Podświetlenie zegarów E36

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

dizel
Bywalec

Podświetlenie zegarów E36

Post autor: dizel »

Witam wszystkich,

Jako, ze jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość na początku.

Pierwszy mój post i pierwsze pytanie odnośnie podświetlenia zegarów w E36, spaliły mi się żaróweczki podświetlenia licznika kilometrów i prędkościomierza.

Byłem w sklepie, ale nie wiedzą dokładnie jakie żarówki i w jakich oprawkach są tam zastosowane - chcą żeby im przynieść oryginalne...czy ktoś może wie, jakie żarówki kupić żeby pasowały?

I jeszcze jedna bardzoooo ważna rzecz...
Czy istnieje możliwość wymontowania zegarów lub dostania sie do żarówek bez demontażu koła kierownicy? odrazu pisze, że u mnie nie ma regulacji wysokości kierownicy :(

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i jeszcze raz witam wszystkich użytkowników TDS-ów :)
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

Też tak mialem jak kupowałem TDS , i co sie okazało ,że to nie jest wina żaróweczek bo były dobre , po prostu coś z licznikiem , a ja nie chiałem nabijać komuś kasy więc lutowni+ kabelek i nowe zasilanie do żaróweczek , chyba u mnie coś ze ścieżkami jest nie tak .

Jutro jak będę pamietal to zmierze suwmiarka jakie powinny być .
dizel
Bywalec

Lutownica i naprawa elektroniki to nie jest dla mnie problem bo z zawodu jestem elektronikiem wiec podejme sie wszystkiego :)
Problem tylko w tym, ze nie wiem jak sobie poradzić z wyciągnięciem zegarów bo moja kierownica nie ma regulacji wysokości...
A jakie tam są żaróweczki też się chętnie dowiem bo nie chce zegarów wyciągać dwa razy niepotrzebnie

Ma ktoś jakiś sposób jak wyciągnąć te zegary? mam kierownice z poduszką i nie chciałbym jej odkręcać.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 21:27 przez dizel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwiatek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: kwiatek »

nie pomoge ci bo ja mam E34 , więc u mnie może byc inaczej. u mnie odkręcenie zegarow i wyjęcie ich zajmuje 1 minute. Po prostu 2 śrubki z góry zegarów , wyciągam je w strone kierownicy i razem z nimi przekręcam kierownice w lewo i wyciagam na wysokosci kierunkowskaza . żaroweczki sa typowe w plastikowych oprawkach 1,2 wata , z takimi wąsikami na bokach , zapomnialem wymiarow a w sobote kupowalem , bo poprawialem u siebie , tak jak pisalem wczsniej ja nie ma zasilania na gniazdach żarówek , a,że jest to pod inspekacja to juz nie chcialo mi sie dalej rozbierac zegarow
dizel
Bywalec

No właśnie, a ja mam E36 :( kurde problemowa sprawa troche.
Bede pewnie musial odkrecic kierownice, chyba, że ktoś z kolegów ma jakiś patent...
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

dizel pisze:Bede pewnie musial odkrecic kierownice, chyba, że ktoś z kolegów ma jakiś patent...
Odkrec kolumne..jest przykrecona dwiema srubami pod tym plastikiem.Kierownica wtedy ladnie idzie cała w dol
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Może się przydać:

http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1396