[e36] piszczy "w" napinaczu paska

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

palin
Świeżak
Świeżak

[e36] piszczy "w" napinaczu paska

Post autor: palin »

Witam, jestem nowy na forum jak widać
Mam mały poblem z piszczeniem, otóz pare dni temu wymieniłem pasek, wszystkie rolki, napinacz, ale nie wymieniłem tulejki od "boomeranga" i teraz pytanie: czy nowe rolki mogą piszczeć czy największym prawdopodobienstwem jest to że piszczy właśnie ta tulejka?

I drugie pytanie: mam problem z alarmem otóż zależnie od pogody (tak podejrzewam) włącza mi sie sam. Mówie zależnie od pogody bo nie ma reguły kiedy sie włącza, nieraz po 5 min a nieraz po 6h. Czy ktoś to może już przerabiał? I może wie ktoś gdzie znajduje się główny moduł od alarmu, bo jak sie wkur.... to go odłacze poprostu :D

z góry thx za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 lip 2009, 15:35 przez palin, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Mam mały poblem z piszczeniem, otóz pare dni temu wymieniłem pasek, wszystkie rolki, napinacz, ale nie wymieniłem tulejki od "boomeranga" i teraz pytanie: czy nowe rolki mogą piszczeć czy największym prawdopodobienstwem jest to że piszczy właśnie ta tulejka?
Wystarczy wykręcić element nr.5 ściągnąć ramie napinacze i przesmarować smarem łożyskowym element nr.2
Obrazek
sprawdź także luz i w razie potrzeby wymień oring bo pod wpływem temp. smar się roztopi i wypłynie jak nie będzie szczelne.

[ Dodano: Pon Lip 27, 2009 4:00 pm ]
Nowe ramie, sworzeń łożyskowy i nakrętka to koszt ok.250PLN
Papay318tds'99
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

też miałem problem z piszczeniem wymieniłem paski, rolki, napinacz i dalej to samo było, po ok 2-3 tyś km samo przestało podejrzewam że po prostu pasek musiał się "ułożyć i dotrzeć z rolkami" co do alarmu zależy który masz rok i czy jest fabryczny i to chyba norma w e36 u mnie jest to samo u kumpla też najprostsze żeby sie nie uzbrajał to blokować go od środka. Powodzenia z tym alarmem ciężki orzech a co do piszczenia to może to być jeszcze alternator.
palin
Świeżak
Świeżak

Post autor: palin »

problem piszczenia rozwiązany :) oringi na tulejce[3] i na zakretce[5] były zurzyte i olej sie dostał do środka i jak wyjąłem tulejke była w opłakanym stanie, wymieniłem wszystko i jest ok.

Papay318tds'99, co miałeś na myśli mówiąc "zależy który rok" mam 98 a alarm bmwoski, nikt nie wie gdzie ten moduł sie znajduje?
Papay318tds'99
Bywalec
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Papay318tds'99 »

czyli ten sam problem co u mnie moduł od e46 cała centralka prawdopodobnie do wymiany tylko gdzie ona jest ja już sie tak meczę od roku jak ją znajdziesz to daj znać
ArekB
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: ArekB »

tez tak mialem jak opisujesz hałasuje element 2 i 1, u mnie ta tulejka byla wyrobiona z tad te piski, na właczonym silniku docisnij element 1 czyms zeby nie drgał to zobaczysz czy własnie te ramie ci piszczy.
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Kontakt:

Post autor: ded »

Ja gaszac silnik tez slysze pisk przez chwilke. Jak ktos wie jakie sa wymiary tych oringow 3 i 5 to prosze o podanie bo pewnie od razu nalezaloby je wymienic. Jak to nie pomoze to czeka mnie napinacz tylko nie wiem czy warto kupowac imbus 17 czy udac sie do mechanika bo cenowo pewnie wyjdzie podobnie a uzyje go tylko raz...
Awatar użytkownika
martinobmw
Bywalec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 1998
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: [e36] piszczy "w" napinaczu paska

Post autor: martinobmw »

alarm jest w module komfortu za schowkiem pasażera czarna skrzynka .ale u ciebie pewnie problem leży w krańcówkach drzwiowych,przerabiałem to .,
ArekB
Bywalec

Post autor: ArekB »

taki klucz mozesz sobie zrobic z sruby na klucz 17 i dospawac uchwyt dosc dlugi bo wygodniej i latwiej odkrecic
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Kontakt:

Post autor: ded »

Ja tak zrobilem i nie polecam. Zakontrowalem 2 nakretki i zaczalem krecic. Sruba bardzo szybko sie urwala. Moze jakby byla jakas wzmocniona to by poszlo ale watpie bo nawet nie drgnela.
ODPOWIEDZ