[E34] ___ KILKA PYTAN E34 TOURING ___ ZOBACZ !!!

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

pabloring
Świeżak
Świeżak

[E34] ___ KILKA PYTAN E34 TOURING ___ ZOBACZ !!!

Post autor: pabloring »

WITAM
wszystkich uzytkownikow TDS
Na początek powiem że E34 TDS to ekstra fura !!!!!
zakupilem swojego touringa i w sumie to nie mam co narzekac bo cyklem nim juz jakies 7 tys km od 27 marca 2009 do tego czasu auto jezdzilo na zachodzie ale do sedna...

Na początku wymienilem tylne klocki przydrutowałem bo założyłem Harta obecnie przy hamowaniu jest straszny pisk ale wymienie je na jakies juridy czy textary i temat zniknie tylko kasa w plecy no ale tak to jest juz jak sie chce tanio...

Filtr kabiny (dobra jazda była żeby sie tam dostać) !!! nabiłem klimę i wymieniłem filtr powietrza wtedy tez został zrobiony wtrysk który cieknoł (nad pompa) zalewał pompe i wszystko bylo mokre po tej operacji okazalo sie ze cieknie z pod nastawnika wiec uszczelinilem go z kolegą który jest pompiarzem...

Kolega pokazał mi cały ten nastawnik, stweirezil tez obecnosc oleju w nastawniku czyli do roboty zimmering i ogolnie czyszczenie ultra dzwiekowe czy cos takiego (regeneracja)...

No następna sprawa to już wydatek amorów auto zrobilo na naszych drogach 7tys w dodatku zapodałem koła 17/8,5 i gume 215/40 przod i amory sie wyloły ;D przy okazji sprasowałem sprezyny o 9 cm (obnizenie realne 3,5cm) auto zrobilo sie twardsze tylko o jakies 10% (czyli bardzo mało) komfort jest ok - POLECAM KOSZT 60zł
Czytałem po nocach forum BMW-TDS i wybór padł na amory KYB dałem 480zł z wysyłką plus wymiana 70zł całość z wymianą 550zł

Obecnie za 2 tyś km będe wymieniał olej, zimering na wale coś przepuszcza tez do wymiany, przy uszczelnieniu nastawnika byl zdejmowany kolektor i przewody wtryskowe popekaly- zostały już tak samo wymienione.
Jeszcze jedna sprawa to trzęsące się zawieszenie i uklad kierowniczy przy 100km/h i przy hamowaniu miedzy 100-80km/h najprawdopodobniej to tarcze przednie...

Troche sie rozpisałem oto moje pytania :

1. Tarcze - slyszalem ze da sie przetoczyc poniewaz jest kawal tarczy wiec szkoda zeby znowu kase kłaść ?

2. Oleje - bede wymienial olej, skrzynia biegow jest automatyczna czy wymienic olej w skrzyni nie wiem jaki i jakie sa tego koszty ?

3. - Chyba najwazniejsze - Objawy:
Wiec odpalamy rano i pali z pierwszego (tak ciutke jakby szarpało) przy tym puszcza szara chmure - napewno nie pali tak jak powinien ale PALI Z PIERWSZEGO, jak się mocno rozgrzeje zaczyna co 1sek. wpada w takie drgania - po chwili jak sie spokojnie przejade to tak jakby ustaje - na obrotomierzu nic nie widac ale czuc po fotelu, jak nacisne przycisk od szyb to obroty delikatnie sie obniza (bez jakiegos szarpniecia) a przy równych 100km/h szarpie ale jest bardzo delikatne ale mocniej niz na poczatku jak kupiłem.
Po zgaszeniu auta chcemy odpalić i pali przepieknie niestety jezeli postoji z godzine to trzeba go zachechłać z 3 sekundy (dla mnie to wiecznosc)
Kolega od pomp mowi ze to moze byc przez ten olej w nastawniku moje pytanie czy robic ta regeneracje czy szukac nastawnika czy moze to pompa ???????

FORUM BMW-TDS.PL POMOGŁO MI W OGARNIECIU TEMATU TDS-A POZDRAWIAM WSZYSTKICH I PROSZE O WYPOWIEDZI
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 1:11 przez pabloring, łącznie zmieniany 1 raz.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

jesli chodzi o pyt.1 to ja osobiscie wychodze z zalozenia ze nie ma sensu bawic sie w zadne toczenia tarcz. jakby na to nie patrzec to sa to hamulce czyli bezpieczenstwo. jak masz rant to lepiej kupic uzywki tarcze (czesto w rozbitkach sa bardzo dobre tarcze ktore pojezdza dlugi czas jeszcze) lub kupic nowe.

pyt.2 olej w silniku conajmniej polsyntetyk, co do skrzyni to nie wiem bo mam manuala.

pyt.3 szarpanie moze byc od kola dwumasowego. falowanie obrotow to nastawnik a ciezsze odpalanie to raczej nieszczelnosc pompy. zaloz zaworek zwrotny na doprowadzeniu paliwa do pompy i zobacz czy sie poprawi.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

odp.1: zadnego przetaczania!! jak ty chcesz potem zatrzymac prawie 2 tony na przetaczanych tarczach? kolega wyzej dobrze ci pisze.
odp.2: http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t ... ght=dexron
odp.3: ciezsze odpalanie i falowanie - pompa daja o sobie znac. szykuj sie, ze bedzie coraz gorzej :)
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

a ja sie nie zgodze z wasza teoria ze przetaczanie nie ma sensu - wrecz przeciwnie - ma sens jezeli tarcze sa swiezo zalozone i po jakims czasie okazuje sie ze sie pokrzywily - to co ?? mam je wywalic ?? i kupic znowu nowe ?? pup puk cos nie halo ...

jezeli tarcze maja juz za soba pewna ilosc km to ok zmiana - ja jestem wlasnie po zmianie tarcz - tez mi proponowali przetaczanie, jednak z racji iz tarcze mialy leciutki rancik ( u mnie przejechaly 25 tysiecy, nie wiem ile u poprzednika) mechanik twierdzil jednak ze to bez sensu bo tarcza ladnie wyglada - mimo to zmienilem na nowe tarcze brembo i klocki ferodo

decyzja nalezy do Ciebie - najlepiej jedz do warszatut gdzie przetocza Ci na piascie kola bez sciagania tarczy- wtedy jest bardzo dokladnie to zrobione i zero bicia ze strony tarcz - jezeli mechanik przed toczeniem stwierdzi ze nie ma sensu to kup nowe
Obrazek
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

panowie podłącze się pod temat tarcz hamulcowych :)

autko stoi u mechanika (wymiana sprzęgła, amortyzatorów, usunięcie kilku drobnych niedomagań) ku zdziwieniu mojemu jak i mechanika z przodu niemam wentylowanych tarcz :shock: zastanwiałem się nad skutecznością hamulcy ale tam nie zajżałem - wychodziło tak seryjnie czy gebelsy coś schrzanili ??

co do oleju w silniku ;) na pewno półsyntetyk np. Castrol , Valvoline Maxlife , itp. ;)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 17:18 przez OpTo, łącznie zmieniany 1 raz.
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
SMIALEK77
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: SMIALEK77 »

co do tarcz to twoje życie!
co do oleju to pólsyntetyk a do skrzynki jak masz typ 5hp18 i czarną tabliczkę to dextron III
a co do objawów to też mam to samo co ty czyli pompa powoli siada ja miałem troche gorzej bo mi gasła ale byłem na serwisie i pokombinował z kątem wtrysku i jest ok.
co do nastawnika będzie dobry.
śmiałek77
Martinezz
Świeżak
Świeżak

Post autor: Martinezz »

olej do skrzyni automatycznej ATF Dexron IID lub ATF Dexron III
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Nie napisałeś z którego roku Twoja bunia.
Regeneracja pompy jest nieuchronna. Co do oleju w skrzyni, to było dość obszernie o tym na tutejszym forum.
Z tarczami i klockami, bym nie panikował. No i czy Ci coś nie puka w zawieszeniu, jak pokonujesz powoli poprzeczne garby, tudzież krawężnik? :wink:
pabloring
Świeżak
Świeżak

Post autor: pabloring »

1,
No wiec gadałem dziś z różnymi znajomymi z branzy moto i chlopakami od bmw na temat tego drgania bylem ponownie wywazyc kola i sprawdzalem czy oby napewno moje futury sa do e34 i wywazenie OK felgi siedza idealnie opony to sp9000 stan db+ niema mowy rowniez o krzywej feldze...
Wiekszosc ludzi obstawia na tarcze i ich przetoczenie rancik faktycznie jest maly wiem ze przetaczaja tarcze w ATM Mikoda - w czestochowie
znam tez ceny tarcz jurid 112zł szt i brembo 139szt
przy zminie tarcz wymiana klockow nie wchodzi w gre bo to poprostu zbyteczne wiec temat tarcz mam generalnie obcykany z tym ze nie jestem pewien na 100% czy to zmieni cos dlatego zdecyduje sie najpier na przetoczenie jezeli pomoze cos to znaczy ze tarczei wtedy je wymienie jezeli problem zniknie to super....

2,
Co do skrzyni biegów i oleju to juz wczesniej obczytalem temat na forum z tymi tabliiczkami itd...
znam rowniez koszty wiec filterek to koszt 50zł a olej do skrzyni ten dexter jakis to 29zł za 1litr
czyli ten temat tez mam ogarniety i napewno sie nim zajme po weekendzie

3,!!!
NAJGORSZY TEMAT TO TA POMPA NIESZCZESNA
Swoja droga czeka mnie zimering i czyszczenie nastawnika ale pompa hmmmm
Prosze powiedzcie ile czasu takie cos wytrzyma wszyscy mowia ze to poczatek i nie mam sie narazie co stresowac oceniaja przebieg od 50-100tys
Czy zgadzacie sie z tym ???

Moja beta to sprowadzona od 1właściciela Touring automat z 94 roku pompe ten kolega moj od pomp mowil ze mam ta gorsza nie pamietam tych oznaczen teraz...
Auto ma przejechane 289.450 km i jest absolutnie bezwypadkowe i z oryginalnym przebiegiem ale nie takim ze jest 280 a w pamieci +200-300tys mam do niej pelna dokumentacje i komplet 4 kluczykow kolor to technovioletmetalic ma progi M shadowlina
wnetrze Recaro M5 felgi OZ futura
Swietne aucisko generalnie wszedzie gdzie nim podjade wzbudza zainteresowanie szkoda ze nie ma okna w dachu pojedynczego bo to juz bylby prestiz na maxa ale jest i tak luz...
Uwielbiam stare auta ale zwlaszcza te usporetowione nie myslalem jednak nigdy ze zauroczy mnie TDS 15 letni !!!
Jeden z kolegów na forum opisał TDS i jego prace jako NAMIETNĄ zgadzam sie z tym całkowicie jest tylko jedno ale AUTO NIE MOZE BYC ZDRUTOWANYM GRATEM I NIE MOZE SIE PSUC
POZDRO

[ Dodano: Nie Cze 14, 2009 5:21 pm ]
witam ponownie prosze na odpowiedz na moje ostatnie pytania jak rowniez na to ponizej...
dzis pierwszy raz musial krecic na zimnym silniku doscx dlugo podgrzewalem swiece z 2 razy i krecilem i za 33 razem zagadl do tego zauwazylem zeteobroty zaczynaja naprawde falowac po mocniejszej jezdzie... jezeli pojdae na stacje ispowrotem spokojnie praktycznie jest to nieodczuwalne CO Z TA POMPA KIEDY JEJ KONIEC ? ILE POCIAGNIE ?
ODPOWIEDZ