Problem z odpalaniem
Moderator: Moderatorzy
Problem z odpalaniem
Witam !!! Mam jak większość użytkowników problemy z odpalaniem na ciepłym silniku. Ostatnio mocno się nasiliły, czasami kręce nawet 10 sek. Zastanawiam się nad regulacją kąta wtrysku. Mam pytanie czy po regulacji kąta wtrysku trzeba naciągać łańcuch rozrządu ? I czy wogóle powinno się naciągać łańcuch ?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
ja mialem to samo, tyle ze jeszcze rozrzad zaczal dzwonic, wumienili rozrzad, na nowy oryginalny, lancuch nowy (nie rozciagniety) i Bumka pali jak nowa, na cyk, czy cieply, czyt zimny:D
dodam ze stan faktyczny przejechanych kilometrow to leciutenko ponad 310tys.
[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 7:30 pm ]
lancuch jest samoczynnie napinany napinaczem hydraulicznym, nie powinno sie kombinowac przy tym jesli chcesz auto dla siebie i pojezdzic na tym silniku troche
dodam ze stan faktyczny przejechanych kilometrow to leciutenko ponad 310tys.
[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 7:30 pm ]
lancuch jest samoczynnie napinany napinaczem hydraulicznym, nie powinno sie kombinowac przy tym jesli chcesz auto dla siebie i pojezdzic na tym silniku troche
-
wert
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
Re: Problem z odpalaniem
Ja wymieniałem nastawnik na nowy i przy okazji regulowali mi zapłon, pompiarz powiedział, że za złe odpalanie na ciepłym to odpowiada głównie wyciągnięty łańcuch rozrzadu. Ustawienie zapłonu kosztowało 50zł i pali lepiej niż benzyna. Ale ile w tym zasługi nowego nastawnika, a ile regulacji kąta wtrysku to nie wiem.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Falowanie = nastawnik
Dłuższe kręcenie na ciepłym = wyciągnięty łańcuch lub zdychający tłokorozdzielacz.
Całkowita niemożność odpalenia na ciepłym + falowanie? Ewidentnie padnięty tłokorozdzielacz.
Dobrego pompiarza co się świetnie zna na sprawie a zwala sprawę na innych bym raczej zaliczył do innej grupy do "pompiarzy".
Jasne, że można tylko nie jest to takie "hop siup".
Można natomiast zmienić dawkowanie paliwa na rozruch aby poprawić sprawę, ale to uznawał bym za środek o bardzo małych możliwościach.
Dłuższe kręcenie na ciepłym = wyciągnięty łańcuch lub zdychający tłokorozdzielacz.
Całkowita niemożność odpalenia na ciepłym + falowanie? Ewidentnie padnięty tłokorozdzielacz.
Dobrego pompiarza co się świetnie zna na sprawie a zwala sprawę na innych bym raczej zaliczył do innej grupy do "pompiarzy".
Jasne, że można tylko nie jest to takie "hop siup".
Można natomiast zmienić dawkowanie paliwa na rozruch aby poprawić sprawę, ale to uznawał bym za środek o bardzo małych możliwościach.
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
- Województwo: Śląskie
heh, ja tez krecilem na cieplym sporo. po wymianie pompy zapalam od pierwszego tykniecia. lancucha nie ruszalem. tak jak kolega wyzej pisze - tlokorozdzielazc w glowiczce pompy.