związek z visco
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Może być, a odczuwasz delikatny spadek mocy??, bo uszkodzone visko sprzęgnięte na stałe jest dość dużym obciążeniem dla silnika, do tego odgłos jakby, odkurzacza lub silnika V8 jak piszesz.
187compton
Świeżak
Świeżak

Post autor: 187compton »

wydaje mi sie ze jest spadek mocy, a odgłos v8 jest tylko przy wysokich obrotach, gdyby to było visko to koszt naprawy jest wysoki? do czego moze doprowadzić brak naprawy? najbardziej mnie dziwi ze mimo chodzenia tego viska auto po chwili i tak łapie temperature silnika. dodam ze auto ma przejechane 350 tys km.
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Jazda z takim viskiem, to po pierwsze większe zużycie paliwa, mniejsza moc. Maksymalna prędkość obrotowa z jaką visko może się kręcić to około 3 tys obrotów, jeśi zasprzęgliło Ci się na stałe jest ryzyko że po jakimś czasie może się rozlecieć. Jeśli chodzi o zakup, to z pdoróbami i używkami to loteria, sam kiedyś kupiłem podróbkę i na dzień dobry była zasprzęglona. Orginał to wydatek 500 złotych.
ODPOWIEDZ