Swoja trojke mam niedlugo. Na razie nie sprawila mi przykrej niespodzianki i jezdz sie calkiem przyjemnie. Zastanawiam sie jednak nad ewentualna zmiana na e39. Moja 325 TDS jest fajnie wyposazona ale pali 9l w cyklu mieszanym (przewaga trasy) bez cisniecia. Silnik jest milutki choc brakuje mu juz kilku koni to nawet jesli bylby w pelni sprawny to pozostawia minimalny niedosyt.
I teraz tak sobie mysle ze za jakies 30tys mozna juz kupic fajna e39 530d. Sciagajac taki samochod z niemiec mozna juz szukac poliftowego egzemplaza na wypasie. Jak wygladaja koszty eksploatacji takiego autka w porownaniu do e36 ktora posiadam. Interesuje mnie manual- wiem ze w automacie zmiana oleju jest bardzo droga. Czy zawieszenie duzo gorzej znosi nasze drogi i jak droga jest wymiana? Czy wystepuja jakies typowe usterki i jakie sa ich ceny? Bardzo prosze o argumenty za i przeciw. Nie kryje za koszty utrzymania sa dla mnie istotne ale nie biore pod uwage zadnych polsrodkow. Co do spalania to domyslam sie ze moze byc nieco mniejsze ale nawet w TDS spalanie jest dla mnie do zaakceptowania.
[E39] Czy warto zmieniac e36 na e39
Moderator: Moderatorzy
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
[E39] Czy warto zmieniac e36 na e39
Ostatnio zmieniony 23 sie 2009, 7:38 przez ded, łącznie zmieniany 1 raz.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
z kupieniem e39 330d możesz mieć kłopot bo takiego modelu bmw nie produkuje, ale na 100% kupisz e39 530d i w tym gdybaniu mogę Ci pomóc mój ojciec ma e39 touring z 1999r z 3.0d pod maską, jazda komfortowa i naprawdę ekonomiczna przy spokojnej jeździe na trasie nawet 6.0l/100 w mieście normalna jazda ok 8 a w cyklu mieszanym zawsze ok 7 raz przekroczył 10 ale to była jazda z załadowaną wysoką przyczepą po wiatr więc nic dziwnego. co do usterek to wiem że abs i asc potrafi płatać figle ale to zależy jak się trafi, atak to naprawdę sympatyczne auto
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
wszystkie samochody w domu tj e30 320 i dwie e39 520i, 530d i byłego tds-a serwisowałem sam osobiście. ceny napraw eksploatacyjnych klocki tarcze za komplet hamulców do e39 wyszło ok 1000. wymiana oleju filtrów mieści się w 300 w zależności jaki olej i jaki producent filtrów, co do tych problemów z hamulcami to zamienniki czujników ok 100 za szt. najdroższą rzeczą jest sterownik pompy abs ale tego nie wymieniałem choć wiem że się psują