[E36] Pytanie o moc w upaly

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

tomekwiniar
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

[E36] Pytanie o moc w upaly

Post autor: tomekwiniar »

Witam koledzy mam takie pytanko ,dzis moja bunia postała na dworzu wiadomo jest upalnie.No i co zauwazyłem spadek mocy naprawde odczuwalny ja daję gaz a samochodzik powoli się zbiera .teraz wracałem już jest chłodniej i moc tez wróciła.
Czy temperatura ma związek ,czy coś już się psuje?
Czy u was jest podobnie?
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

tomekwiniar, jakby tak bylo - mowa tu o zauwazalnym spadku mocy - to w takim razie TD ( bez intercoolera) nie jechalo by wcale .... a jednak jedzie nos w nos z TDSem
Obrazek
Awatar użytkownika
marasek73
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: marasek73 »

Miałem identyczne objawy. Auto chodziło lepiej rano niż np. w południe kiedy temperatura była wyższa. Praktycznie kiedy temperatura wzrastała powyżej +20 stopni wyraźny był spadek mocy :evil: Pomogło czyszczenie przepływomierza :grin: Samochód odzyskał moc i jest teraz bez różnicy czy na zewnątrz jest 10 stopni czy 30.
kangurczak
Bywalec
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Post autor: kangurczak »

Normalna sprawa, szczegolnie odczuwalna w wozach doladowanych. Im cieplej tym bardziej "puchnie". Dlatego mi. probowac wozy trzeba nocami, a nie w upale :P
tomekwiniar
Bywalec

zgadzam sie im wyższa temperatur to szystko puchnie ,spróbuję zatankować więcęj paliwa co najmniej połowę baku ,bo przy tym spadku mocy mialem 12 litrów.

Aby nie zakładac nowego tematu mam wazne pytanie w jaki sposób samemu posiadając kanał wymienić poduszki silnika?.Jeśli moglibyście mi napisać krok po kroku byłbym ogromnie wdzięczny,a najlepiej zamieśćic to w dziale zrób to sam.
Objaw następujacy podczas gaszenia silnika pmetaliczny przydzwięk ,trzęsie całym silnikiem
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

możliwe że dwumas domaga się wymiany, zobacz gasząc samochód czy wduszenie pedału sprzęgła pomoże jeśli tak to stawiam na dwumas. a co do poduszki pod silnikiem wymiana banalnie prosta dwie śrubki odkręcasz i lewarek do podniesienia silnika, ja w e39 ojca wymieniałem pod domem bez kanału
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

co do wigoru autka w upały ... u siebie odczuwam spadek mocy przy upałach ale to wtedy jak łapie wisko ... a że łapie szybko to szybko robi się mułek ;) .... gdzie znajduje się przepływomierz w naszych tadziach ??
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

OpTo pisze:co do wigoru autka w upały ... u siebie odczuwam spadek mocy przy upałach ale to wtedy jak łapie wisko ... a że łapie szybko to szybko robi się mułek ;) .... gdzie znajduje się przepływomierz w naszych tadziach ??
W e34 brak!
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
OpTo
Bywalec

o ;) i już coś wiem hehe ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

to ja poniekad zostajac w temacie upalow i spadku mocy zapytam:

dolozylem u siebie klime, co prawda bez przeprogramowania kompa, ale wszystko dziala i chlodzi. tylko chcialem sie zapytac czy tez tak macie u siebie ze z chwila wlaczenia klimy bunia sie strasznie muluje? musze przygazowac zeby gladko ruszyc, w trasie zeby wyprzedzac dynamicznie musze wylaczyc klime bo z wlaczona ledwo sie rusza. jak sie tocze na biegu bez gazu (np Vbieg i 100km/h) autko hamuje silnikiem ale kiedy wlacze klime momentalnie mam wrazenie jakbym nacisnal na hamulec.

wiedzialem ze klima musi zabrac troche mocy silnika ale przy zadnym innym samochodzie tego tak nie odczuwalem. czy wy tez tak macie? jak nie to moze wiecie w czym jest problem? bo juz mam dosyc tego ze wylaczajac klime czuje sie jakbym wciskal przycisk "M POWER" ;)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 21:31 przez papwil, łącznie zmieniany 1 raz.
tomekwiniar
Bywalec

Potwierdzam u mnie też autko słabnie gdy załanczam klime :cry:
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Niestety w naszych autkach są klimy ["starego typu"- głupie określenie, ale powiedziałbym też nienowoczesne] o sporej ilości czynnika i sprężarka ma co popychać [u mnie ok 1.5kg, u kumpla w E32 ponad 1.8kg].
Dziś dzięki skuteczniejszej izolacji i lepszej konstrukcji układów klimatyzacji układy mają mniejszą pojemność, sprężarki klimy pobierają mniej momentu, a wentylatory pobierają mniej prądu, przez to nie ma takiego spadku mocy [klima trafia "pod strzechy"- dziś już montuje się je z powodzeniem w małolitrażowych autkach. Kiedyś w Matizie na jakiś rynek wypuszczali klimatyzację, ale autko jechało z nią strasznie nieciekawie i zaniechali tego :lol: ].
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 22:57 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

z jednej strony to smutne a z drugiej ciesze sie ze u mnie jest wszystko w porzadku...
OpTo
Bywalec

u mnie bez różnicy czy włączona klima czy wyłączona śmiga tak samo ;)
ODPOWIEDZ