[E39] hamulce
Moderator: Moderatorzy
[E39] hamulce
Mam problem gdy hamuje z dużej prędkości trzęsie mi kierownicom ,wymieniłem wszystkie 4 tarcze, klocki hamulcowe, byłem na zbieżności, badali czy ma jakieś luzy wyszło ze zawieszenie nie ma żadnych luzów , nie mam pojęcia co to może być może ktoś ma pomysł rade dla mnie dodam ze koła dodatkowo dla pewności wywarzałem koła jeszcze raz.
czarny21
-
kangurczak
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Objawy jak przy krzywych tarczach mimo wszystko ;/
...ale tak mi przyszlo do glowy, moze z jednej storny nie chwyta hamulec. Tzn. zapiekł się tłoczek. Podczas gdy jedno kolo hamuje drugie tego nie robi, roznica po obu stronach powoduje drgania.
Zakładam, że nie jest odwrotnie (czyli tłoczek zapiekl sie w pozycji hamowania), bo znalezli by to przy wymianie tarcz i klockow. - ale sprawdz to, objaw gorąca felga po pewnym dystansie...
...ale tak mi przyszlo do glowy, moze z jednej storny nie chwyta hamulec. Tzn. zapiekł się tłoczek. Podczas gdy jedno kolo hamuje drugie tego nie robi, roznica po obu stronach powoduje drgania.
Zakładam, że nie jest odwrotnie (czyli tłoczek zapiekl sie w pozycji hamowania), bo znalezli by to przy wymianie tarcz i klockow. - ale sprawdz to, objaw gorąca felga po pewnym dystansie...
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
jesli by sie zapiekl tloczek w pozycji hamowania to by sciagalo podczas jazdy... wiem bo sam tak mam ... z drugiej strony moze byc taka opcja ze zapiekl sie w pozycji hamowania ale nie na tyle zeby powodowac sciaganie... jednak wtedy tarcza sie nagrzewa i przy hamowaniu bije kierownica :/ tak mialem w drugim kole:D
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Pozamieniaj koła. 
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
Moja galeria:
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę .Przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to syrasznie
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:36 pm ]
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę .Przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:37 pm ]
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę .Przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie :evil
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę .Przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:39 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:41 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:43 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:44 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:46 pm ]
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę ,przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:36 pm ]
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę .Przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie :evil
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:39 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:41 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:43 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:44 pm ]
[ Dodano: Nie Lut 22, 2009 4:46 pm ]
Posprawdzam te tłoczki, ale nie ściąga przy hamowaniu , koła po przejechaniu 100km majom normalną temperaturę ,przy hamowaniu z 80 niema tego drżenia ,ale jak hamuje mocniej z 180 to kierownica drży ,denerwuje mnie to strasznie
czarny21
-
tomek_olecko
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Kiedyś miałęm przyjemność przejechać się E34 z takim obajwem jak mówisz problem występował powyżej 120km/h z czasem ta granica była coraz niższa, okazało się że były padniete górne wachacze, tak samo mało kto potrafił to zdiagnozować, w końcu znalazł się jeden mądry który sprawdził że występuje luż na kołach ruszając nimi w przód w tył.
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Przy pokonywaniu nierówności wahacze się "odzywają". 
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
Moja galeria:
Moja galeria:
hamowanie nieprawidłowe jak być powinno
Witam:)
I ja sie dołącze do tematu mianowicie hehe Mam to samo...!!!
alle mam dodatkowo inny problem przy hamowaniu od ok 20km przy takim w sumie toczeniu czuja jak auto pulsuje tak jakby "żabkuje "nie szarpie jak by niewiem co alle czuc ze pulsuje w czasie gdy naciskam na pedał myślalem ze to tarcze i teraz tak tłoczki sprawdzone tarcze nowe 4 szt brembo klocki nowe breack oponki nowe felgi proste koła wyważone...
co dalej na szarpakach nic nie pokazało na rolka hamowanie ok Pedałem sie szarpie ani nie czuc by bylo cos jak w przypadku krzywych tarcz wiadomo ....o co chodzi ale wystepuje problem i trzeba go usunac o tym ze z duzej predkości rzuca kierownica do ok 100km/h to wiadomo musze szukac ale z tym pulsowaniem to niemam pojecia...
co dalej gdzie szukac pomysły z piasta z wahaczem gornym ...sprawdze jednak jak to ugrzysc???
I ja sie dołącze do tematu mianowicie hehe Mam to samo...!!!
alle mam dodatkowo inny problem przy hamowaniu od ok 20km przy takim w sumie toczeniu czuja jak auto pulsuje tak jakby "żabkuje "nie szarpie jak by niewiem co alle czuc ze pulsuje w czasie gdy naciskam na pedał myślalem ze to tarcze i teraz tak tłoczki sprawdzone tarcze nowe 4 szt brembo klocki nowe breack oponki nowe felgi proste koła wyważone...
co dalej na szarpakach nic nie pokazało na rolka hamowanie ok Pedałem sie szarpie ani nie czuc by bylo cos jak w przypadku krzywych tarcz wiadomo ....o co chodzi ale wystepuje problem i trzeba go usunac o tym ze z duzej predkości rzuca kierownica do ok 100km/h to wiadomo musze szukac ale z tym pulsowaniem to niemam pojecia...
co dalej gdzie szukac pomysły z piasta z wahaczem gornym ...sprawdze jednak jak to ugrzysc???
Re: hamowanie nieprawidłowe jak być powinno
Objawy identyczne i mam i zastanawiam się co robić.sqadan pisze: ....o co chodzi ale wystepuje problem i trzeba go usunac o tym ze z duzej predkości rzuca kierownica do ok 100km/h to wiadomo musze szukac ale z tym pulsowaniem to niemam pojecia...
1. ok 120 km/h kierownica się trzęsie
2. hamowanie z większych prędkości - urywa ręce...
3. małe prędkości, nierówna nawierzchnia - ABS natychmiast się włącza ( omal na kolegi auto nie wpadłem na parkingu)
4. turlanie auta z lekkiej górki (np przed światłami) przy lekkim hamowaniu hamulce popuszczają strasznie hałasując
Koła wyważone, amory ok, zawieszenie ponoć też.
Jak sądzicie - co może być przyczyną? Musiałem coś pominąć.
Kolega na przeglądzie wspomniał o luzie na zaciskach hamulcowych, ale dwóch mechaników tego nie potwierdziło....
Nie chcę na oślep wymieniać tarcz i klocków, bo już mnie to auto bezsensownie kosztowało.
Z góry dzięki za wskazówki
(żeby nie było wcześniej miałem 525tds touring '97
Jazda BMW nie uprawnia do bycia burakiem 
- emilvip82
- Bywalec
- Rocznik: 2000
- Województwo: Podkarpackie
- Kontakt:
witam kolegów 
obawiam się że i ja mam podobny problem, jestem po wymianie hamulców przód i tył Lucas(tarcze + klocki), niestety zauważyłem że jak jadę powyżej 60km/h jest taki dziwny odgłos huczenia, nasila się gdy mam 90km/h a przy 120 jest troszkę głośniej. Wczoraj przy prędkości 130km/h przednie prawe koło dostało strasznych wibracji i wyglądało tak jakby koło zaczęło podskakiwać. Byłem u mechanika i okazało się że sforznie na wahaczach są nieźle wybite, dodatkowo te łożyska gumowe wahaczy też do wymiany, drążek kierowniczy lewy padnięty i jeszcze tylne łożysko w lewym kole. Jednak moje pytanie jest inne, czy możliwe jest że krzywa tarcza może spowodować aż takie wibracje że koło będzie podskakiwało?? Czy to jednak wybite sforznie na wahaczach nie trzymają koła?? Aha i jakie są objawy krzywych tarczy?? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
obawiam się że i ja mam podobny problem, jestem po wymianie hamulców przód i tył Lucas(tarcze + klocki), niestety zauważyłem że jak jadę powyżej 60km/h jest taki dziwny odgłos huczenia, nasila się gdy mam 90km/h a przy 120 jest troszkę głośniej. Wczoraj przy prędkości 130km/h przednie prawe koło dostało strasznych wibracji i wyglądało tak jakby koło zaczęło podskakiwać. Byłem u mechanika i okazało się że sforznie na wahaczach są nieźle wybite, dodatkowo te łożyska gumowe wahaczy też do wymiany, drążek kierowniczy lewy padnięty i jeszcze tylne łożysko w lewym kole. Jednak moje pytanie jest inne, czy możliwe jest że krzywa tarcza może spowodować aż takie wibracje że koło będzie podskakiwało?? Czy to jednak wybite sforznie na wahaczach nie trzymają koła?? Aha i jakie są objawy krzywych tarczy?? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
..:: było BMW e36 318tds Compact M41 2000r 204k km ::..
..:: było Audi A4 B7 Avant BPW 2.0 tdi 2006r 150k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz SLK 200 Kompressor R170 2002r 133k km ::..
..:: jest Mercedes-Benz C 200 Diesel W202 1994r 260k km
-
Arek_R
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Kolego emilvip82, czytalem w jakiejs gazecie motoryzacyjnej ze takie bicie np od krzywych tarcz jest porównywalne ze napierdzielanie mlotkiem w elementy zawieszczenia. Powoduje to rozbijanie kolejnych elementów, zreszta skoro czujesz to na kierownicy to w podobne wibracje wpada cale zawieszenie.
Aha niezawsze na trzepakach wyjdzie ze sa problemy czasami trzeba podniesc auto chwycic za kolo i poruszac tak jak ktos pisałe wczesniej.
W Gdańsku juz natknołem sie na takich "wspanialych" mechanikow ze jestem teraz ostrozny jak ktos mowi ze np zawieszenie sprawne a nie potrafi wytlumaczyc dlaczego np cos halasuje.
Aha niezawsze na trzepakach wyjdzie ze sa problemy czasami trzeba podniesc auto chwycic za kolo i poruszac tak jak ktos pisałe wczesniej.
W Gdańsku juz natknołem sie na takich "wspanialych" mechanikow ze jestem teraz ostrozny jak ktos mowi ze np zawieszenie sprawne a nie potrafi wytlumaczyc dlaczego np cos halasuje.
- emilvip82
- Bywalec
- Kontakt:
Ok, dzięki za info, we wtorek odstawiam auto do warsztatu i zobaczymy wtedy czy sie poprawiło czy jeszcze coś dolega. Mam nadzieje że to dziwne huczenie ustąpi, jak naprawie to się odezwe, pozdro
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Województwo: Lubuskie
witam Panow, ja przerabiam ten problem juz w drugiej e34, z tym ze stan obecnej jest niemal idealny. Odnosnie luzow w zawieszeniu, sprawdza sie je na podnosniku, bo szarpak na stacji kontroli wykaze co najwyzej padniety amortyzator i nic po za tym, wiem bo przed wymiana wszystkich wachaczy bylem na dfiagnostyce i nic... na drugi dzien mechanik w warsztacie podniosl moje auto i gola reka pokazal jakie byly luzy na wachaczach gornych. Drzenie kierownicy- najszybciej drazki kierownicze, badz ramie przekladni idace do drazka jest wybite, przy chamowaniu sie to dosc mocno objawia. Dajcie spokoj tarczom i kolom. Musza byc sprawne amortyzatory, wachacze, stabilizatory o ktorych nikt slowem nie wspomnial i wszystkie drazki kierownicze (wszystkie 3), Czy przy jezdzie okolo 120 km/h nie ma rownierz wibracji??, A chuczenie od 60km/h to najprawdopodobniej opony albo lozysko
- emilvip82
- Bywalec
- Kontakt:
do kolegi Ermce, właśnie kiera nie drży przy 120km/h, może jest lekkie, ale prawie znikome drżenie, natomiast przy hamowaniu jest odczuwalne drżenie kiery. Miałem tak wcześniej, ale po zmianie sforzni ustąpiło to drżenie. Ale mój największy problem to huczenie/jakby tępe dudnienie podczas jazdy
, ale jak już wspomniałem we wtorek auto będzie po naprawie i wtedy zobacze. A tak a propos to chyba jakby tarcza/e była/y krzywe to kiera i całe auto miałoby niezłe wibracje podczas jazdy?? pozdro