Kompletne sprzęgło + dwumas - jakie polecacie ???

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

tak koszt nowego docisku to zas 300 zl i tak skrzynia idzie do zmiany wiec akurat to mnie nie rusza:D chodzi o fakt ze tarcza byla robiona pod docisk
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
papwil
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

bylem dzisiaj w warsztacie w wawie (wesoła) wschodnia 21a (moze ktos cos slyszal?) i gosc mi tam mowi ze LUK sie schrzanił ostatnio i ze jak sprzeglo czy dwumas to tylko sachs. co o tym myslice? dodam ze gosc ma pol warsztatu w plakatach sachs'u ale z gory dziekuje za opinie typu "pewnie chce wcisnac sachs'a za wszelka cene bo widocznie ma jakies korzysci z tego" bo tyle to ja sam jestem w stanie sobie wymyslec, chodzi mi o opinie poparte doswiadczeniem

Pozdro
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Witam,link do sprzęgła Sasch: http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Do 2masa niema bo była to pojedyncza sztuka.
Ogólnie polecam zakup sprzęgła i 2masa u Gościa z linka po wyżej.
quba30
Bywalec
Rocznik: 1997
Województwo: Pomorskie

Post autor: quba30 »

Dwumasa Luk z alledrogo za 1360zł+ przesyłka. Leży i czeka na wymianę . rok temu kpl. sprzegło Sachs za niecałe 500zł i "regenerowana " dwumasa za 600zł, która teraz nap...dala głośniej niż silnik na jałowych obrotach + brak półsprzęgła. PRZY WCIŚNIĘTYM SPRZĘGLE przestaje stukać i mogę się cieszyć pięknym dzwiękiem 6 garnków. Jak zrobię opiszę wrażenia.
mam uczulenie na benzynÄ™
slawek44
Bywalec
Seria: E39
Model: 525td
Województwo: Podkarpackie

Post autor: slawek44 »

No wlasnie czy moglby ktos napisac jakies konkretniejsze konkrety na ten temat? Bo u mnie tez na jalowym stuka jak szlag i chce dwumas wymienic. To kupic dwumas uzywany, po regeneracji, czy nowy? Jak nowy to jakiej firmy? Wraz z kolem dwumasowym lepiej wymienic sprzeglo na nowe czy niech stare zostanie? Jak na nowe to na jakiej firmy? Jesli juz rozbebesze to ustrojstwo to co warto jeszcze zmienic "przy okazji" I teraz kolejna wazna sprawa. JAK TO SIE ROBI!!!! Bo chce wlasnymi lapami to zrobic a w temacie prawiczek jestem. Wiec w skali od 1 do 10 jaki jest stopien trudnosci? Czy trzeba posiadac jakies specjalistyczne oprzyrzadowanie czy wystarczy podstawowy zestaw kluczy? I wezcie ludzie nie badzcie leniwi i napiszcie krotki instuktaz co i jak po kolei rozkrecac, na co uwazac lub przynajmniej jakis link podeslijcie w temacie, nie wiem Sam naprawiam dwumas czy cos? Pomocy ludzie i do roboty bo wiecznie stukac nie bedzie
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

tak kolego, podnosnik, pare cegiel, klucz 13 plaski, srubokret krzyzak i zmieniaj dwumas...
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

papwil pisze:tak kolego, podnosnik, pare cegiel, klucz 13 plaski, srubokret krzyzak i zmieniaj dwumas...
no jasne, tylko ten klucz taki trochę lepszy, nie z Biedronki :lol: taki konkretny konkret
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, 2:21 przez bart74, łącznie zmieniany 1 raz.
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

nic trudnego. Trzeba tylko wyjąc chłodnice, potem wykręcić silnik z łap porozpinać kable odkręcić od skrzyni(co wcale łatwe nie jest) i wyciągać patrząc co zapomniałeś odkręcić i ciągnie się za silnikiem.

Co wymienić jeszcze przy okazji? łożysko podpierające(tylko kup jakieś dobre a nie za 3,20zł) i oporowe(przeważnie dają ze sprzęgłem razem) i masz spokój na lata.

Dasz rade domowymi sposobami łańcuch przez gałąź i silnik wyciągasz^^

A tak na poważnie. To nie maluch czy CC że silnik gołymi rękoma wyjmiesz a auto wypchniesz nogą z kanału. Oddaj to komuś niech Ci zrobi. Robocizna powinna kosztować tak od 200zł w góre.
slawek44
Bywalec

Dawit00 tu koszt roboty nie jest wazny. Wazne jest to ze JA CHCE SAM!!!! Za 3-4tygodnie wracam z holandii do domu i chce zabrac sie za robote. Czesci juz chce zamawiac z alledrogo tylko nie moge sie zdecydowac. Chyba wezme to sprzeglo sascha i dwumas luk za 1299pln Lozysko oporowe jest chyba w komplecie ze sprzeglem a to drugie to dokupic chyba musze a nawet jak o czyms zapomne to jest jeszcze e34 w domu na chodzie. Wracajac do sprawy to czy musze silnik podnosic? Nie mozna skrzyni biegow jakos cofnac na tyle by dostac sie do sprzegla?
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

slawek44 pisze:Dawit00 tu koszt roboty nie jest wazny. Wazne jest to ze JA CHCE SAM!!!! Za 3-4tygodnie wracam z holandii do domu i chce zabrac sie za robote. Czesci juz chce zamawiac z alledrogo tylko nie moge sie zdecydowac. Chyba wezme to sprzeglo sascha i dwumas luk za 1299pln Lozysko oporowe jest chyba w komplecie ze sprzeglem a to drugie to dokupic chyba musze a nawet jak o czyms zapomne to jest jeszcze e34 w domu na chodzie. Wracajac do sprawy to czy musze silnik podnosic? Nie mozna skrzyni biegow jakos cofnac na tyle by dostac sie do sprzegla?
kup zestaw valeo na jednomasie:D troche glosniejsze w uzytkowaniu cena 1500zl a zdecydowanie pancerne przy seryjnym jak i po programie setupie.
oraz
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

A czy ktos to Valeo juz przetestowal na swoim aucie , jak to się sprawuje?
slawek44
Bywalec

Nie no jak fabryka dala dwumas tu juz niech tak pozostanie. Nie wiem czemu mialbym wstawic to valeo? Tansze wcale nie jest a glosniejsze jak piszesz tdserek wiec jak sa plusy tego...
tdserek
Bywalec Gadulec
Kontakt:

takie ze jest nie do zajechania... jest to jednolite kolo wiec mozna podnosic moc i nigdy sie nic nie stanie z nim jedynie moze sie rozleciec tarcza:D ale skoro nie cisniesz tadka to nie ma co... mozesz kupic za ta sama cene dwumas ja robie teraz do siebie jednomas 240mm :D pozdrawiam
oraz
Awatar użytkownika
Bociek
Bywalec

Post autor: Bociek »

ja wrzucałem sachsa (kompletne sprzeglo) było nawet minimalnie tańsze od luka. Dodam tylko, że przy wymianie zaskoczyło mnie to, że w aucie siedział docisk i tarcza sachsa a łożysko luk'a,nie wiem czemu taki misz masz ale tarcza i docisk były jeszcze całkiem całkiem, a łożysko tragedia
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
slawek44
Bywalec

Ta ja cisne kazde auto do czerwonej.... dlatego tez musze sie po raz kolejny zastanowic... A czy fest bardzo jest glosniejszy ten jesdnomas?
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Rocznik: 1995

Post autor: 2Ya »

Czy ktos może się orientuje czy dwumas z e34 i omegi z tdsa jest taki sam czy sa jakies różnice ? (koło,docisk,tarcza).
Bo słysze sprzeczne opinie i sam nie wiem czy to to samo czy nie :roll:

Pozdro.
Dawit000
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: Dawit000 »

Dobra nie odpowiedzieliście koledze na pytanie. Najszybciej i najprościej jest wyjąć silnik. Musisz mieć wyciągarke do silników i możesz to robić nawet na dworze.
slawek44
Bywalec

Kurcze tak szukam po necie sobie na temat sprzegla i dwumasu info i patrzcie: http://elitecat.cz/ArticleSelection.aspx?B=0 Tutaj jest sprzeglo za nie cale 240PLN Czy warto bylo by to wsadzic do bety? A ogolnie to na stronie Luk-a pisza ze to oni wymyslili dwumasy wiec chyba sa w tym najlepsi :?: :idea: :roll: PRAWDA CZY FALSZ?
ODPOWIEDZ