[E36] Problem z Alarmem

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Majtas
Świeżak
Świeżak

[E36] Problem z Alarmem

Post autor: Majtas »

Mam problem z alarmem.
Opisze może wszystko po kolei bo już sam nie wiem co robić.

Posiadam autko z fabrycznym alarmem Bmw. Do tej pory (samochód posiadam dopiero ok miesiąca) nie miałem z nim żadnych problemów. Dzisiaj wracając z pracy centralny (a co za tym idzie także czuwanie alarmu) nie chciał się wyłączyć jak zwykle z pilota (dioda na pilocie normalnie się paliła), więc nie mając zbytnio wyjścia odryglowałem drzwi kluczykiem i uruchomił się alarm. Na początku nie mogłem znaleźć wyłącznika alarmu więc jedyne co mi przyszło do głowy to odpiąć wtyczkę od "syreny". Gdy znalazłem wyłącznik alarmu i przekręciłem kluczykiem światła awaryjne dalej "migały". Podłączyłem wtyczkę do "syreny" z powrotem (alarm normalnie hałasował) bo wydawało mi się że to mogło powodować iż nie mogłem wyłączyć alarmu. Niestety wyłączenie alarmu po raz kolejny nie było możliwe kluczykiem. Nie mając zbytnio wyjścia odłączyłem "syrenę" i dojechałem do domu na "awaryjnych".
Podłączyłem z powrotem "wyjca" żeby już na spokojnie na to popatrzeć pod domem ale o dziwo już nie "wył" ( awaryjne normalnie mrugały jak przy uruchomionym alarmie).
Nie mam zielonego pojęcia jak doprowadzić wszystko do stanu użytkowania (pilot dalej nie odryglowuje drzwi a alarm załącza się przy otwarciu drzwi kluczykiem ale już bez sygnału dźwiękowego). Piloty napewno działają (sprawdzałem dwa które mam, na obu normalnie palą się diody przy włączaniu guzików, ale żadnej reakcji samochodu).
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc...
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

a jak Ty odpaliles silnik z uruchomionym alarmem ;> ? :?:
Majtas
Świeżak
Świeżak

Dobre pytanie ;) Odpowiedz : Klasycznie kluczykiem w stacyjce.
Awatar użytkownika
Lucius
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Lucius »

Majtas pisze:Dobre pytanie ;) Odpowiedz : Klasycznie kluczykiem w stacyjce.
Czyli alarm nie był aktywny bo odcięty był by zapłon i odpalić by się nie dało :razz:
Obrazek
Majtas
Świeżak
Świeżak

I to jest właśnie dziwne w tej całej sytuacji - jak na moje alarm był aktywny (dźwięk + mrugające awaryjne). I tak jest prawie do tej pory (ale bez alarmu dźwiękowego - mimo podłączonej z powrotem kostki do "syreny").
Reasumując samochód nie reaguje na pilota, po otwarciu drzwi kluczykiem załącza się alarm (ale tylko sygnalizuje awaryjnymi) i normalnie można odpalić i jeździć (jak ktoś lubi na awaryjnych, które się co chwila włączają i wyłączają ;) )

Edit:

Pytanie więc brzmi jak wyłączyć ten alarm, byłem rano w jakimś pierwszym - lepszym warsztacie auto-alarm i koleś nawet na to patrzeć nie chciał...wysłał mnie do ASO. Nie mam innego wyjścia?
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, 14:37 przez Majtas, łącznie zmieniany 1 raz.
bes_pieczniq
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bes_pieczniq »

klasycznie kluczykiem to ja nie moge odpalic mojego auta z fabrycznym alarmem dlatego mnie to zdziwilo... moze Ty nie masz problemu z alarmem tylko cos innego robi problem...
Sebek13
Świeżak
Świeżak

Post autor: Sebek13 »

witam
mam ten sam problem
chciałbym sie dowiedziec co sie za tym kryje słaba bateria w pilocie ,spalony bezpiecznik...
dzienki i pozdro
szuszlik
Bywalec

Post autor: szuszlik »

sprawdź kable które idą do drzwi pod osłonami gumowymi nieraz lubią popękać a nawet robić zware
SZUSZLIK
antek1001
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 520d
Rocznik: 2008
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: antek1001 »

Mój ojciec ma 318TDS i u niego był zgniły przewód który jest z lewej strony przy klapie bagażnika i też mu głupiał cały czas alarm właczał się sam kiedy chciał
nianio
Świeżak
Świeżak

Re: [E36] Problem z Alarmem

Post autor: nianio »

witam mam identyczny problem i też nie wiem co zrobić i nawet dzrwi z tyłu nie moge otworzyć bo sązablokowane tylko przednie otwieram z kluczyka ale oznaki mam takie same jak ty . Jezeli poradziłeś sobie to napisz w jaki sposób bo jestem załamany a syrene wypiołem i zostały tylko migające światła awaryjne. Dodam że moje auto to e36 1.8 TDS 96 r. Prosze o pomoc :(
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [E36] Problem z Alarmem

Post autor: carl0s »

najprawdopodobniej auto pogubiło synchronizację z pilotami. Na forum opisane jest jak zaprogramować pilot do auta - poszukaj.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ