E34/32 - montaż oryginalnych podłokietników

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

E34/32 - montaż oryginalnych podłokietników

Post autor: biernus »

Montaż oryginalnych podłokietników do fotela kierowcy oraz pasażera w modelu E34/E32
Dotyczy: BMW E34, BMW E32

Ja zawsze marzyłem o podlokietnikach.... udalo mi sie kupic za naprawde grosze 2 oryginalne podłokietniki w kolorze mojej tapicerki w naprawde rewelacyjnym stanie z kompletnym mocowaniem, niepowycierana tapicerka oraz w 100% sprawnym mechanizmie regulacji.

Montaż samych podłokietników naprawde nie jest zadaniem trudnym. Jest to o tyle proste, że obudowa fotela jest na zaczepach, WSZELKIE MOCOWANIA sa przygotowane z OBU STRON (ciekawe ;D). Cała praca sprowadza się do.... wyciecia odpowiedniej dziury w odpowiednim miejscu obudowy fotela, skrecenie, poskładanie.

Czas montażu: ~1 godzina

Potrzebne rzeczy:
- wiertarka/wkrętarka (do zrobienia dziury w obudowie fotela płyta kryta materiałem)
- wiertło zwykłe (do wykonania otworu o srednicy 24mm)
- noż do ładnego obrobienia otworu (pozbycie się skrawków obicia fotla)
- młotek oraz trzpień (np. gwóźdź) do wybicia bolca z mechanizmu podłokietnika
- klucz 13 do przykręcenia podłokietnika do fotela

Przed pracą warto odsunąć sobie przednie fotele maksymalnie do przodu, aby mieć dobry dostęp z tyłu.

a) W pierwszej kolejnności sciagamy tylną obudowę fotela. Nie wymaga to praktycznie żadnej siły. Obiema rękoma chwytamy obudowe fotela od spodu podnosząc do góry jednocześnie odciagamy do tyłu.

b) Odmierzamy odległości od krawędzi obudowy do środka otworu. Wynoszą one odpowiednio 15,5cm od dołu oraz 3,8cm od krawędzi przedniej (zobacz zdjęcia)

c) Korzystając z wiertarki i wiertła wiercimy otwór ~24mm max

d) Wybijamy bolec z ośki podłokietnika (pomocny w tym będzie młotek oraz cos w stylu gwoździa) - tutaj niestety musimy użyć troszkę siły

e) Przecinamy obicie/tapicerke fotela tak aby umożliwiść wejście śrub z mocownia podłokietnika w otwory w ramie fotela.

f) Przykręcamy mocowanie podłokietnika do ramy fotela - dłuzszą sruba w dolny otór. (dociagamy umiarkowanie kluczem 13tką) (pamiętajcie, że na tym podłokietniku będzie się opierała wasza ręka także skręcenie musi być solidne i stabilne!)

g) Tutaj najtrudnieszy punkt. Nakladamy obudowe fotela na pierwotne miejsce. Nakładamy podłokietnik na ośke a pomiędzy podłokietnik i obudowe wkładamy jakis okrągły pręt (aby odsłonić dostęp do otworu na bolec) dociskając podłokietnik wbijamy bolec w dziurkę w ośce.
Na sprawne przeprowadzenie punktu G - niezbedna jest pomoc drugiej osoby lub użycie jakiegos lewarka/rozpórki.

KONIEC

Słowa kluczowe:
podłokietniki, montaż podłokietników, stelaż, mocowanie, dziura w fotelu, oparcie ręki.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, pytania, lub chce rozwinąć ten opis; bardzo proszę. Mam nadzieję, że komuś opisik się przyda

Zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

buuuuuu ja tez chce takie podlokietniki.ostatnio na allegro widzialem takie jak do mojego auta za 350zl :evil: :shock:
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

kifiu pisze:buuuuuu ja tez chce takie podlokietniki.ostatnio na allegro widzialem takie jak do mojego auta za 350zl :evil: :shock:
Ja kupilem za 99 PLN ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

biernus, ja wymieniałem u siebie siedzisko i oparcie fotela i montaż podłokietnika był o wiele prostszy niż wg Twojego opisu.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jawor pisze:biernus, ja wymieniałem u siebie siedzisko i oparcie fotela i montaż podłokietnika był o wiele prostszy niż wg Twojego opisu.
Hmmm no to napisz jak montowales. Ja montowalem w taki sposob. I bylo to naprawde szybkie i proste. Wszystko udalo sie spasowac. Wszystko gra i buczy. ;D
Uwagi mile widziane
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Jak rozbierałem fotel kierowcy to zauważyłem że w metalowym stelażu są otwory na podłokietnik po obu stronach fotela.

U mnie montaż ograniczył się tylko do nacięcia u dołu materiału oparcia i dokręcenie podłokietnika.

Bez żadnego wiercenia, czy wybijania czegokolwiek.
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jawor... przesledz moje fotki jeszcze raz.

a) kazdy z foteli MA MOCOWANIA przygotowane do przykrecenia mechanizmów (mechanizmy sa przykrecane 2ma srubami-nakretkami)
b) wiercilem w OBUDOWIE tylnej fotela.. chyba tam nie miales dziury? Byc moze miales dziure i zaslepke tzn ze ktos podlokietniki usunal.
c) mechanizm ma blokade w postaci koleczka, ktory TRZEBA wbic aby sie wszystko trzymalo i nie wypadalo....
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Sorry, nie doczytałem z tym wierceniem.
Jednakże u mnie w obu fotelach jest rynienka w miejscu gdzie jest podłokietnik także można ściągnąć obudowę bez ruszania podłokietnika.
U mnie podłokietniki były seryjne, natomiast w szmatach które wsadziłem nie było.
I podłokietnika nie wybijałem, wykręciłem i później założyłem ponownie.
Wszystko działa tak jak przedtem.

Sorry za chaos w moich wypowiedziach ale zmęczony już jestem :neutral:
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
ODPOWIEDZ