domykanie szyb, centralny zamek problem

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

lukka
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

domykanie szyb, centralny zamek problem

Post autor: lukka »

wiem ze odgrzewam temat ale nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach.chodzi o to ze nie wiem gdzie podpiąć kabel od sterownika żeby chodziło domykanie szyb,wiem ze potrzebuje impulsu plusowego około 30 s 12V, a na moim kablu od domykania pojawia się minus, a w instrukcji jest napisane ze potrzebuje jakiegoś przekaźnika a szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi z tym przekaźnikiem.tak samo jest z domykaniem klapy bagażnika, instrukcja mówi o przekaźniku, podpiąłem sie normalnie ale za każdym razem jak zamykam klapę to pali bezpiecznik centralki.moje bmw to e34 525tds 95, niezłe się namęczyłem żeby podpiąć centralny, musiałem sie podpinać pod całkiem inne kable niż pisze w instrukcji i na forum ale sie udało, tylko te przekaźniki:(POMÓŻCIE PLIIIIIIS :???:
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Oczywiście,że do domykania szyb potrzebny jest moduł domykania,no chyba,że jakiś geniusz opracował bezpośrednio pod centralny drzwi ???
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

No cóż... przekaźnik to banalny element do kupienia w praktycznie każdym sklepie motoryzacyjnym...

Przykładowo ma 4 nóżki...

A - B
C - D

Jeżeli na A podasz +12 a B podłączysz do masy to zostanie zamknięte połączenie pomiędzy C i D.

Jeśli instalacja w aucie jest sterowana minusem a alarm który masz daje plus to rozwiązanie jest proste.

+ z alarmu -> A
B -> masa

przewód sterujący domknięciem z kostki w aucie (jak połączysz go z masą to domknie szyby) -> C, D -> masa

Druga sprawa, że centralka ma pewnie cieniutkie kabelki i bezpiecznik o niskiej wartości prądu dopuszczalnego. Przekaźnik pozwala na puszczenie grubszego kabla np. z akumulatora gdzieś tam, a włączanie/wyłączanie go sygnałem o bardzo niskiej mocy więc zarazem cieniutkim przewodem i malutkim przełącznikiem...

Jeżeli dałeś radę z kablami to chyba powyższe informacje o przekaźnikach powinny wystarczyć.
kafarek
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: kafarek »

Po co przekaźniki, po co się bawić? Jeśli kupiłeś sterownik z funkcją komfort, to wystarczy podpiąć wg instrukcji.. Każde E34 z elektryką szyb i szybra, ma domykanie więc można podpiąć.

Całość (za wyjątkiem bagażnika) podpina się pod centralkę sterującą pod siedzeniem za kierowcą. Centralki w BMW są sterowane minusem, więc tam gdzie minus, tam masz sygnał otwierania klapy, który podpinasz bezpośrednio pod klamke otwierającą bagażnik, czy też szybę..!! Niestety trzeba pociągnąć przewód do klapy, ale to jest 10 minut pracy.. Pamiętaj też, że do domknięcia szyb, potrzebny jest sygnał 12V, a nie impuls 0.5V jak w większości centralek.. Jesli masz za mały woltarz, to faktycznie bedzi potrzebny przekaźnik....
E30 325e
E30 318i Touring
E34 525tds Touring
E32 735iA
lukka
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: lukka »

dzieki panowie, podpialem zamykanie i otwieranie bez problemu, ale domykanie nie bardzo ale nie wiem czy to wina centralki co zakupilem, sam juz nie wiem, podpianalem sie pod modul pod kanapą, tylko ze z kabla od centralki odpowiedzialnego za domykanie nie pojawia sie 12v tylko tak jak w instrukcji pisze jest to minus, zrobilem tak ze przecialek kabelek odpowiedzialny za dlugosc sygnalu i trwa od 4 sec teraz i mi domyka szyby tylko ze przez te 4 sekundy,doslownie 10 cm szyby zamknie i koniec, jesli macie jakis pomysl to napiszcie jak dokladnie i najprosciej podpiac domykanie, w klapie tez wiem pod co sie podpiac z domykaniem ale problem tkwi ze mi za kazdym razem jak zakmne pali bezpiecznik w centralce no i tu potrzebny przekaznik

[ Dodano: Pią Sie 21, 2009 6:03 pm ]
juz wiem, wlasnie na moim kablu w centralce od domykanie pojawia sie impuls 0,5 a potrzebuje 12V,jakby mi sie udalo uzyskac to 12 to juz dalej wiem co i jak podpaczyc, tylko serio nie wiem jak ten przekaznik podpiac zeby z tego 0,5 bylo 12V, :???:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Nie może pojawiać się 0.5v. Zmierz różnice napięcia między sygnałem a + i sygnałem a - w ten sposób ustalisz czy tam pojawia się + czy -.

Nie bardzo rozumiem co chcesz podpinać w klapie - mógł byś rozwinąć temat?

Edit:
Kafarek - z tego co rozumiem to podłączana centralka nie ma nic wspólnego z oryginalną... i wcale się nie zdziwię jeżeli nie jest nawet zbytnio kompatybilna z oryginalnymi modułami...

Stąd przekaźniki - o kwestii dopuszczalnego prądu płynącego przez przekaźnik sterownika a potrzebnego do uruchomienia czegoś tam nie wspominając nawet...
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 23:12 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ