Nie odpala silnik po wymianie uszczelki głowicy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Orz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Nie odpala silnik po wymianie uszczelki głowicy

Post autor: Orz »

Witam, zacznę od tego:
Auto kupiłem pół roku temu po "remoncie silnika" i już wtedy silnik pracował za głośno jak dla mnie, ale jako że to mój pierwszy diesel o których nie mam pojęcia wmówiono mi że tak już one mają :???: a kupowałem od kolegi z pracy więc tym bardziej mu zaufałem :neutral:
Okazało się później, że:
1) silnik przegrzewa się przy szybszej jeździe
2) kopci na czarno
3) pompa ma przyspieszony zapłon bo jest na wykończeniu (na ciepłym odpala po 5 sek.)
4) w końcu wywaliło uszczelkę pod głowicą która jak się okazało nie była w ogóle dokręcona

Teraz już po naprawie głowicy nie można uruchomić auta.
Rozmawiałem z mechanikiem i mówił że na elektrozawór podał na stałe napięcie by pominąć blokady, ale to nie pomaga, pompa zasysa paliwo ale nie podaje go do góry (tak jak by była zapowietrzona cały czas lub nie miała siły przepompować go dalej) i gdzieś cieknie z niej paliwo. Nie znam się totalnie na pompach wtryskowych dlatego jakiekolwiek wskazówki i rady przydadzą mi się bardzo! Sprawa jest o tyle pilna że zależy mi na w miarę szybkim odebraniu auta zatem proszę Was o pomoc.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Miałem podobnie jak TY.Za drugim razem powierzyłem silnik i pompę warsztatowi specjalizującemu się w naprawach przede wszystkim BMW.
Od tamtej pory jeżdżę czwarty rok bezstresowo. :wink:
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Cieszy mnie to ;) a ile zapłaciłeś za naprawę?
Mimo wszystko uważam że problem w wątku nie został rozwiązany...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Tak w skrócie,to pierwszym razem zapłaciłem ok.2.7tys.zł(2tys.zł sama głowica!)2004r.
Drugim razem był demontowany cały silnik.Honowanie bloku,planowanie tej samej głowicy,wymiana zaworów i wszystko co z tym związane i wszystko inne co podejrzane w całym silniku.Koszt ok.3.5tys.zł. :sad:
rafx666
Bywalec

Post autor: rafx666 »

witam,
moim zdaniem, już jak kupowałeś auto to poprzednicy spartolili remont silnika,
zapłon był za wczesny i powodowało to przegrzewanie silnika i kopcenie na czarno, co potem doprowadziło do wywalenia uszczelki pod głowicą. Myśle, że
źle został zamontowany rozrząd (chodzi o znaki na kołach zębatych - źle spasowany łańcuch względem znaków). Jeżeli sama regulacja na fasolkach pompy wtryskowej nie opóźni zapłonu tak żeby normalnie chodził to stawiam na rozrząd, miałem tak samo gdy dałem do uszczelnienia pompe wtryskową, po złym złożeniu takie same objawy, ale złożyłem poprawnie i wszystko jest ok,
pozdrawiam
nie ważne dokąd, ważne, że bokiem:)
carlosb
Bywalec

Post autor: carlosb »

rozrząd powinien być ustawiony w ten sposób jak na zdjęciu załączonym. Ja kiedyś miałem cos takiego że po zdemontowaniu wałka rozrządu nie pozostawiłem głowicy w temperatzurze przynajmniej 10 st. i silnika tez nie mogłem uruchomić bo zaworki nie trzymały ciśnienia.
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Potrzebuję POMOCY!!
Składam już całość do kupy u innego mechanika bo poprzedni pochrzanił wszystko co mógł :/ Trochę to trwało ale trudno...
Ma ktoś jakiś opis albo fotki wtyczek - elektryki (chodzi mi o wszystkie, które podpinane są do silnika, pompy i czujników). Chcę to właściwie w końcu podłączyć. :roll:
PajÄ…k
Świeżak
Świeżak

Post autor: PajÄ…k »

czy elektrozawory na pompie wtryskowej powinny mieć stały prąd???
ODPOWIEDZ