[E34] Przekladka silnika
Moderator: Moderatorzy
[E34] Przekladka silnika
Witam wszystkich mam wielki dylemat co do przelozenia silnika z E39 do E34 chodzi o silnik TDS udalomi sie kupic za grosze silnik od pewnej osoby mam komputer itd i teraz pytanie czy da rade zrobic taki zabieg a chcem przelozyc z tego względu ze moj chodzi tak jakby mial sie zaraz rozleciec przy przebiegu 378tys a przebieg mam oryginalny bo jestem 2 wlascicielem mam go po chrzestnym noi juz mam dos tych nastawnikow ciagle z nim cos sie dzieje co innego gdybym lal jakies paliwo z beczki czy cos a tu tylko lane na cpn-ie a mam pompe ze starym nastawnikiem z gory wielkie dzieki za odp.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
ja w swoim tds-ie e34 przekładałem silnik właśnie od e39, przeszczep bezproblemowy, zostawiasz wiązkę od e34, wymieniasz puszkę filtra od e39 na tą z e34 bez przepływki. co do kolektora to musisz w nim zamontować czujnik tak jak jest to w e34 tyle że musisz poprowadzić dodatkowo przewód masowy bo kolektor jest plastikowy, chyba że głowica ma dwa komplety otworów pod szpilki http://allegro.pl/item735825228_bmw_e39 ... 5_tds.html tak jak na tej aukcji to przekładasz szpilki na 3 pierwszych cylindrach i zakładasz kolektor od e34 i po kłopocie. zostaje jeszcze przełożenie czujników w głowicy bo są inne wtyczki, cała reszta pasuje idealnie, przy wymianie oleju musisz tylko pamiętać o zakupie filtra oleju od e39
Wielkie dzieki troche mnie pocieszyliscie z tym ze da rade choc wydaje sie to proste ale i tak mam wielki dylemat zobacze moze w tą sobote zaczne sie brac za robote jak wyciągnełem z E39 to czemumiałbym nie wsadzic do mojej E34 jeszcze raz dzieki wam a jeszcze jedno ciekawe jak jest z klimą.? bo tez mam z E39 czy da rade i musiałbym tylko dokupic ten panel do deski rozdzielczej i czy tam są jakies wiazki.?
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
ja też miałem 94 i pompa z 94 pasowała do silnika z 2000, co do przekładki wiązki to musiałbyś mieć kogoś kto zna się na rzeczy bo trzeba by w wiązce od e39 zamontować wtyczkę łączącą od e34
jest jeszcze jedna opcja kostka kompa jest taka sama a jedyna różnica polega na:
w e34 masz doprowadzone przewody od czujnika w kolektorze
w e39 masz doprowadzone przewody od przepływki
znając umiejscowienie przewodów na pinach wypiąłbyś przewody od czujnika i na odpowiednie piny dołożyłbyś przewody od przepływki, mam gdzieś jeszcze wiązkę od e39, jak nie zapomnę to zobaczę które piny są od przepływki
jest jeszcze jedna opcja kostka kompa jest taka sama a jedyna różnica polega na:
w e34 masz doprowadzone przewody od czujnika w kolektorze
w e39 masz doprowadzone przewody od przepływki
znając umiejscowienie przewodów na pinach wypiąłbyś przewody od czujnika i na odpowiednie piny dołożyłbyś przewody od przepływki, mam gdzieś jeszcze wiązkę od e39, jak nie zapomnę to zobaczę które piny są od przepływki