[E36] brak wyższych obrotów na zimnym silniku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

KrzysztofS
Świeżak
Świeżak

[E36] brak wyższych obrotów na zimnym silniku

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Mam mały problem w moin 25TDS i niewiem czy tak powinno być ale jak odpalam po nocy zimny silnik to mam tylko 650obr. i po zagrzaniu nie zmieniają się obroty.
I oto moje pytanko :
1. czy tak ma być?
2. czy na saniu powinny być wyższe obroty?
3. jeżeli jest to usterka to jaka część jest za to odpowiedzialna?
4. co muszę sprawdzić i jak?
Jeżeli ktoś miał taki defekt to proszę o podpowiedź co mam zrobić
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

KrzysztofS, no nie wiem czy to jest ok, u mnie jak uruchamiam po nocy to teraz w lato mam tak 800 a po zimniejszej nocy nawet i 900 .... w zime przy mrozach nawet 1100 wskakiwalo ale we wszystkich przypadkach starczy chwila by silnik dostal ciepla i obroty spadaja do normalnych 700-750 ... wystarczy ze uruchomisz silnik na minute, masz obroty np 900 i zgasisz i ponownie uruchomisz i powinienes juz miec normalne obroty ... tak jest u mnie

odpowiada za to czujnik temperatury powietrza w kolektorze, ale wydaje mi sie ze gdyby byl zepsuty to bys mial od razu po uruchomieniu 1100 ...
Obrazek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Obroty masz w normie. Gdyby było poniżej 550rpm, to jest powód do niepokoju bo wirnik w turbinie się już nie kręci. Tym samym zapieka się. :cool:
KrzysztofS
Świeżak
Świeżak

Post autor: KrzysztofS »

mam kolektory plastikowe, ale jak je ściągałem to niewidziałem tam żadnedo czujnika tylko wejście na wężyk do jakiegoś czujnika ciśnieniowego, pozatym nawet w zimę przy mrozach taki objaw miałem i dodam że niemam żadnego problemu z odpalaniem na ciepłym czy zimnym tylko te o obroty wydają mi się dziwne.
ODPOWIEDZ