e34 - montaż pełnego BoardComputera (OBC)
Moderator: Moderatorzy
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Pawik83Eskimos pisze:Ta ikonka oznacza gong tuż przed pełną godziną. Naciśnij S/R, to się wyłączy.rexman pisze:Czy Wam wszystkim wyświetla się w prawym rogu ta ikonka z...jak by to nazwać..."falami radiowymi"?
mozna to wyłączyć ;
gdy masz na obc zegarek wyświetlony wciśnij przycisk s/r
Dzięki chłopaki!
Gong mam co godzinę. Jutro to oblukam.
Już "po" ikonce. Dzięki!
No i co z tymi zegarami?
Co zrobił ze stanem licznika?
Papwil, masz manetkę, która Ci służy do przełączania tylko na wyświetlaczu OBC? Nie korci Cię, żeby sobie założyć zegary z CC (check control)?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 1:51 przez rexman, łącznie zmieniany 2 razy.
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
hohowski
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
Ja kupiłem za 300 zł komputer z manetką i ramką do TDS czyli o końcówce 149 włożyłem go do auta oczywiście aby ożył podłączyłem napięcie do pinu 17 zadziałał ale co z tego kiedy nie pokazuje najważniejszych danych jak zużycie paliwa średnia prędkość czy zasięg na poliwie w zbiorniku. Nie wiem czego to może być wina do komputera dochodzi wiązka z 8 przewodami plus 9 który podłączyłem pod 17 pin. Może mi ktoś pomóc?
Dodam, że zamiast wartości o których piszę wyświetlane są tylko kreski. Dla zainteresowanych opisem funkcji komputera mogę zeskanować instrukcję po polsku z jego opisem.
Dodam, że zamiast wartości o których piszę wyświetlane są tylko kreski. Dla zainteresowanych opisem funkcji komputera mogę zeskanować instrukcję po polsku z jego opisem.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 20:09 przez hohowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
Nie zagladalem tu dlugo bo nikt nic nie pisal nowego, tylko Ty zmieniles swojego posta i nie dostalem przypomnienia na mailarexman pisze:Papwil, masz manetkę, która Ci służy do przełączania tylko na wyświetlaczu OBC? Nie korci Cię, żeby sobie założyć zegary z CC (check control)?
Hehe a jest taka opcja do naszych tds?! Tak, matetka sluzy tylko do przełaczania funkcji OBC i mozna ją programowac, np ze przelacza tylo miedzy zegarem, temp, i spalaniem. Chetnie wiedzialbym cos wiecej bo i tak mam zamiar wymienic zegary jako ze ten wyswietlacz z przebiegiem jest u mnie juz tragiczny... Daj prosze jakies detale?
A tak na marginesie moze powie mi ktos dlaczego moje OBC caly czas na tescie 6 czyli ilosc paliwa w baku pokazuje 49 i jakies literki?
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 20:45 przez papwil, łącznie zmieniany 2 razy.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podlaskie
-
hohowski
- Świeżak

- Rocznik: 2002
Panowie nikt mi nie odpowiada a ja piszę mimo to, Założyłem OBC i działa lecz mam jeszcze dwa problemy: nie działa manetka od komputera oraz nie działa gong a na małym OBC działa nie wiem czego to może być przyczyna. Może tym razem ktoś pomoże. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy przy rozbudowie wiązki to chętnie pomogę.
[ Dodano: Nie Cze 07, 2009 8:04 pm ]
Kolego Błażej rozkodowała Ci się kość pamięci z tyłu OBC.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
hohowski pisze:Panowie nikt mi nie odpowiada a ja piszę mimo to, Założyłem OBC i działa lecz mam jeszcze dwa problemy: nie działa manetka od komputera oraz nie działa gong a na małym OBC działa nie wiem czego to może być przyczyna. Może tym razem ktoś pomoże. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy przy rozbudowie wiązki to chętnie pomogę.
ale powiec czemu sie roskodowała jak to sie stało podczas jazdy
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Sam od siebie by się nie rozkodował, problem leży gdzieś w instalacji elektrycznej, u mnie rozkodowanie nastąpiło po przeprowadzeniu testu 21, ale również po odpięciu aku w niewłaściwy sposób, pamiętajcie że pierwsze odpinamy - a później +błażej21 pisze:ale powiec czemu sie roskodowała jak to sie stało podczas jazdy
błażej21 może akumulator masz na wykończeniu i podczas rozruchu spada drastycznie napięcie i z tąd ten problem,
Aby uchronić się przed rozkodowaniem eepromu w obc-można zrobić mu awaryjne zasilanie i podtrzymanie pamięci za razem.
Wystarczy zastosować zewnętrzne źródło zasilania (bateria 12V) i podpiąć ją do instalacji nie zapominając o diodach które zapewnią zasilanie tylko obc
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 10:48 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Eskimos
- Bywalec
- Rocznik: 1995
Teoria, że najpierw odpina się "-" (a przy podłączaniu najpierw "+") bierze się stąd, że nie jesteśmy w stanie zrobić zwarcia jak nam się omsknie klucz na plusie i dotknie do masy. Ale na zachowanie odbiorników i ewentualne rozkodowanie OBC nie ma to wpływu żadnego (no, chyba że będzie zwarcieTomek 85 pisze:u mnie rozkodowanie nastąpiło po przeprowadzeniu testu 21, ale również po odpięciu aku w niewłaściwy sposób, pamiętajcie że pierwsze odpinamy - a później +
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- błażej21
- Bywalec Gadulec
aha ale to sie stało podczas jazdy a możesz napisać w jaki sposub dac dla obc dodatkowy prandTomek 85 pisze:Sam od siebie by się nie rozkodował, problem leży gdzieś w instalacji elektrycznej, u mnie rozkodowanie nastąpiło po przeprowadzeniu testu 21, ale również po odpięciu aku w niewłaściwy sposób, pamiętajcie że pierwsze odpinamy - a później +błażej21 pisze:ale powiec czemu sie roskodowała jak to sie stało podczas jazdy
błażej21 może akumulator masz na wykończeniu i podczas rozruchu spada drastycznie napięcie i z tąd ten problem,
Aby uchronić się przed rozkodowaniem eepromu w obc-można zrobić mu awaryjne zasilanie i podtrzymanie pamięci za razem.
Wystarczy zastosować zewnętrzne źródło zasilania (bateria 12V) i podpiąć ją do instalacji nie zapominając o diodach które zapewnią zasilanie tylko obc
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Małopolskie
Mase podpinasz pod 4 pin w kostce,a +12V to musisz poszukać w którym kablu jest prąd na wyłączonej stacyjce. Diody niekoniecznie muszą być o takich oznaczeniach jak na schemacie
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, 10:55 przez Tomek 85, łącznie zmieniany 1 raz.
-
longer1234
- Bywalec
- błażej21
- Bywalec Gadulec
-
rononM1
- Bywalec
- Województwo: Mazowieckie
Błażej, ja mam nawet OBC do TDS-a na zbyciu: ma końcówkę nr-u 149 ale i jeden mały defekt: na środku wyświetlacza jest przebarwienie ok 1x2 mm. Jeśli jesteś zainteresowany mogę zrobić zdjęcie.błażej21 pisze:witam ma koś zdj takiego obc kture pasuje dokładnie do tds zdj przów i tył i nr czesci
dzienki
Kupiłem i zamontowałem inny OBC i ten mam na zbyciu za małe pieniądze