525 TD "telepanie" silnikiem przy 800-850 obr/min

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

piotrrutk
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: piotrrutk »

Witam wszystkich.
Z moim problemem walczę już praktycznie od kupna mojej E39, tj. od kwietnia poprzedniego roku. (rocznik 09.1998, silnik 2.5 TD 115 KM przebieg ok. 200 tys km))
Problem polega na strasznie nierównej pracy silnika (tzw. "telepanie silnikiem") w zakresie obrotów 800-850. Problem nasila się po nagrzaniu silnika (np. jeździe miejskiej około 30 minut), wtedy przy dojeżdżaniu np. do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła silnika spada z obrotów i na jałowym zaczyna strasznie trząść. Silnik zaczyna wtedy pracować jak gdyby nie "palił na jeden gar". Po dodaniu gazu (jedno lub dwukrotnym) praca się wyrównuje. Na wyższych obrotach pracuje idealnie. Trzęsienie silnikiem jest bardzo silne, praktycznie zaczyna telepać całym przodem samochodu.
Dodam, że samochód bardzo dobrze przyspiesza, prędkość maks. sprawdzoną przeze mnie około 200, i spalanie stosunkowo niskie, bo w trasie około 6,8l/100km.
Co było robione:
- na kompie brak błędów,
- zmienione trzy nastawniki - dwa regenerowane oraz jeden z samochodu bez takiego problemu,
- wyciągnięte i sprawdzone koło dwumasowe - żadnych oznak zużycia, samochód nie szarpie przy ruszaniu,
- sprawdzone wtryski, ciśnienia na poszczególnych cylindrach (ponad 30 atm)
- rozebrana na części i sprawdzona na stole pompa paliwa (sekcja tłocząca) - firma w Iławie twierdzi iż jest w bardzo dobrym stanie.
Na kompie, podczas tego telepania silnikiem wskazuje na tzw rzucanie dawką paliwa, skacze ona wtedy praktycznie od 1 do 12!!!
Gdy jest chłodniej - problem występuje rzadziej, jednakże mogę wywołać telepanie minimalnie dodając gaz do obrotów podanych wyżej czyli około 800 do 850 (wyczuwalne jest to również podczas jazdy na biegu w tym zakresie obrotów). W trakcie tego testu osoba która go ze mną przeprowadzała, nie zauważyła żadnych zmian parametrów bieżących oprócz skaczącej dawki, czyli pedał gazu pokazywał stałą wartość i również przepływomierz pokazywał stałą wartość masy powietrza.
Dodam jeszcze, że zmniejszenie dawki wtrysku (nastawnikiem) do wartości około 4.7 - poprzednio 3.8, spowodowało zmniejszenie nasilenia problemu, gdyż na ciepłym silniku można go w tej chwili ustabilizować poprzez przegazowanie (przy wyższych dawkach nie było to możliwie, gdyż po przegazowaniu chwile pracował równo i zaraz wracał do telepania).
Jedynym dodatkowym objawem jest lekko falujący obrotomierz na biegu jałowym (jednakże nie zawsze, nie znalazłem reguły - na kompie obroty stoją na 750).
Po tych kilku miesiącach walki normalnie opadają mi już ręce, nie wiem gdzie dalej szukać.

Proszę o opinie co o tym sądzicie.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 22:00 przez piotrrutk, łącznie zmieniany 1 raz.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Spróbuj przesunąć nastawnik jeszcze dalej tak aby dawka była około 6 i zobacz czy pomoże, u mnie w RR przy dawce w okolicach 4 szarpało silnikiem przy schodzeniu z obrotów.
piotrrutk
Świeżak
Świeżak

N2O pisze:Spróbuj przesunąć nastawnik jeszcze dalej tak aby dawka była około 6
Ale czy to nie będzie zbyt niska dawka i samochód nie będzie zbyt słaby??? Już w tej chwili odczułem lekki spadek mocy.
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

piotrrutk pisze:
N2O pisze:Spróbuj przesunąć nastawnik jeszcze dalej tak aby dawka była około 6
Ale czy to nie będzie zbyt niska dawka i samochód nie będzie zbyt słaby??? Już w tej chwili odczułem lekki spadek mocy.
6 zbyt niska? Prawidłowa, fabryczna dawka to 4,5-5mg/suw.
Darz Bór!
Eskimos
N2O
Bywalec Wyjadacz

Nie zaszkodzi sprawdzić jak będzie chodzić na innej dawce. Dopuszczalna to około 9mg, powyżej tego trzeba się odpychać nogą aby ruszyć z miejsca.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Zapominacie o jednym drobiazgu... im większa dawka paliwa na nastawniku tym mniej paliwa zadysponuje komputer...

W efekcie ustawienie mniejszej wartości na nastawniku = więcej paliwa, wyższa wartość = mniej.

Komputer ma pewną tolerancję i kompensuje... tak jak po zatankowaniu lepszego/gorszego paliwa... na początku moc będzie inna, po jakimś czasie podobna tylko spalanie drastycznie różne.
N2O
Bywalec Wyjadacz

A kto powiedział że zapominamy? :mrgreen:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

N2O - mam dość poważne wątpliwości czy Eskimos o tym pamięta :)

Skoro stwierdza, że 6 nie jest zbyt niska bo standardowo jest 4.5 ;)
piotrrutk
Świeżak
Świeżak

raven_1983 pisze: W efekcie ustawienie mniejszej wartości na nastawniku = więcej paliwa, wyższa wartość = mniej.

Komputer ma pewną tolerancję i kompensuje... tak jak po zatankowaniu lepszego/gorszego paliwa... na początku moc będzie inna, po jakimś czasie podobna tylko spalanie drastycznie różne.
Masz w zupełności rację co do dawki wyjściowej ustawianej nastawnikiem, jednakże nie jestem pewien czy komputer na pewno skompensuje te wartości w trakcie pracy (czyli potocznie mówiąc "nauczy się" nowego ustawienia) i nie będzie to miało znaczącego przełożenia na moc auta.

Jak zaznaczałem zmniejszenie dawki lekko pomogło na moje bolączki, czyli ma to jakieś znaczenie w tym przypadku. Jak samochód mój stał w Olsztynie to stwierdzili iż po znacznym jej zmniejszeniu w ogóle nie telepała, ale była znacznie słabsza.

Do zmniejszenia dawki nastawnikiem potrzebuję specjalny klucz - czy można go gdzieś kupić??? Pytam ponieważ kilkakrotne nabijanie nasadkowej gwiazdki strasznie niszczy tą jedną owalną śrubę.
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

piotrrutk pisze:Pytam ponieważ kilkakrotne nabijanie nasadkowej gwiazdki strasznie niszczy tą jedną owalną śrubę.
ja poprost wykręciłem tą srbe i zastąpłem ja torxem :)
Awatar użytkownika
Eskimos
Bywalec
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Eskimos »

piotrrutk pisze:Do zmniejszenia dawki nastawnikiem potrzebuję specjalny klucz - czy można go gdzieś kupić??? Pytam ponieważ kilkakrotne nabijanie nasadkowej gwiazdki strasznie niszczy tą jedną owalną śrubę.
allegro->"klucz do nastawnika dawki paliwa"

Nie sugeruj się informacją, ze to do VW i Audi, a o BMW ani słowa. Będzie pasować.
Darz Bór!
Eskimos
piotrrutk
Świeżak
Świeżak

Kolejna sugestia - dziś wyjąłem i zajrzałem do sterownika silnika. W jednym miejscu zauważyłem, że było coś grzebane i lutowane - jakby omijano uszkodzoną ścieżkę.
Czy może to mieć coś wspólnego z takim zachowaniem silnika?

A tak przy okazji - czy bylibyście mi w stanie wskazać dobrego fachowca od naszych TDS-ów i TD-ków w mojej okolicy - Brodnica, woj. kujawsko-pomorskie (wchodzą w grę okolice Torunia, Włocławka, Olsztyna, Grudziądz).
Lub też może ktoś ze zorientowanych forumowiczy z dobrym sprzętem diagnostycznym znalazłby dla mnie chwilę czasu na diagnozę???
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 20:28 przez piotrrutk, łącznie zmieniany 1 raz.
lw
Bywalec

Post autor: lw »

mam podobny problem, u mnie trzesie silnikiem przy każdej dawce na wolnych.
obawiam sie ze moze to byc nieszczelnosc zaworów w silniku(wypalone) nierówne sprezanie w cylindrach :sad: :sad: :sad:
oby nie to :neutral: :neutral: :neutral:
sprawdz cisnienie na cylindrach
pozdro
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
wert
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1999
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: wert »

Mam dokładnie to samo czyli telepanie silnikiem. Miałem zmieniany nastawnik na regenerowany i po jakimś czasie wystąpiła nierówna praca silnika na wolnych obrotach. po sprawdzemniu na kompie okazało się, że dawka skacze jak szalona. Wina ponoć leży po stronie nastawnika ale nie do końca musi tak być bo ponoć w pompie jest jakaś sprężyna która bierze udział w dawkowaniu paliwa i jesli jest uszkodzona to nastawnik sam nie daje rady. Tyle powiedział mi mechanik, ponoć prawidłowa dawka na tych pompach to od 3 do 9mg\hub.
Po telefonie do pompiarzy, którzy wymieniali mi nastawnik okazuje sie, że może to być wina koła dwumasowego, jego uszkodzenie powoduje ponoć niestabilność dawki. Niby pod małym obciążeniem drgania ustepuja jesli to dwumasa. Powiedzieli żeby na 1 biegu wcisnąć hamulec i puszczac powoli sprzegło jeśli przestaje drżeć to dwumasa. Nie wiem ile w tym prawdy.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 12:10 przez wert, łącznie zmieniany 2 razy.
Intraco
Świeżak
Świeżak

Re: 525 TD "telepanie" silnikiem przy 800-850 obr/min

Post autor: Intraco »

Widzę że wszyscy walczą z tym samym.:) MAm tDSa E39 i oczywiście się trzęsię tak jak kolega w pierwszym poście opisał.JEst identycznie"! JA natomiast wymieniłem rozrząd kompletny bo mówili że się łańcuch wyciąga,wymieniłem dwumasę na nową ..i nadal jest to samo! KOledzy nie wymieniajcie rozrządu i dwumasy,bo to kupa kasy a efekt nijaki.FAktycznie po zwiekszeniu dawki programowej a zmniejszeniu mechanicznej ,telepanie trochę ustaje i tak sie nie trzęsie na 5 biegu po lekkim ujęciu gazu na 1800 czy 1500 obrotów.JEdnak zmniejszanie dawki mechanicznej spowoduje że auto nie jest juz takie"hop do przodu" ze startu a spalanie na kompie pokaze jakieś ..koszmarne wartości.Faktycznie ,przy telepaniu zmienia sie dawka i to bardzo ale ..jest jeszcze jeden motyw.W czasie równej i normalnej pracy silnika, u mnie zmienia się zmienia się osiągany kąt poczatku wtrysku.Powinien być 2,51 stopnia a jest 2,36 do 2,97 a czasami powyżej trzech .Za to zjawisko odpowiada zawór początku kąta wtrysku i wtrysk sterujący.Czy ktos z was zmieniał wtrysk sterujący? Wg dokumentacji technicznej dla pomp VP-36,sterownik pompy powinien pracować przy odpiętym czujniku koła zamachowego,pobierając przy tym dane z wtryskiwacza sterującego.U mni e jednak po odpieciu czujnika koła "zamachowego" silnik gaśnie.Tak jakby wtrysk sterujacy ni echodził.Jednak po odpięciu wtrysku sterującego zapala sie lampka DDE,czyli że niby chodzi jak jest wpięty.Walczę z tym już trzy lata....i jak nie zwalcze to sprzedam i kupię sobie samochód na benzynę ///ludzie ! na benzynę :)) i wszystko się skończy w jednej chwili,,...:))))
szczewko
Bywalec
Rocznik: 1993
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: szczewko »

Ostatnio byłem na regulacji kata i dawki.Kolo ustawił kąt ale powiedzial ze nie ma mozliwosci podgladu dawki na kompie. Czy to mozliwe czy po prostu go to przerasta? Ustawił na oko niby i jest w sumie ok tylko niskie obroty mam na poziomi 650 i lekko drzy samochod.Gdy dodam "noga" na ok 850 wszystko jest ok. Auto troche ciezko zbieraz sie ponizej 2200 obr ale pozniej jest ok. Wczoraj wracałem z Berlina i dla sprawdzenia przycisnałem "do spodu" i licznikowo 210km/ha po prostej szła wiec mocy na wysokich nie brakuje.
Mam takie pytanie czy mozna podniesc te obroty wolne na 850 i jak to zrobic?? W która strone przestawic nastawnik zeby zwiekszyc dawke bo wydaje mi sie ze ma za niska.Kiedys jak jechałem 120km/h i trzymałem spalanie na 6l/100km to auto przyspieszało troche ale teraz zwalnia do 110. Niby dawka niska ale spalanie lekko wzrosło. Pomozcie bo mam jeszcze tydzien urlopu i bym troche to poprawił.
Auto to e34 525td 115koni.
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

przylacze sie do kolegi powyzej (tez mam niskie obr do regulacji bo sa na okolo 650)
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d

Post autor: papwil »

obroty fabrycznie sa kolo 727rpm, moze je zmniejszyc lub zwiekszyc kompem o max 91rpm. jak buda na jalowych telepie (zazwyczaj na rozgrzanym silniku) to znaczy ze dawka jest za duza. polecam sprawdzic spalanie na dystybutorze (nie sugerowac sie obc ani ekonomizerem). wieksza dawka to wcale nie rowna sie wiecej mocy. jak z dymieniem? btw ja sie nie zgadzam z opiniami ze tds musi kopcic jak sie go pocisnie... jak wszystko gra i jest dobrze ustawiony to nie dymi, moze w extremalnych sytuacjach typu na niskich obrotach na wysokim biegu dac gaz w podloge i podlac paliwem silnik. jesli gosc kompem czytal kat wtrysku to powinien moc czytac i regulowac dawke paliwa i obroty jalowe.
szczewko
Bywalec
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: szczewko »

Własnie kata tez nie mogł zczytac tylko zegarem ustawiał. Czy moge sam delikatnie skorygowac te obroty nastawnikiem?? Jak tak to w która strone mam go przesunac.
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d

Post autor: papwil »

nastanikiem mozesz dawke, pompa kat ale obroty jalowe kompem.
ODPOWIEDZ