Wymiana żarówek z panelu sterującym klimatyzacją

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

dankam1
Bywalec
Kontakt:

Wymiana żarówek z panelu sterującym klimatyzacją

Post autor: dankam1 »

witam kolegów :)

Mam pytanie o wymianę żarówki , która oświetla pokrętło sterujące temperaturą po stronie kierowcy.
Mój panel nie ma suwaków, ponieważ mam klimatyzację dwustrefową (czyli 3 pokrętła: siła nawiewu oraz 2 pokrętła do sterowania temperaturą dla pasażera i kierowcy). Jakiś czas temu zrobiłem operację na otwartej elektronice :D i chciałem wymienić żarówkę. Nie mogłem jej wyciągnąć z gniazda (nie było nic nadpalone ani stopione).
Zastanawia mnie czy przypadkiem nie trzeba wylutować te żaróweczki, a na siłę nie chciałem nic robić, bo w moim przypadku więcej psuję niż naprawiam - cóż taki charakter ;).
Być może trzeba na siłę ją wyciągnąć. Ale wolę zapytać.
Oczywiście przed demontażem wyposażyłem się w niezbędnik (3 piwka) - to tak dla jasności.

Druga sprawa (nie będę już otwierał nowego tematu). Gdy włączę nawiew i dam na ciepłe powietrze, to z centralnej kratki (środkowy panel) od prawej daje zimne powietrze, a od lewej normalnie ciepłe.
KML
Bywalec
Kontakt:

Post autor: KML »

Też jestem ciekaw jak wymienić to podświetlenie, u mnie świeci się wszystko oprócz tych trzech pokręteł, czasami sie zapalą ale jak przestawie np. siłę nadmuchu to gasną.
Kiedyś wyciągnołem ten panel, ale od środka nie widziałem tam żadnych żarówek, ma ktoś może fotki jak to naprawić?
dankam1
Bywalec
Kontakt:

Post autor: dankam1 »

KML pisze:Też jestem ciekaw jak wymienić to podświetlenie, u mnie świeci się wszystko oprócz tych trzech pokręteł, czasami sie zapalą ale jak przestawie np. siłę nadmuchu to gasną.
Kiedyś wyciągnołem ten panel, ale od środka nie widziałem tam żadnych żarówek, ma ktoś może fotki jak to naprawić?
Jak wyciągniesz ten panel od sterowania, to musisz go rozkręcić (kilka śrubek i wyciągnąć wtyczki). Jak zostanie rozkręcony, to widzisz płytkę PCB z elementami elektroniki - ją też musisz wykręcić. Tylko uważaj żeby jej nie połamać . Po wykręceniu śrubek masz jeszcze zatrzaski, które należy podważyć. Jak już ściągniesz płytkę PCB, to potem zobaczysz żarówki. U mnie problem polega na tym, że ja nie wiem czy trzeba żarówkę wyciągnąć czy też wylutować, ponieważ przy użyciu siły (umiarkowanej :) ) nie chce się draństwo ruszyć.

Pozdrowienia
KML
Bywalec
Kontakt:

Post autor: KML »

Dzięks, w wolnej chwili rozbiore :wink:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Tak częstego niedomagania nikt do tej pory nie robił... :???: :mrgreen:
Jest z tym "trochę"zabawy(dla mnie 1 godz.była za mało).
Nie należy się niczego obawiać,ale jest wskazany spokój i cierpliwość. :cool:
Żaróweczka jest tylko jedna i nie przylutowana. :wink:
ODPOWIEDZ