Wymieniłem silnik i nie chce odpalić!

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Janek 1100
Świeżak
Świeżak

Wymieniłem silnik i nie chce odpalić!

Post autor: Janek 1100 »

Wymieniłem silnik bo stary miał stuki. Teraz nie zaciąga paliwa, obraca, kręci ale nie chce odpalić.. Czy jest jaki kod który trzeba zlikwidować czy zresetować?
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Jak kupiłeś silnik z taką samą pompą jak wcześniejsza to nie powinno być problemu, rozrusznik kręci czyli masa do silnika jest. Sprawdź czy podpiołeś kabelek do elektrozaworu na pompie wtryskowej.
darektur77
Bywalec

Post autor: darektur77 »

ja bym jeszcze proponowal odpiac wezyk z filtra paliwowego i poluzowac nakretki na wtryskach przy silniku zdjac kolektor powietrza i przez lejkek zalewac paliwo krecac rozrusznikiem az na wtryskach zacznie leciec i zaopatrzyc sie w PLAKA tego do kokpitu najlepiej cytrynowy z polyskiem i niech ktos ci kreci a plakiem rozpylaj nad otworami dolotu ulatwisz rozruch silnika i nie bedzie sie meczyl a przy okazji pllak nie jest tak silny jak samostart;-) silnik miekko bardziej startuje
szuszlik
Bywalec

Post autor: szuszlik »

nie odpali wiązki są inne jak miałeś starą pompę wtryskową a masz teraz nową to nie ma szans na odpalenie
SZUSZLIK
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1990
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

Z którego roku te silniki? Pamiętaj, że od stycznia 1995 roku BMW montuje EWS (immo), więc musisz mieć sterownik silnika, centralkę EWS, pestkę od kluczyka od nowego silnika. Inaczej auto nie odpali. Ewentualnie można usunąć EWS, ale sam sobie nie poradzisz.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
szuszlik
Bywalec

Post autor: szuszlik »

kolego Bagor nic mu to nie da jak bmw ma 94 a silnik z 96 on nie ma imo to by zapalił jak by w starym silniku miał pompę hdk a ma tą starą pompę i przeszedł z silnikiem z pompą hdk a z tego co wiem to musi zmienić całą wiązkę na pompę hdk
SZUSZLIK
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Post napisany zaraz po rejestracji... raczej bez przeglądania forum.

Pewnie na kilku innych forach napisane to samo...

Do tego brak odzewu na dość istotne pytania, proponuję na chwilę obecną odpuścić odpisywanie, a jak autor nie odpowie to za jakiś czas -> śmietnik.

Pewnie po wymianie zapomnieli spiąć którąś wtyczkę od pompy albo pomieszali wtyczki - zdarza się :)
darson1964
Bywalec

moj silnik tez nie odpala

Post autor: darson1964 »

witam .mozna powiedziec ze mam ten sam problem pisalem o tym w temacie wymiana silnika ja utknolem ze swoja bejca w holandii jestem po wymianie silnika i nie odpala rocznik mego auta 1991 sinik ktory wlozylem jest z 1996 sterownik tez przelozylem razem z wiazka od tego samego silnika mowa otym steroniku z napisem disel auto kreci ale pompa nie podaje paliwa odkrecalm przewody na wtryskiwaczach prawdzalem,bralem na hol i nic powiem szczerze ze juz moj zasob wiedzy w tej materii sie wykonczyl bardzo prosz o pomoc .....pozdrawiam ps.moje bmw to e 34 2.5tds wszystkie przewody podlaczylem kostki tez
Ostatnio zmieniony 14 lis 2009, 8:37 przez darson1964, łącznie zmieniany 2 razy.
piotr0208
Bywalec
Rocznik: 1993
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: piotr0208 »

i nie odpali bo na kompie jest immo. jak bys założył stara pompe, kable i kopma to odpali.
darson1964
Bywalec

piotr0208 pisze:i nie odpali bo na kompie jest immo. jak bys założył stara pompe, kable i kopma to odpali.
ale jesli siciagne instalacje z kompem i kluczykiem ,stacyjka to odpali?
piotr0208
Bywalec

jeszcze jest intalacja immo
darson1964
Bywalec

piotr0208 pisze:jeszcze jest intalacja immo
mechanik w polsce wyprul mi cala instalacje te do immo tez tylko w poniedzialek zaczynam walczyc.mysle ze moge miec problem z podlaczeniem tego immo jak czytalem na forum to stosowali to zabespieczenie od 1995 roku a moja bejca jest a 1991 wiec chyba jeszcze tego nie bylo moze ktos podpowie jak powinienem ja podlaczyc... z gory dziekuje ...pozdawiam
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

EWS ma jeszcze moduł wykonawczy na rozruszniku.

Dla pewności sprawdziłbym przekaźnik od świec i bezpiecznik świec, może w tym leży przyczyna.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
darson1964
Bywalec

Jawor pisze:EWS ma jeszcze moduł wykonawczy na rozruszniku.

Dla pewności sprawdziłbym przekaźnik od świec i bezpiecznik świec, może w tym leży przyczyna.
tylko ze jak odkrecilem przewody paliwowe od wtrysku to pompa nie podaje paliwa a rozrusznik wstawilem swoj stary ale na nim kreci normalnie tylko chodzi oto ze pompa nie podaje tego paliwa....moze wiesz jak podlaczyc ten ews w moim aucie bo ponoc w tym roczniku jeszcze nie montowali ? bede bardzo wdzieczny. mam takiego kolege mechanika ale jak zobaczyl co sie dzieje to powiedzial ze raczej tego nie ogarnie .on tak bardziej mechanike zna a z elektryka troszke na bakier.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2009, 22:10 przez darson1964, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr0208
Bywalec

Ja miałem to samo, przy starym silniku (93rok TDs) zmieniłem na silnik z 95 roku TD,
moj słabo odpalał, a pozatym rozbieram e34 i miałem ładny silnik 180 tys przebiegu i zmieniłem razem z pompą, ale nie podawał ropy, wiec musiałem wstawic stary nastawnik kable i kompa i działa ze aż miło
darson1964
Bywalec

piotr0208 pisze:Ja miałem to samo, przy starym silniku (93rok TDs) zmieniłem na silnik z 95 roku TD,
moj słabo odpalał, a pozatym rozbieram e34 i miałem ładny silnik 180 tys przebiegu i zmieniłem razem z pompą, ale nie podawał ropy, wiec musiałem wstawic stary nastawnik kable i kompa i działa ze aż miło
fakt to mila perspektywa dzisiaj bede probowal tak zrobic.czy ten nastawnik to jest ta czesc z ta okragla kostka? pozdr.
krzysiekm13
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Podkarpackie

Post autor: krzysiekm13 »

darson1964 pisze:
piotr0208 pisze:Ja miałem to samo, przy starym silniku (93rok TDs) zmieniłem na silnik z 95 roku TD,
fakt to mila perspektywa dzisiaj bede probowal tak zrobic.czy ten nastawnik to jest ta czesc z ta okragla kostka? pozdr.
tak to to z okragla kostka
piotr0208
Bywalec

dodam iz z pompy został sam nastawnik a dół zmieniłem bo nie odpalała zbytnio na ciepło,
czyli nastawnik kable i komp został od tego sam.
darson1964
Bywalec

piotr0208 pisze:dodam iz z pompy został sam nastawnik a dół zmieniłem bo nie odpalała zbytnio na ciepło,
czyli nastawnik kable i komp został od tego sam.
WIELKIE,WIELKIE DZIEKI piotr0208 wreszcie odpalil i to dokladnie tak jak pisales tzn. wstawilem swoj stary nastawnik i z powrotem swoja instalacje no i kompa oczywiscie musze doregulowac obroty i to na sluch ale to juz nie probem .najwazniesze ze wreszcie mojabunia mruczy. ten nastawnik ktory wstawilem mial wylot od nadmiaru pionowy a wymienilem z poziomego faktem jest ze w srodku troche sie ruzni ale na to nie trzeba zwracac uwagi wszystko pasuje.piotr,jeszcze raz dzieki chce tez podziekowac wszystkim z forum dzieki ktoremu moge swoja bunia wreszcie opuscic holandie jeszcze raz dzieki .........pozdrawiam
ODPOWIEDZ