[E34] Centralny zamek

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maro
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[E34] Centralny zamek

Post autor: Maro »

Witam,
Oto kolejny mój problem, który odwlekam od x czasu. Jest nim seryjna centralka. Problem polega na tym, że gdy zamknę autko z pilota to po pewnym czasie bliżej mi nie okreslonym potrafi się włączyć alarm. Ma ktoś wiedzę jak się z tym uporać?? Szukałem już troszkę ale nic podobnego nie znalazłem...

Z góry dzięki, pozdr!
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 23:07 przez Maro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

jak masz fabryczny alarm to najprawdopodobniej problem tkwi w "mokrym" czujniku położenia pojazdu, który po prostu wysechł lub czujnik otwartego okna. sterownik alarmu znajduje się pod fotelem z tyłu za skrzynką z modułami po lewej stronie

http://allegro.pl/item700970376_bmw_e34 ... larmu.html
Awatar użytkownika
Maro
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: Maro »

A czy mógłbyś coś więcej na ten temat? Nie wiele mi mówi "mokry" czujnik :sad: ...
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

pisząc mokry mam na myśli zasadę jego działania, która jest podobna do włącznika rtęciowego. w zamkniętej puszce umieszczone są elektrody i wszystko zalane jest jakimś płynem, kiedy włączasz alarm sczytuje on położenie płynu, każdorazowe poruszenie pojazdem (wciąganie na lawetę, podnoszenie lewarkiem) powoduje włączenie alarmu. niestety jest to element nie do naprawienia a zakup używanego mija się z celem. jest on zamontowany na lewym tylnym nadkolu taka kostka koloru białego-perłowego o wymiarach +/- 10x10x10, żeby ją zobaczyć musisz otworzyć lewy tylny schowek i popatrzeć do środka w stronę nadkola

aby dezaktywować alarm najprościej jest wyjąć bezpiecznik z modułu alarmu, powinien być niebieski 15A, centralny z pilota nadal będzie działał i jak masz funkcje komfortowe również
ODPOWIEDZ