Problemy z Turbiną w e39 525 TDS
Moderator: Moderatorzy
Witam.Wracałem z wakacji moim Bmw i nagle zaczeło mi sie wyłączac turbo.Raz działa dobze raz wcale.Moze ktos sie z tym spotkał?W poniedziałek wybieram sie do warsztatu moze ktos poleci jakis warsztat w poblizu sosnowca lub cos podpowie.Dzieki
Ostatnio zmieniony 02 sie 2009, 14:26 przez hiub23, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Olej nie duch... nie znika...
Określ dokładniej o co chodzi.
EDIT:
Zbyt szybko kliknąłem... poza brakiem szczegółowości co Twój post ma wspólnego z tym tematem poza słowem turbo?
Komentarz do postu początkowego:
Nie jestem pewny jak będzie w E39 - w E34 jest wężyk idący spod kolektora dolotowego do czujnika doładowania na kielichu... jezeli takowy jest to sprawdź czy nie spadł lub czy nie popękał ze starości.
Określ dokładniej o co chodzi.
EDIT:
Zbyt szybko kliknąłem... poza brakiem szczegółowości co Twój post ma wspólnego z tym tematem poza słowem turbo?
Komentarz do postu początkowego:
Nie jestem pewny jak będzie w E39 - w E34 jest wężyk idący spod kolektora dolotowego do czujnika doładowania na kielichu... jezeli takowy jest to sprawdź czy nie spadł lub czy nie popękał ze starości.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 18:25 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mani210
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Ja mama podobny problem co kolega w moim tds e39 ;/ ale nie widze nigdzie zadnego elektro zaworu;/ komp pokazal EGR ale okazalo sie,ze jest wporzadku.
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Do EGR idzie wężyk gumowy... na jednym końcu jest EGR a na drugim elektrozawór sterujący.
też to przechodziłem... jak spadnie ten przewodzik to wogole nie masz mocy a jak raz jest raz nie to ewidentnie turbo do regeneracji... cicho chodzi turbo czy zrzęzi... ??? m na poczatku zrzeziło ale miał moc i jezdziłem... głupota moja bo potem padła całkowicie i zassała olejhiub23 pisze:Witam.Wracałem z wakacji moim Bmw i nagle zaczeło mi sie wyłączac turbo.Raz działa dobze raz wcale.Moze ktos sie z tym spotkał?W poniedziałek wybieram sie do warsztatu moze ktos poleci jakis warsztat w poblizu sosnowca lub cos podpowie.Dzieki
izka-77 pisze:Witam mam bmw 318 2.0 tdi i padła mi turbiosprężarka. Kupiłam regenerowaną w Mielcu. Po założeniu wymieniłam filtr i olej ... czekałam aż wypali sie to co w wydechu i kolejne rozczarowanie - cały nowy olej zniknoł... Proszę powiedzcie co może byc przyczyn ?
co to jest 318 2.0 tdi ????
-
mani210
- Bywalec
Ze tak jeszcze wtrace i spytam. Pompe do regeneracji czy uzuwana ?? Jak remont to w jakich cenach sie to rysuje i czy zna ktos kogos z poznania komu mozna by powierzyc taka pompe i spac spokojnie.
Chodzi o e39 525tds
Chodzi o e39 525tds
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
było to wałkowane milion razy
co do regeneracji polecam http://www.paul.tuchola.pl/
i na przyszłość używaj opcji szukaj http://bmw-diesel.pl/forum/viewforum.php?f=13
co do regeneracji polecam http://www.paul.tuchola.pl/
i na przyszłość używaj opcji szukaj http://bmw-diesel.pl/forum/viewforum.php?f=13
-
mani210
- Bywalec
Odnosnie braku mocy to wcale nie musi byc turbo.Gdyby to komus kiedys pomoglo to ja osboiscie uszczelnilem pompe bo lecialo z niej odpalac nadal kiepsko odpala ale to chyba nie do konca wina pompy bo cisnienie ma i pompiarz mowil "ze jest ladna tzn w dobrym stanie"
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.
A jezeli chodzi o brak mocy to odlaczylem kabel od przeplywki i jak reka odjol nie muli nie przerywa wkreca sie jak na obroty nie dymi.
Jak by ktos mial problem z tds-em z Poznania to zapraszam mam kogos kto w dobrych cenach a wrecz smiesznych naprawi badz wymieni taka pompe.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jak odłączyłeś kabel od przepływki to komputer wchodzi w stan awaryjny i silnik chodzi na parametrach jakie ma zapisane w kompie dla danego typu awarii, nie sczytuje parametrów dla danej chwili tylko chodzi cały czas na takich samych . a spalanie nie wzrosło przypadkiem ??