Ustawienie rozządu w tadku (brak innego koloru ogniw)
Moderator: Moderatorzy
-
Dawit000
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Ustawienie rozządu w tadku (brak innego koloru ogniw)
Witam wszystkich. Mam mały problem. Niewiem jak sprawdzić czy mam dobrze ustawioną pompe wtryskową. Czy poprzedni właściciel nie ustawił za późnego zapłonu bo wszystko na to wskazuje. Na kole od pompy mam tylko taką kropeczke jakby była zrobiona punktakiem. A na łańcuchu żadnych innych odnośników. I teraz moje pytanie czy gdzieś na obudowie jest jakiś odnośnik do ustawiania pompy?
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
i twierdzę że wszystko na temat ustawiana rozrządu jest tam zawarte. no ale trudno żeby sprawdzić prawidłowość ustawień zablokuj wał np wiertłem pod pokrywą zaworów masz specjalne miejsce na wałku rozrządu na blokadę a co do pompy to wg znaków się kółko ustawia schemat jest w jednym z wcześniej wspomnianych tematów. co do ustawienia kąta wtrysku są 3 sposoby: komputer z trybem live data, przyżąd zegarowy, lub naprawdę dobry majster, który tds-a ustawi na ucho
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Tego silnika(pompy`) nie ustawisz na ucho, jak już ustawiać amatorsko to na to jak odpala(na zimno przy sprawnym akumulatorze i rozruszniku ma odpalać na dotyk)
Najlepiej jednak ustawiać na dobry czujnik zegarowy wg instrukcji z manuala(trzeba mieć blokadę wału).
Ustawianie na komputerze to też na chybił trafił.
Najlepiej jednak ustawiać na dobry czujnik zegarowy wg instrukcji z manuala(trzeba mieć blokadę wału).
Ustawianie na komputerze to też na chybił trafił.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
dlatego piszę że mechanik musi być bardzo dobry, i akurat tds-a reguluje się 2x, pierwszy na zimnym i po nagrzaniu koryguje się ustawienia głowiczki żeby palił na dotyk nawet po dłuższej chwili jeśli silnik ma już swoje przejechane i do tego pompa po naprawie. pompa jest regulowana na stole w tabelki można powiedzieć i po zamontowaniu tego na silniku w żaden sposób nie będzie to chodziło jak należy wskaźnik zegarowy ok ale ile osób co zna się na tds-ie znam żaden nie posiada, z czego 2 ma swojego tds-a i palą na dotyk na ciepłym jak i na zimnym, a przebiegi kto to wie. dlatego do regulacji tds-a i będę się swojej wersji trzymał musi być ktoś kto się naprawdę zna a ustawienie "na ucho" dam w cudzysłowiu