[E34] diody led w tylnych oryginalnych lampach e34

Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[E34] diody led w tylnych oryginalnych lampach e34

Post autor: adam-bmw »

wpadlem na pomysl jak w tani sposow odmlodzic tylne swiatelka w e34. na razie schemat sciezek i teoretyczny plan wykonania

Obrazek

na poczatek musimy wymontowac lampke. nastepnie musimy pozbyc sie elementu zaznaczonego na czerwono aby uzyskac dostep do srodka lampy (zostawiamy tylko te ustojstwa do przykrecania lampy do budy )

Obrazek

jak juz to zrobimy to zobaczymy przezroczysta wkladke majaca za zadanie rozpraszanie swiatla z zarowki. musimy teraz nawiercic ta wlasnie wkladke w miejscach gdzie beda znajdowac sie diody. potem wkladamy panel z diodami mocujemy go klejem do obudowy, przewody z plytki laczymy z tymi od fabrycznej oprawki, pamietajac o polaryzacji + i -- na sam koniec przyklejamy odciety kawalek lampy i czekamy az wszystko wyschnie, [ptem montujemy wszystko do samochodu i koniec.

jesli ktos stwierdzi ze za malo diodek dalem mozna spokojnie zmiescic jeszcze jeden rzad w pionie tyle ze wtedy trzeba troszeczke zwezic te ktore ja narysowalem.

nie wiem czy moj pomysl spodoba sie innym ale mysle ze jest to tania alternatywa do drogich niekoniecznie ladniejszych lamp z allegro.

normalnie

Obrazek

po ewentualnej modyfikacji ( zdjecie to VT )

Obrazek

ps. do moderatora moze dolozymy jeden dzial propozycje modyfikacji lub dzial zrob to sam
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, 22:14 przez adam-bmw, łącznie zmieniany 1 raz.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

dzial "zrob to sam" juz istnieje na forum :) przenosze do odpowiedniego dzialu.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Jest dział sam naprawiam tam można zamieszczać propozycje swoich modyfikacji.Pomysł ciekawy :mrgreen:.Jestem ciekaw jak to bedzie wygladało w nocy.A może zastosować neony???

Pozdrawiam
Obrazek
quba30
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

Post autor: quba30 »

Bardzo chętnie bym zrobił sobie takie lampki (wyciąć płytkę ,wytrawić ścieżki itd), ale jakie diody tam wstawić, żeby w dzień dobrze świeciły? Wymieniłem w trzecim stopie w klapie żaróweczki 3Watowe na najjaśniejsze diody jakie były w sklepie (2,5zł/szt) a w dzień prawie nie widać że się palą, różnica jest o jakieś 50% jasności. W tylnych lampach jest to realne zagrożenie jak ci ktoś przywali w tyłek bo nie widzi że hamujesz!
Nowe pasaty i a4 mają takie diody, szukałem po necie jedna dioda "projektorowa" kosztyje 12zł a kilka jest potrzebnych - więc chyba lepiej kupić gotowe lampy. Tylko że do kombi e36 nie znalazłem takowych, więc muszę jeszcze duużo kombinować.
mam uczulenie na benzynÄ™
Sebastian
Świeżak
Świeżak

Post autor: Sebastian »

Fajny efekt tylko kto ci popisze papierna przegladzie
dankam
Bywalec
Kontakt:

Post autor: dankam »

mi się podoba - fajny pomysł :)
Tylko jak kolega wcześniej napisał bez homologacji będzie problem na przeglądzie oraz w razie ewentualnego dzwona w tył - ubezpieczyciel może się wywinąć od wypłaty odszkodowania.

Więcej pomysłów.... :)
ODPOWIEDZ