Złożony problem

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

fafik_881
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Złożony problem

Post autor: fafik_881 »

Witam!
Jako ,że przeglądając forum odnosze wrażenie , że jest tu wielu uzytkowników naprawdę potrafiących pomóc i znających się na rzeczy postaram sie opisac jak najdokladniej mój problem.Licze , że ktoś może będzie umiał mi pomóc.
Tak więc od mniej wiecej półtora miesiąca jestem posiadaczem pieknego BMW 318 tds touring. Po zakupie nie było zadnych problemow ale po jakims czasie auto zaczelo sie strasznmie dziwnie grzać. Jedynka wszystko ok dwojka obroty do 2 tys i dalej zero reakcji na pedal a temperatura rosnie w oczach pod czerwone pole. Zgasilem auto silnik wystygl .. odpalilem ponownie i na poczatku wszystko ok bez oznak gzrania i mulenia.. az do momentu gdy temp znow podskoczyla i znow Bunia wolowata .. rozpedzala sie tylko do 40 mniej wiecej i dalej zero reakcji na gaz.. pedal w podlodze i nic...
Problem sie powtarzal pojechalem do mechanika wymienilismy plyny filtry plus termostat.. na kilka dni jakby pomoglo i bylo ok az problem powrocil (choc jakby z mniejszym nasileniem) kilka wizyt u mechanikow ogledziny ze znajomymi znajacymi sie troche na rzeczy i w koncu decyzja o wymianie Visco.. Okazalo sie ze nie zalaczal sie drugi bieg oraz uklad chlodzenia byl mocno zapowietrzony.(Tu obalam mit o samoodpowietrzajacych suie ukladach chlodzenia w bmw tds!!!). Myslalem ze problem z głowy..ale okazuje sie ze nie do konca. Ostatnio na autostradzie chcialem bujnac Bunie troche bardziej.. wczesniej maks co ualo mi sie osiagnac to 160km/h(nie wiem dlaczego tak malo) myslalem ze poprawie wynik.. niestety sie nie udalo.. w drodze powrotnej chcialem to powtorzyc ale tu nieprzyjemna niespodzianka.. predkosc 130/140 km/h obroty okolo 3 tys miejsce pod pedalem jest , cisne bardziej i nic . zero reakcji... na nizszych biegach ok na 5 tez ale tylko do 130 . Spojrzalem na temp i okazalo sie ze podskoczyla pod prawa biala kreske , momentami sie z nia rownajac... zwolnilem ale minelo sporo czasu nim wrocila do normy.
Juz nie wiem co mam robic i co jest nei tak
Mam nadzieje ze problem opisalem dosc dokladnie . Przepraszam za rozwleklosc ale chcialem go dokladnie zobrazowac. Dodam ze auto wydaje sie byc w swietnym stanie jest zadbane i ma 210 000 przebiegu (mysle ze faktyczny).
Pozdrawiam i prosze o pomoc
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Post autor: bart74 »

Nie ma czegoś takiego jak drugi bieg w wisko. Był już podobny temat (opcja szukaj!). Sprawdź czy wentylator od klimy nie obraca się w drugą stronę, to znaczy powinien dmuchać w stronę silnika, a nie na zewnątrz
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Czy w trakcie wszystkich wymian/sprawdzań była sprawdzana pompa wody?
fafik_881
Bywalec

No własnie chyba w pompie tkwi problem... Nie była wymieniana ale uprzedzano mnie ze niedlugo moze pasc...
Moze ktos napisac jakie sa koszta nowej dobrej jakosciowo(moze ktos doradzi jakias konkretna) pompy oraz jej wymiany?
Jesli to tylko pompa i wszystko wroci do normy to pozostanie juz tylko cieszyc sie jazda:)
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

znajomy mial podobny problem z gazem co Ty, okazalo sie ze styki sie zabrudzily te ktore podaja sygnal o wychyleniu dzwigni pedalu gazy do komputera sterujacego (to odnosnie predkosci i wskakiwania na obroty) z grzaniem sie silnika to najprawdopodobniej pompa wody, chwyc za weze odprowadzajace i doprowadzajace do wodde do silnika, odprowadzajacey powinien byc cieply, doprowadzajacy chlodniejszy, jesli oba sa cieple, masz kiepski obieg wody w ukladzie
fafik_881
Bywalec

Pompa zajme sie w najblizszym czasie ale ponawiam pytanie czy ktos moze napisac ile taka zabawa kosztuje?
Do Ermce
Czy to mozliwe ze to przez te styki w sytuacji gdy na innych biegach wszystko bylo ok tylko na piatym cos nie trybilo jak powinno.. i to tez nie zawsze, tzn raz bylo ok a nastepnym razem juz nie.Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
Ermce
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

fafik_881 zobacz czy czsem nie ma czegos takiego jak tryb awaryjny komputera. w mercedesie jest cos takiego i nie pozwala sie rozpedzac. dobry pompiarz podepnie Cie pod komputer i wszystko Tobie powie, bo komputer wszystkie tajemnice mu wyjawi (poda kod bledu) nic dziwnego nie wyskakuje Tobie na wyswietlaczu komputera??, skasowana inspekcja?? polecam mechanika od dieslow w gorzowie wlkp -cudotworca w temacie elektryki, elektroniki i wtrysku szeroko rozumianego
ODPOWIEDZ