[E36] Mam taki problem z przyspieszeniem TDS 1.8

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

[E36] Mam taki problem z przyspieszeniem TDS 1.8

Post autor: skroczek1 »

Witam:)
Mam taki problem ze jak zapalne silnik i normalnie jade i jak naciskam gaz to nie czuje tej mocy :zdziwko: jak na swoje 90ps... (plynie nie przyspiesza)
Ale zauwazylem taka roznice ze jak jade np. na 2 biegu z rownymi obrotami np. 1200 przez ok. 15-20m i nacisne pedal gazu do konca w podloge to normalnie w sek. obrotomierz dochodzi do konca ;) i to jest to .... :hyhy:
Ja wlasnie sobie mysle ze to wina pompki bo jak sobie uzbiera paliwa tyle co potrzebuje to pieknie przyspiesza...
Co wy o tym myslicie??
slyszalem tez ze jest jakies sidko w baku moze ono jest zabrudzone ale to przez to sidko pompuje paliwo do pompy silnika?? mozna je jakos wyczyscic??

a ma moze ktos schemat jak sie wymienia pompe paliwa w baku u tds 1.8??
a doradzcie jak by co to jaka lepiej pompe kupic??
na allegro sa (nowe) ale to bodobno jakies wklady do pompki paliwa...
czy lepiej kupic org. kompletna pompe uzywana??
ale tez nie wiadomo czy bedzie sprawna... :rotfl:
prosze o porady...
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Jedz na chamownie i jak bedziesz mial wykres to trzymaj silnik zeby nie schodzil ponizej max momentu obrotowego. W 325tds jest on chyba od 2400obr, jesli nacisniesz gaz to nie ma tego efektu turbodziury tak bardzo odczuwalnego czyli po prostu samochod szybciej sie zbiera. Oczywiscie nie zamknie Ci obrotomierza na 4 biegu tak szybko jak na drugim ale to zrozumiale.

Co do pompki paliwa to oznakami zabrudzenia z tego co wiem byly problemy z odpalaniem ponizej 20l paliwa w baku.
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: skroczek1 »

ded pisze:Jedz na chamownie i jak bedziesz mial wykres to trzymaj silnik zeby nie schodzil ponizej max momentu obrotowego. W 325tds jest on chyba od 2400obr, jesli nacisniesz gaz to nie ma tego efektu turbodziury tak bardzo odczuwalnego czyli po prostu samochod szybciej sie zbiera. Oczywiscie nie zamknie Ci obrotomierza na 4 biegu tak szybko jak na drugim ale to zrozumiale.

Co do pompki paliwa to oznakami zabrudzenia z tego co wiem byly problemy z odpalaniem ponizej 20l paliwa w baku.

Ale kolego po ci mi hamownia??
Czuje sam pod pedalem gazu ze jest roznica jak chodzi...
zauwarzylem tez ze jak mam ok 0,5 baku ON to ten problem znika ladnie przyspiesza i wogule a jak zejdzie ponizej 20 L to wlasnie sa takie problemy raz zaskoczy i jest OK a raz nie... Wiecej jest tego na NIE bo na TAK to zadko kiedy jest dobrze....
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

No to pompka w baku do wymiany i problem rozwiazany. Ktos juz ta operacje opisywal na forum chyba w dziale zrob to sam.
ODPOWIEDZ