Wał jak sie nie pognie do bedzie smigał aż do smierci bety.To jest kawał pustej rury
Mogą być wywalone krzyżaki na wale w momencie przekazania napedu słychac takie dzwonienie ale to też może świadczyć ze dyferencjał umiera luzy na kołach zębatych.Olej sie wymienia w moście tak jak w skrzyni.Można spuscic zobaczyć jak wyglada olej i czy nie ma w nim opiłków matalu albo nie zminił koloru na metalizowany.
Moze i tak a moze nie to tylko mechanik mi powie
Wracalem tera do domu ruszylem ze swiatel powoli a tu mnie sie rozlegl glosny SSSSyK
Myslalem ze to kapec,zjechalem na bok a tam wszystko cale nic nie leci,turbina dziala.
Zagadka na swieta - co to moglo wydac taki glosny sssssyyykkk przez ok 5 sekund
Witam. A w moim E39 525 tds też dzwoniło przy ruszaniu i przy zmianie biegów. Panowie od regeneracji wałów naprawili ta usterkę - okazało się że nie ma smaru na popdorze wału czy jakoś tak. zabieg trwało około 20 min i gotowe. Chodzi jak nowy,
fajnie szuklem takiego postu e39 525 tds i to samo przy ruszaniu metaliczny dzwiek no wlasnie pojechalem tam gdzie robia waly i wyjeli wal sprawdzili i powiedzieli ze wal jest wpozo izamontowali spowrotem i tak caly czas jezdze z tym dzwiekiem juz 15tys i nic sie nie dzieje ale jescze raz podjade do ty gosci(lubartow kolo lublina u pana Wlocha serwis bosh)
pozdrowienia i dzieki
Kolego Siwy
Wał korbowy, a wał napędowy to są dwie zupełnie inne rzeczy...;]
W twoim temacie jest ,,wał korkowy" a w tekscie piszesz o ,,wale napędowym" heh..
ps. u mnie były podobne głosy a było to spowodowane zużyciem przygubu elastycznego wału.
Pozdro..:)