Rozrząd w TDS-ie
Moderator: Moderatorzy
-
przemek4401
- Świeżak

Witam was wszystkich jestem nowym użytkownikiem tego forum ale obserwuje co się tu wypisuje od długiego czasu i niektóre opisy i pomoc jaka starają się dać inni użytkownicy jest żałosna { nie obrażając oczywiście nikogo} i wręcz włos się jeży czytając co tam piszą
Więc jeżeli chodzi o rozrząd w BMW TDS niema żadnej potrzeby wymieniać go przy przebiegu 200000tys ani 300000tys chyba ze nastąpi jakaś inna przyczyna pęknięcie urwanie . Inżynierowie bmw nie są wyrwani z za kszaka i przewidzieli to że łańcuch
będzie poddawał się rozciąganiu z rosnącym przebiegiem i stworzyli w tym silniku możliwość skorygowania tego problemu. Sam jestem mechanikiem z doświadczeniem w serwisie bmw w Niemczech i widząc jak każdy mechanik wymienia wszystko co leci bo tylko to umie to naprawdę szkoda waszej kasy można te dolegliwości usunąć połowę mniejszymi kosztami i śmigać następne 200000tyś km A więc sumując poszukajcie mechanika który się naprawdę na tym aucie a w szczególnośći silniku zna a nie tylko wymienia co leci i kasuje a usterki falowania silnika problemów odpalania i jeszcze wielu innych bolączek tds nie ustępują. Nie mam zbytnio chęci brania już następnych tds do roboty bo już na nie patrzeć nie mogę ale jak trzeba to pomogę jestem z okolic Gorzowa Wielkopolskiego
Więc jeżeli chodzi o rozrząd w BMW TDS niema żadnej potrzeby wymieniać go przy przebiegu 200000tys ani 300000tys chyba ze nastąpi jakaś inna przyczyna pęknięcie urwanie . Inżynierowie bmw nie są wyrwani z za kszaka i przewidzieli to że łańcuch
będzie poddawał się rozciąganiu z rosnącym przebiegiem i stworzyli w tym silniku możliwość skorygowania tego problemu. Sam jestem mechanikiem z doświadczeniem w serwisie bmw w Niemczech i widząc jak każdy mechanik wymienia wszystko co leci bo tylko to umie to naprawdę szkoda waszej kasy można te dolegliwości usunąć połowę mniejszymi kosztami i śmigać następne 200000tyś km A więc sumując poszukajcie mechanika który się naprawdę na tym aucie a w szczególnośći silniku zna a nie tylko wymienia co leci i kasuje a usterki falowania silnika problemów odpalania i jeszcze wielu innych bolączek tds nie ustępują. Nie mam zbytnio chęci brania już następnych tds do roboty bo już na nie patrzeć nie mogę ale jak trzeba to pomogę jestem z okolic Gorzowa Wielkopolskiego
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
Witam ja jestem z Drezdenka (jakby co mam niedaleko do Gorzowa Wlkp) niby mam org przebieg 245tyś (nie chciało mi sie Wierzyc ale faktycznie cofany nie jest) i powiedziono mi u fachowców w szczecinie że wina troszkę słabego odpalania na ciepłym są powyciągane łańcuchy... wymiana 2000zł to sie załamałem...przemek4401 pisze:Witam was wszystkich jestem nowym użytkownikiem tego forum ale obserwuje co się tu wypisuje od długiego czasu i niektóre opisy i pomoc jaka starają się dać inni użytkownicy jest żałosna { nie obrażając oczywiście nikogo} i wręcz włos się jeży czytając co tam piszą
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 18:42 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
hmm to ciekawe, tym bardziej ze nikt jak do tej pory nie wspomnial nawet o tym. moglbyc to rozwinac jakos? jest to do zrobienia bez uzywania super specjalnych narzedzi typu blokada rozrzadu, generalnie czy jest to do wykonania samemu? pozdrprzemek4401 pisze:łańcuch
będzie poddawał się rozciąganiu z rosnącym przebiegiem i stworzyli w tym silniku możliwość skorygowania tego problemu
-
przemek4401
- Świeżak

Drodzy fani tds nie będę dalej rozwijał tego tematu łańcuchów gdyż kosztowało mnie to zbyt dużo wysiłku i lat pracy nad dochodzeniem bolączek tds powiem tyle że usunięcie usterki rozciągniętego łańcucha nie musi kosztować 2000 czy trzy tysiące złotych tak jak pisałem wcześniej wystarczy mechanik który wie co zrobić z tym tematem a nie będę zdradzał mechanikom Tak Zwanym Wymieniaczom Wszystkiego co się w pokrywie kręci jak to zrobić Powiem tak usunięcie tego problemu u mnie jeżeli oczywiście nic nie jest połamane to jest koszt 900zł -1200 zł maksymalnie i macie spokój na następne 250000tys
W tą naprawę wliczam skorygowanie rozrządu ustawienie pompy wtryskowej i jeżeli trzeba a w większości przypadków jest taka potrzeba to ustawienie nastawnika no i oczywiście sprawdzenie diagnostyczne wszystkich parametrów silnika czas postoju auta 2-4 dni z powodu potrzeby wielokrotnej wystudzenia silnika
W tą naprawę wliczam skorygowanie rozrządu ustawienie pompy wtryskowej i jeżeli trzeba a w większości przypadków jest taka potrzeba to ustawienie nastawnika no i oczywiście sprawdzenie diagnostyczne wszystkich parametrów silnika czas postoju auta 2-4 dni z powodu potrzeby wielokrotnej wystudzenia silnika
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Hmmm no nie chce mi sie wierzyć... Rozmawiałem z wieloma, mechanikami, znawcami, pasjonatami BMW i pierwsze słyszę... Prowadzisz firmę czy warsztat? Jak tak to w którym miejscu znajduje się w Gorzowie? Cuda może i sie zdarzają ale silnik TDSa jest za stary juz konstrukcyjnie aby jeszcze były o nim tajemnice jakieśprzemek4401 pisze:Drodzy fani tds nie będę dalej rozwijał tego tematu łańcuchów gdyż kosztowało mnie to zbyt dużo wysiłku i lat pracy nad dochodzeniem bolączek tds powiem tyle że usunięcie usterki rozciągniętego łańcucha nie musi kosztować 2000 czy trzy tysiące złotych tak jak pisałem wcześniej wystarczy mechanik który wie co zrobić z tym tematem a nie będę zdradzał mechanikom Tak Zwanym Wymieniaczom Wszystkiego co się w pokrywie kręci jak to zrobić Powiem tak usunięcie tego problemu u mnie jeżeli oczywiście nic nie jest połamane to jest koszt 900zł -1200 zł maksymalnie i macie spokój na następne 250000tys
A co może być połamane??
pozdrawiam
-
przemek4401
- Świeżak

-
papwil
- Bywalec Gadulec
1) tak jak karol-lolek podchodze dosc sceptycznie do tego.
2) koszt okolo 1000zl to juz tylko troche ponizej kosztu wymiany rozrzadu, wiec to jest bez sensu. moze ludzie wiedza o tym ale jesli to jest kwestia doplaty paru zl to w ogole nie rozwazaja takiej opcji o ktorej pisze przemek4401. jak mi powiedzieli w jakims warsztacie wymiana rozrzadu kosztuje 600zl. w warsztacie bmw ktory sie ceni i to ostro powiedzieli 1000zl. czyli tyle co Ty za regulacje proponujesz. wiec moze lepiej dolozyc kilka zl i miec pewnosc, lancuch ktory ma wszystkie ogniwa cale i w ogole. takie jest moje zdanie. co innego gdyby ta regulacja miala kosztowac powiedzmy ok300zl z ustawieniem pompy.
2) koszt okolo 1000zl to juz tylko troche ponizej kosztu wymiany rozrzadu, wiec to jest bez sensu. moze ludzie wiedza o tym ale jesli to jest kwestia doplaty paru zl to w ogole nie rozwazaja takiej opcji o ktorej pisze przemek4401. jak mi powiedzieli w jakims warsztacie wymiana rozrzadu kosztuje 600zl. w warsztacie bmw ktory sie ceni i to ostro powiedzieli 1000zl. czyli tyle co Ty za regulacje proponujesz. wiec moze lepiej dolozyc kilka zl i miec pewnosc, lancuch ktory ma wszystkie ogniwa cale i w ogole. takie jest moje zdanie. co innego gdyby ta regulacja miala kosztowac powiedzmy ok300zl z ustawieniem pompy.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Jeśli chodzi o mój egzemplarz to raz zapali od strzała a raz trzeba dłużej pokręcić. Auto nie ma Klimy jednak jeśli chodzi o zwiększenie poboru prądu poprzez włączenie np. świateł czy też ogrzewania szyby tylnej a nawet skrętu kierownicą silnik zmniejszy obroty na chwilkę i powróci na prawidłowe jest to lekko wyczuwalne. Na biegu jałowym mam lekkie falowanie obrotów jak wyczytałem to winą może być nastawnik. Z tego co widzę są to początki pompy wtryskowej cieszący się dobra opina mechanik BMW w Szczecinie(który nie jest z typu co wymienia wszystko) powiedział mi że, jak auto odpala nawet po dłuższym kręceniu (u mnie jest to max 2-5 sek ) to jeździć nic nie grzebać nie ustawiać kata wtrysku a jak juz przestanie to trzeba niestety regenerować pompę wtryskową. Nie wiem i tak dookoła wszyscy mówią wiec się dziwie... Z tego co się dowiedziałem i wyczytałem przyczyna złego odpalania na ciepłym sa:
-głowica pompy wtryskowej
-nastawnik(falowanie obrotów)
-rozrusznik oraz akumulator
Jeśli jestem w błędzie proszę o nowe wiadomości:)
pozdrawiam
-głowica pompy wtryskowej
-nastawnik(falowanie obrotów)
-rozrusznik oraz akumulator
Jeśli jestem w błędzie proszę o nowe wiadomości:)
pozdrawiam
-
przemek4401
- Świeżak

papwil, Doskonale rozumiem wasze obawy i wcale nie namawiam bo jak pisałem przy tych tds jest dużo pracy i szczególnie mi na tym nie zależy żeby naprawiać tds A jeżeli chodzi oto co napisałeś to wygląda to tak Wstawiasz samochód do serwisu w 99% procentach wymiana rozrządu zostaje przeprowadzona bez ściągania głowicy czyli na wydre po drugie co najczesciej zostanie wymienione to 2 łancuchy i jeden ślizg ktory sie najwiecej zużywa koszt częsci 350 zl a ty kolego placisz 2000 z chakiem nawetu niektórych dochodzi do 3000 tys i jestes zadowolony bo masz nowy rozrzad pracowalem w paru warsztatach to wiem jak to wyglada no ale cóż wolność wyboru
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 9:43 pm ]
karol-lolek, Kolego i sam zobacz co ci powiedział ten mechanik trzeba wymienić rozrząd bo się rozciągnoł ale nie ustawiać konta wtrysku totalna bzdura już ci mówię dlaczego A więc nastepstwem rozciągania łancucha jest rozregulowanie konta wtrysku to nierozumiem dlaczego go nieustawiać wytłumaczeniem dlamnie jest jedno wstawiasz do niego auto koryguje ci ustawienie samej pompy i usztywnia napinacz łancuchow i kasuje za wymiane kompletu
Najpierw trzeba szukać innych przyczyn a dopiero brać sie za rozrząd
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 9:43 pm ]
karol-lolek, Kolego i sam zobacz co ci powiedział ten mechanik trzeba wymienić rozrząd bo się rozciągnoł ale nie ustawiać konta wtrysku totalna bzdura już ci mówię dlaczego A więc nastepstwem rozciągania łancucha jest rozregulowanie konta wtrysku to nierozumiem dlaczego go nieustawiać wytłumaczeniem dlamnie jest jedno wstawiasz do niego auto koryguje ci ustawienie samej pompy i usztywnia napinacz łancuchow i kasuje za wymiane kompletu
Najpierw trzeba szukać innych przyczyn a dopiero brać sie za rozrząd
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Mam pytanko jak sie odniesiecie do mojej info uzyskanej na temat palenia na ciepło. w warsztacie powiedziano mi ze mam wyciągnięty łańcuch i jak go wymienią będzie odpalał jak nówka... żadna pompa wtryskowa...przemek4401 pisze:papwil, Doskonale rozumiem wasze obawy i wcale nie namawiam bo jak pisałem przy tych tds jest dużo pracy i szczególnie mi na tym nie zależy żeby naprawiać tds A jeżeli chodzi oto co napisałeś to wygląda to tak Wstawiasz samochód do serwisu w 99% procentach wymiana rozrządu zostaje przeprowadzona bez ściągania głowicy czyli na wydre po drugie co najczesciej zostanie wymienione to 2 łancuchy i jeden ślizg ktory sie najwiecej zużywa koszt częsci 350 zl a ty kolego placisz 2000 z chakiem nawetu niektórych dochodzi do 3000 tys i jestes zadowolony bo masz nowy rozrzad pracowalem w paru warsztatach to wiem jak to wyglada no ale cóż wolność wyboru
Co do samej wymiany to co jeden mechanik to ma inne sposoby. Jeden ściąga głowice drugi nie. z materiałami jeden powiedział 2000zl drugi 2000-2500, a trzeci za samą robociznę powiedział 500-600zł bez materiałów... Więc jak to jest bo juz nie kumam a teraz za ustawienie rozrządu 900-1200zł. A jeszcze takie pytanie do Przemka co daje to ustawienie rozrządu? z tego co wiem wymiana łańcucha zwiększa tylko kulturę pracy silnika. a cala diagnostyka o której piszesz to nic innego jak ustawienie konta wtrysku takie moje wnioski. Jeśli sie mylę proszę o szczegóły. Jeśli naprawdę dasz mi gwarancje na 100-150tys ‘’zdrowego’’ odpalania na ciepło to jestem skłonny przyjechać na regulacje.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 21:50 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
przemek4401
- Świeżak

karol-lolek, Drogi kolego korygowanie tego rozrządu daje taki sam efekt jak wymiana go tylko mniejszymi kosztami i nie nabija sie kogos w butelke że mu wszystko wymieniłem a rzeczywistośc jest inna powiem ci tak w serwisie bmw w niemczech standartowom opcją przy przebiegu auta 200000tys - 250000tys bylo korekcja tego elementu a wszczegulnosci ustawienie kąta wtrysku Pompa jak i inne elementy też sie zużywa i trzeba to korygować niemiec jezdzil po tym zabiegu nastepne 200000tys i sie niedotykal nic Regulacja to nie tylko ustawienie konta wtrysku takze regulacja nastawnika
A co do gwarancji to jezeli jaki kolwiek warsztat w świecie daje takie gwarancje jak ty piszesz 100-150 tyś to ja ci też dam tylko w ciągu roku bo niewiem czy dlużej pozyje Zart
A co do gwarancji to jezeli jaki kolwiek warsztat w świecie daje takie gwarancje jak ty piszesz 100-150 tyś to ja ci też dam tylko w ciągu roku bo niewiem czy dlużej pozyje Zart
-
papwil
- Bywalec Gadulec
karol-lolek, ja mam problem z falujacymi obrotami wiec mialem robiona u siebie pompe, tzn przeczyscili mi ja w boschu, sprawdzili i wyregulowali nastawnik, generalnie pompa byla ok. okazalo sie ze przyczyna falowania jest u mnie wyciagniety lancuch rozrzadu bo nie mozna dobrze ustawic kata wtrysku pompy. ale to jest tylko jedna z przyczyn ktore powinienes wziac pod uwage.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
własnie mechanicy znający sie na BMW także powiedzieli mi ze mam łańcuch wyciągnięty... ale 2000zł wymiana...papwil pisze:karol-lolek, ja mam problem z falujacymi obrotami wiec mialem robiona u siebie pompe, tzn przeczyscili mi ja w boschu, sprawdzili i wyregulowali nastawnik, generalnie pompa byla ok. okazalo sie ze przyczyna falowania jest u mnie wyciagniety lancuch rozrzadu bo nie mozna dobrze ustawic kata wtrysku pompy. ale to jest tylko jedna z przyczyn ktore powinienes wziac pod uwage.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 23:29 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dj_tygrys
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 740d
- Rocznik: 2001
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
Panowie powiem tak ... niby regulacja 900-1200 no i ok taniej niż 2000 ale z drugiej strony można samemu części kupić tak jak zrobiłem to ja i paradoksalnie za praktycznie nowy rozrząd (bo kupiłem używany 17.000km od adama z forum <piwo>) dałem śmieszne pieniądze, ślizgi są w stanie rewelacyjnym, zębatki prościutkie, łańcuchy jeszcze "ciepłe" z fabryki, napinacz sztywniutki ... teraz kwestia założenia mógłbym oddać wszystko do warsztatu i poczekać 2-3 dni i mieć założone za 600 zł lub wiecej a wole to zrobić na podwórku ze szwagrem (mechankiem) powolutku odkrecać wszystkie pierdołki do tego jeszcze sobie powymieniam wszystkie uszczelki zablokujemy rozrząd specjalnymi mechanizmami i sie zrobi ... nie uwierzycie ale łączny koszt rozrządu, oraz uszczelek (wszystkie nówki) wyniósł mnie 758 zł, do tego dorzucam nową pompę wtryskową bosha i koncówki wtrysków do ceny doliczam 180 zł (bo pompe mam za darmo od szwagra - nówka), potem regulacja wszystkiego na komputerze i za około 1100 - 1200 zł mam zrobione bardzo dużo w auci
a nie samą regulacje jakimiś magicznymi metodami
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
No to super czekamy na fotorelacje z wymiany rozrządudj_tygrys pisze:Panowie powiem tak ... niby regulacja 900-1200 no i ok taniej niż 2000 ale z drugiej strony można samemu części kupić tak jak zrobiłem to ja i paradoksalnie za praktycznie nowy rozrząd (bo kupiłem używany 17.000km od adama z forum <piwo>) dałem śmieszne pieniądze, ślizgi są w stanie rewelacyjnym, zębatki prościutkie, łańcuchy jeszcze "ciepłe" z fabryki, napinacz sztywniutki ... teraz kwestia założenia mógłbym oddać wszystko do warsztatu i poczekać 2-3 dni i mieć założone za 600 zł lub wiecej a wole to zrobić na podwórku ze szwagrem (mechankiem) powolutku odkrecać wszystkie pierdołki do tego jeszcze sobie powymieniam wszystkie uszczelki zablokujemy rozrząd specjalnymi mechanizmami i sie zrobi ... nie uwierzycie ale łączny koszt rozrządu, oraz uszczelek (wszystkie nówki) wyniósł mnie 758 zł, do tego dorzucam nową pompę wtryskową bosha i koncówki wtrysków do ceny doliczam 180 zł (bo pompe mam za darmo od szwagra - nówka), potem regulacja wszystkiego na komputerze i za około 1100 - 1200 zł mam zrobione bardzo dużo w aucia nie samą regulacje jakimiś magicznymi metodami
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Witamprzemek4401 pisze:Drodzy fani tds nie będę dalej rozwijał tego tematu łańcuchów gdyż kosztowało mnie to zbyt dużo wysiłku i lat pracy nad dochodzeniem bolączek tds powiem tyle że usunięcie usterki rozciągniętego łańcucha nie musi kosztować 2000 czy trzy tysiące złotych tak jak pisałem wcześniej wystarczy mechanik który wie co zrobić z tym tematem a nie będę zdradzał mechanikom Tak Zwanym Wymieniaczom Wszystkiego co się w pokrywie kręci jak to zrobić Powiem tak usunięcie tego problemu u mnie jeżeli oczywiście nic nie jest połamane to jest koszt 900zł -1200 zł maksymalnie i macie spokój na następne 250000tys
Powracając do tematu chciałbym przytoczyc wypowiedz mechanika z wieloletnim dośwadczeniem w naprawach BMW
"...kwiatek napisał/a:
siemka. ja wymieniałem rozrząd jakiś czas temu , dokladnie nie pamietam ale zamkło sie to w 800zl
Ciekawe co masz na mysli mówiąc rozrząd bo za 800zł to moze ktoś wymienił same łańcuchy i to bez rozbierania obudów silnika.Koszt naprawy z częściami które powinno się przy tej operacji wymienić zależnie od modelu tds-a i jego zużycia wacha się pomiędzy 2000 a 2800pln.Nie ma żadnej innej opcji żeby zrobić to jak należy.Jeśli ktoś zrobił to taniej to jest to tylko odświeżenie które na dłuższą metę jest strata kasy i nabijaniem w butelkę.
Koszt oryginalnych części (uszczelki,łańcuchy,napinacze czyli wszystko co konieczne) to 700-800 PLN, a 2000-2800 to jest nabijanie w butelkę. Więc jeżeli ktoś potrafi to zrobić (jak kwiatek czy dj_tygrys) to ma za 800 kompletny, nowy rozrząd a nie ustawienie pompy za 1200 PLN na zegar do wyciągniętych łańcuchów.karol-lolek pisze: Witam
Powracając do tematu chciałbym przytoczyc wypowiedz mechanika z wieloletnim dośwadczeniem w naprawach BMW
"...kwiatek napisał/a:
siemka. ja wymieniałem rozrząd jakiś czas temu , dokladnie nie pamietam ale zamkło sie to w 800zl
Ciekawe co masz na mysli mówiąc rozrząd bo za 800zł to moze ktoś wymienił same łańcuchy i to bez rozbierania obudów silnika.Koszt naprawy z częściami które powinno się przy tej operacji wymienić zależnie od modelu tds-a i jego zużycia wacha się pomiędzy 2000 a 2800pln.Nie ma żadnej innej opcji żeby zrobić to jak należy.Jeśli ktoś zrobił to taniej to jest to tylko odświeżenie które na dłuższą metę jest strata kasy i nabijaniem w butelkę.
Sam również zmieniałem rozrząd.