[E36] Pytanie o moc w upaly
Moderator: Moderatorzy
-
tomekwiniar
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Świętokrzyskie
[E36] Pytanie o moc w upaly
Witam koledzy mam takie pytanko ,dzis moja bunia postała na dworzu wiadomo jest upalnie.No i co zauwazyłem spadek mocy naprawde odczuwalny ja daję gaz a samochodzik powoli się zbiera .teraz wracałem już jest chłodniej i moc tez wróciła.
Czy temperatura ma związek ,czy coś już się psuje?
Czy u was jest podobnie?
Czy temperatura ma związek ,czy coś już się psuje?
Czy u was jest podobnie?
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
-93r-
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
- marasek73
- Bywalec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Wielkopolskie
Miałem identyczne objawy. Auto chodziło lepiej rano niż np. w południe kiedy temperatura była wyższa. Praktycznie kiedy temperatura wzrastała powyżej +20 stopni wyraźny był spadek mocy
Pomogło czyszczenie przepływomierza
Samochód odzyskał moc i jest teraz bez różnicy czy na zewnątrz jest 10 stopni czy 30.
-
kangurczak
- Bywalec
- Rocznik: 1997
- Województwo: Małopolskie
-
tomekwiniar
- Bywalec
zgadzam sie im wyższa temperatur to szystko puchnie ,spróbuję zatankować więcęj paliwa co najmniej połowę baku ,bo przy tym spadku mocy mialem 12 litrów.
Aby nie zakładac nowego tematu mam wazne pytanie w jaki sposób samemu posiadając kanał wymienić poduszki silnika?.Jeśli moglibyście mi napisać krok po kroku byłbym ogromnie wdzięczny,a najlepiej zamieśćic to w dziale zrób to sam.
Objaw następujacy podczas gaszenia silnika pmetaliczny przydzwięk ,trzęsie całym silnikiem
Aby nie zakładac nowego tematu mam wazne pytanie w jaki sposób samemu posiadając kanał wymienić poduszki silnika?.Jeśli moglibyście mi napisać krok po kroku byłbym ogromnie wdzięczny,a najlepiej zamieśćic to w dziale zrób to sam.
Objaw następujacy podczas gaszenia silnika pmetaliczny przydzwięk ,trzęsie całym silnikiem
Moje BMW E-36 -325 TDS
-93r-
-93r-
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 530d
- Województwo: Mazowieckie
to ja poniekad zostajac w temacie upalow i spadku mocy zapytam:
dolozylem u siebie klime, co prawda bez przeprogramowania kompa, ale wszystko dziala i chlodzi. tylko chcialem sie zapytac czy tez tak macie u siebie ze z chwila wlaczenia klimy bunia sie strasznie muluje? musze przygazowac zeby gladko ruszyc, w trasie zeby wyprzedzac dynamicznie musze wylaczyc klime bo z wlaczona ledwo sie rusza. jak sie tocze na biegu bez gazu (np Vbieg i 100km/h) autko hamuje silnikiem ale kiedy wlacze klime momentalnie mam wrazenie jakbym nacisnal na hamulec.
wiedzialem ze klima musi zabrac troche mocy silnika ale przy zadnym innym samochodzie tego tak nie odczuwalem. czy wy tez tak macie? jak nie to moze wiecie w czym jest problem? bo juz mam dosyc tego ze wylaczajac klime czuje sie jakbym wciskal przycisk "M POWER"
dolozylem u siebie klime, co prawda bez przeprogramowania kompa, ale wszystko dziala i chlodzi. tylko chcialem sie zapytac czy tez tak macie u siebie ze z chwila wlaczenia klimy bunia sie strasznie muluje? musze przygazowac zeby gladko ruszyc, w trasie zeby wyprzedzac dynamicznie musze wylaczyc klime bo z wlaczona ledwo sie rusza. jak sie tocze na biegu bez gazu (np Vbieg i 100km/h) autko hamuje silnikiem ale kiedy wlacze klime momentalnie mam wrazenie jakbym nacisnal na hamulec.
wiedzialem ze klima musi zabrac troche mocy silnika ale przy zadnym innym samochodzie tego tak nie odczuwalem. czy wy tez tak macie? jak nie to moze wiecie w czym jest problem? bo juz mam dosyc tego ze wylaczajac klime czuje sie jakbym wciskal przycisk "M POWER"
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 21:31 przez papwil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomekwiniar
- Bywalec
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Niestety w naszych autkach są klimy ["starego typu"- głupie określenie, ale powiedziałbym też nienowoczesne] o sporej ilości czynnika i sprężarka ma co popychać [u mnie ok 1.5kg, u kumpla w E32 ponad 1.8kg].
Dziś dzięki skuteczniejszej izolacji i lepszej konstrukcji układów klimatyzacji układy mają mniejszą pojemność, sprężarki klimy pobierają mniej momentu, a wentylatory pobierają mniej prądu, przez to nie ma takiego spadku mocy [klima trafia "pod strzechy"- dziś już montuje się je z powodzeniem w małolitrażowych autkach. Kiedyś w Matizie na jakiś rynek wypuszczali klimatyzację, ale autko jechało z nią strasznie nieciekawie i zaniechali tego
].
Dziś dzięki skuteczniejszej izolacji i lepszej konstrukcji układów klimatyzacji układy mają mniejszą pojemność, sprężarki klimy pobierają mniej momentu, a wentylatory pobierają mniej prądu, przez to nie ma takiego spadku mocy [klima trafia "pod strzechy"- dziś już montuje się je z powodzeniem w małolitrażowych autkach. Kiedyś w Matizie na jakiś rynek wypuszczali klimatyzację, ale autko jechało z nią strasznie nieciekawie i zaniechali tego
Ostatnio zmieniony 25 lip 2009, 22:57 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"