Problemy z Turbiną w e39 525 TDS

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

hiub23
Świeżak
Świeżak

Post autor: hiub23 »

Witam.Wracałem z wakacji moim Bmw i nagle zaczeło mi sie wyłączac turbo.Raz działa dobze raz wcale.Moze ktos sie z tym spotkał?W poniedziałek wybieram sie do warsztatu moze ktos poleci jakis warsztat w poblizu sosnowca lub cos podpowie.Dzieki
Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 14:26 przez hiub23, łącznie zmieniany 1 raz.
izka-77
Świeżak
Świeżak

Post autor: izka-77 »

Witam mam bmw 318 2.0 tdi i padła mi turbiosprężarka. Kupiłam regenerowaną w Mielcu. Po założeniu wymieniłam filtr i olej ... czekałam aż wypali sie to co w wydechu i kolejne rozczarowanie - cały nowy olej zniknoł... Proszę powiedzcie co może byc przyczyn ?
izka
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Olej nie duch... nie znika...

Określ dokładniej o co chodzi.

EDIT:
Zbyt szybko kliknąłem... poza brakiem szczegółowości co Twój post ma wspólnego z tym tematem poza słowem turbo?

Komentarz do postu początkowego:
Nie jestem pewny jak będzie w E39 - w E34 jest wężyk idący spod kolektora dolotowego do czujnika doładowania na kielichu... jezeli takowy jest to sprawdź czy nie spadł lub czy nie popękał ze starości.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 18:25 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
kubsonks
Bywalec

Post autor: kubsonks »

Izka nie polecam regenorowanych turbin kilka kumpli mialo takie pojezdzili max 20k i znowu do wymiany..
lepiej sobie zafunduj nowke ;]
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: mani210 »

Ja mama podobny problem co kolega w moim tds e39 ;/ ale nie widze nigdzie zadnego elektro zaworu;/ komp pokazal EGR ale okazalo sie,ze jest wporzadku.
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Do EGR idzie wężyk gumowy... na jednym końcu jest EGR a na drugim elektrozawór sterujący.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

hiub23 pisze:Witam.Wracałem z wakacji moim Bmw i nagle zaczeło mi sie wyłączac turbo.Raz działa dobze raz wcale.Moze ktos sie z tym spotkał?W poniedziałek wybieram sie do warsztatu moze ktos poleci jakis warsztat w poblizu sosnowca lub cos podpowie.Dzieki
też to przechodziłem... jak spadnie ten przewodzik to wogole nie masz mocy a jak raz jest raz nie to ewidentnie turbo do regeneracji... cicho chodzi turbo czy zrzęzi... ??? m na poczatku zrzeziło ale miał moc i jezdziłem... głupota moja bo potem padła całkowicie i zassała olej :evil: mało co bym nie zatarł silnika :evil:
izka-77 pisze:Witam mam bmw 318 2.0 tdi i padła mi turbiosprężarka. Kupiłam regenerowaną w Mielcu. Po założeniu wymieniłam filtr i olej ... czekałam aż wypali sie to co w wydechu i kolejne rozczarowanie - cały nowy olej zniknoł... Proszę powiedzcie co może byc przyczyn ?

co to jest 318 2.0 tdi ???? :shock: :mrgreen:
mani210
Bywalec

Ze tak jeszcze wtrace i spytam. Pompe do regeneracji czy uzuwana ?? Jak remont to w jakich cenach sie to rysuje i czy zna ktos kogos z poznania komu mozna by powierzyc taka pompe i spac spokojnie.
Chodzi o e39 525tds
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

było to wałkowane milion razy

co do regeneracji polecam http://www.paul.tuchola.pl/

i na przyszłość używaj opcji szukaj http://bmw-diesel.pl/forum/viewforum.php?f=13
mani210
Bywalec

Odnosnie braku mocy to wcale nie musi byc turbo.Gdyby to komus kiedys pomoglo to ja osboiscie uszczelnilem pompe bo lecialo z niej odpalac nadal kiepsko odpala ale to chyba nie do konca wina pompy bo cisnienie ma i pompiarz mowil "ze jest ladna tzn w dobrym stanie"
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

jak odłączyłeś kabel od przepływki to komputer wchodzi w stan awaryjny i silnik chodzi na parametrach jakie ma zapisane w kompie dla danego typu awarii, nie sczytuje parametrów dla danej chwili tylko chodzi cały czas na takich samych . a spalanie nie wzrosło przypadkiem ??
ODPOWIEDZ