[E34] Szpera 25%
Moderator: Moderatorzy
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
[E34] Szpera 25%
Mysle o zrobieniu u siebie szpery 25%. Denerwuje mnie uslizg wewnetrzego kola na zakrecie z wcisnietym gazem i uslizg jednego z kol przy ruszaniu. Tym bardziej ze moc auta zostanie podniesiona. Jednak nie mam dostatecznej wiedzy i doswiadczenia, dlatego pytam, jak to jest z bezpieczenstwem, szczegolnie podczas normalnej zimowej jazdy na zakretach? Z jednej strony autko latwiej bedzie stawac bokiem ale przeciez bez szpery tez tak sie czasem dzieje, mysle sobie ze z drugiej strony szpera moze dac wiecej kontroli i lepsza wyczuwalnosc samochodu w takich sytuacjach? Prosze o jakies doswiadczone wypowiedzi.
Ktos moze wie gdzie i ile taka przyjemnosc kosztuje? Przy okazji moznaby zrobic jakis przeglad mostu wymienic olej czy co tam jeszcze sie da przy okazji zrobic.
Pozdr
Ktos moze wie gdzie i ile taka przyjemnosc kosztuje? Przy okazji moznaby zrobic jakis przeglad mostu wymienic olej czy co tam jeszcze sie da przy okazji zrobic.
Pozdr
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
-
kafarek
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Montować szperę do mostu bez szpery sie nie opłaca.. Lepiej kupić dyfer zeszperowany i wymienić całość... Ja tak zrobiłem u siebie. Koszt 1200zł, ale ja musiałem wymieniać też półosie, piasty itp, bo założyłem szperunek z 535, a tam wszystko masywniejsze jest.
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
-
papwil
- Bywalec Gadulec
sprzeglo i dwumas tak czy owak beda zaraz nowe
widze ze wyraznie mnie odwodzicie od tego pomyslu...
kafarek, a Ty jestes zadowolony z wymiany dyfru? uwazasz ze warto bylo?
wiecie, mi troche szkoda samochodu i go nie zajezdzam, tym bardziej po remoncie bedzie mi szkoda, ale czasem jak spadnie troche deszczu to lubie sobie np kolo domu na petli autobusowej bokiem pojezdzic. sprawia mi to dzika frajde a i samochod na tym nie ucierpi specjalnie bo wiadomo mokry asfalt nie jest taki przyczepny. ale musze przewaznie strzelac ze sprzegla bo tak to jak wciskam gaz to mi tylko wewnetrzne kolo buksuje... ale to nie tylko o to chodzi, jest wiele sytuacji w ktorych denerwuje mnie "naped na jedno kolo".
kafarek, a Ty jestes zadowolony z wymiany dyfru? uwazasz ze warto bylo?
wiecie, mi troche szkoda samochodu i go nie zajezdzam, tym bardziej po remoncie bedzie mi szkoda, ale czasem jak spadnie troche deszczu to lubie sobie np kolo domu na petli autobusowej bokiem pojezdzic. sprawia mi to dzika frajde a i samochod na tym nie ucierpi specjalnie bo wiadomo mokry asfalt nie jest taki przyczepny. ale musze przewaznie strzelac ze sprzegla bo tak to jak wciskam gaz to mi tylko wewnetrzne kolo buksuje... ale to nie tylko o to chodzi, jest wiele sytuacji w ktorych denerwuje mnie "naped na jedno kolo".
-
kafarek
- Bywalec
- Kontakt:
Szpera jest potrzebna zawsze i nawet w m40b16 opłaca się je montować.. Moje wszystkie beemki mają szpery.. Sprzedaję auta ze zwykłymi mostami a szpery lądują w następnym modelu.. SZpera to nie tylko fun.. Szpera to bezpieczeństwo i kontrola pojazdu, łatwiejsze prowadzenie i wychodzenie z opresji.. Czy to błoto, czy śnieg, czy tym bardziej poślizg... I tutaj moc auta nie ma większego znaczenia..Mysle ze do 180km nie ma potrzeby montowania szpery.
W tadku wysokie obroty? Po co? Od 2200rpm zaczyna się zabawa niutkami, nie konikami...ded pisze:Jesli czesto korzystasz z wysokich obrotow
Szperę polecam każdemu...
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
w 525 ix była blokada mostu hydrauliczna, do tego pompka i już masz na guzik blokadę kiedy potrzebujesz
http://allegro.pl/item676382745_bmw_5_e ... _wawa.html
http://allegro.pl/item676382745_bmw_5_e ... _wawa.html
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=20
most ma blokadę, którą uruchamia pompa http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=20, normalnie steruje tym komputer ale jak robisz przeszczep to można to podłączyć to na krótko i założyć pstryczek on/off i blokować jak potrzebujesz
most ma blokadę, którą uruchamia pompa http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=20, normalnie steruje tym komputer ale jak robisz przeszczep to można to podłączyć to na krótko i założyć pstryczek on/off i blokować jak potrzebujesz
-
papwil
- Bywalec Gadulec
kafarek, mowisz ze masz most z 535?
bo u nas w tadkach przelozenie jest 2,56 a w benzynach o ile sie nie myle 3,64 i z moim bardzo orientacyjnych obliczen przy takim przelozeniu na moscie mielibysmy co prawda pocisk ale niestety taki ktory sie rozpedza tylko do ok 150km/h...
ale pewnie czegos nie kumam wiec moglbys to jakos krotko wyjasnic?
bo u nas w tadkach przelozenie jest 2,56 a w benzynach o ile sie nie myle 3,64 i z moim bardzo orientacyjnych obliczen przy takim przelozeniu na moscie mielibysmy co prawda pocisk ale niestety taki ktory sie rozpedza tylko do ok 150km/h...
ale pewnie czegos nie kumam wiec moglbys to jakos krotko wyjasnic?
-
kafarek
- Bywalec
- Kontakt:
Przełożenie 3.21/3.23 o ile się nie mylę. Nie pamiętem dokładnie. Będę w kanale to odczytam dokładnie tabliczkę.. Na szperce dojeżdżam do ~180/190km/h, a na starym dyfrze po programie leciałem 225 licznikowo. Różnica jest spora i trzeba się w mieście namachać, ale nie ma też tragedii na trasie.. 140 i jestem odprężony 
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA