Diesel + Olej do 2-taktowych silnikow
Moderator: Moderatorzy
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
Diesel + Olej do 2-taktowych silnikow
witam,
z racji, iz na niemieckich forach duzo czytalem o dolewaniu oleju do silnikow 2 taktowych przy tankowaniu ... w proporcji 250ml na 50-55L diesla, zainteresowalem sie tematem, i sam sprawdzilem jak jest w praktyce, i rzeczywiscie silnik pracuje delikatniej, ale najwazniejsze jest to, ze pompa jak i wtryskiwacze sa smarowane w 100%
z niemieckich stron wyczytalem mega ilosci cieakwych informacji tj, kierowcy taxi leja taki olej od nowosci do swoich dieslow, jest to ich obowiazek w trosce o zadbane auto, lepsze samorwanie pompy, wtryskow i calego ukladu, co sprawia, ze samochody z silnikami diesla sa trwale i bezawaryjne - moze to wlasnie jest sekert dlugowiecznosci silnikow w124 i w123 ??
I nie mowie tu o samrowaniu tylko starych konstrukcji z jednostka dieslowska, ale wrecz przeciwnie, wypowiadali sie ludzie ktorzy uzytkuja TDSy, CR w BMW, CDI czy inne nowoczesne jednostki.
co o tym sadzicie ?? czy zalewales juz swojego TDSa 2Taktem ??
z racji, iz na niemieckich forach duzo czytalem o dolewaniu oleju do silnikow 2 taktowych przy tankowaniu ... w proporcji 250ml na 50-55L diesla, zainteresowalem sie tematem, i sam sprawdzilem jak jest w praktyce, i rzeczywiscie silnik pracuje delikatniej, ale najwazniejsze jest to, ze pompa jak i wtryskiwacze sa smarowane w 100%
z niemieckich stron wyczytalem mega ilosci cieakwych informacji tj, kierowcy taxi leja taki olej od nowosci do swoich dieslow, jest to ich obowiazek w trosce o zadbane auto, lepsze samorwanie pompy, wtryskow i calego ukladu, co sprawia, ze samochody z silnikami diesla sa trwale i bezawaryjne - moze to wlasnie jest sekert dlugowiecznosci silnikow w124 i w123 ??
I nie mowie tu o samrowaniu tylko starych konstrukcji z jednostka dieslowska, ale wrecz przeciwnie, wypowiadali sie ludzie ktorzy uzytkuja TDSy, CR w BMW, CDI czy inne nowoczesne jednostki.
co o tym sadzicie ?? czy zalewales juz swojego TDSa 2Taktem ??
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 11:28 przez marcellchen, łącznie zmieniany 3 razy.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Kontakt:
I co Ci dawal mixol? Ja tyle lat smigam na "paliwie alternatywnym" i nie bylo zadnych klopotow z tym zwiazanych wiec mixolu nie dolewalem. Podobno jest bardziej sucha i wlasnie dla lepszego smarowania warto mixlol lac. Tyle ze konsekwencja tego jest podobno wieksze kopcenie i nagar. Jakie sa Twoje odczucia?
Edyta: Druciarstwo, jak bylo kiedys tak zimno ze mialem problemy z odpalaniem zrobilem taka zupke: Ropka + 20% pb95 (nie pozwala zamarznac) + flaszka denaturatu (wiaze wode). Dodam ze zadnych problemow ale jak sie ocieplilo to czesto dotankowywalem w obawie o zatarcie.
Edyta: Druciarstwo, jak bylo kiedys tak zimno ze mialem problemy z odpalaniem zrobilem taka zupke: Ropka + 20% pb95 (nie pozwala zamarznac) + flaszka denaturatu (wiaze wode). Dodam ze zadnych problemow ale jak sie ocieplilo to czesto dotankowywalem w obawie o zatarcie.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 11:57 przez ded, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
wiec u mnie silnik ogolnie nie przykapcal przed wlaniem tego oleju, teraz rowniez nie widze roznicy, jedynie jak juz jest ciemno i stoisz na skrzyzowaniu i gwaltownie przyspieszasz to w swietle jadacych za toba samochodow widac jakby mgielke ...
ojciec zalal swoje Mercedesy w210 2,9 TD i w124 2,5 TD 20V ... i jest rowniez jak na razie zadowolony.
Silniki rzeczywiscie pracuja spokojniej, ja jak na razie innych objawow nie zaobserwowalem, ale czytalem, ze latwiejszy jest rozruch, pompka paliwa nie dostaje po 4 literach, jednym zdaniem - uklad wtryskowy cichnie
a jednak taksowkarze wiedza co robia .... skoro robia to w niemczech, to napewno nie bezintereswonie ....
zaznaczam ze przed wlaniem tych 250ml na 50L duzo czytalem, duzo pytalem .... ludzie mieszaja to od wielu lat i nie widza niczego niepokojacego ... ale widze ze na forum TDSa juz znalazla sie jedna osoba .... zreszta na to czekalem
bo jakby inaczej ....
ojciec zalal swoje Mercedesy w210 2,9 TD i w124 2,5 TD 20V ... i jest rowniez jak na razie zadowolony.
Silniki rzeczywiscie pracuja spokojniej, ja jak na razie innych objawow nie zaobserwowalem, ale czytalem, ze latwiejszy jest rozruch, pompka paliwa nie dostaje po 4 literach, jednym zdaniem - uklad wtryskowy cichnie
a jednak taksowkarze wiedza co robia .... skoro robia to w niemczech, to napewno nie bezintereswonie ....
zaznaczam ze przed wlaniem tych 250ml na 50L duzo czytalem, duzo pytalem .... ludzie mieszaja to od wielu lat i nie widza niczego niepokojacego ... ale widze ze na forum TDSa juz znalazla sie jedna osoba .... zreszta na to czekalem
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, 12:06 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzeyek2
- Bywalec
Witam
Powiem szczerze, że też o tym słyszałem, zarówno o dolewaniu oleju do ropy jak i o dolewaniu benzyny do ropy w bardzo roznych proporcjach. "Żywym" przykładem jest mój znajomy który co jakiś czas robi mieszankę do kamaza w której jest 30% benzyny na 70% ropy i samochód jeździ i to w ciężkich warunkach - jak to wywrotka. Nie jestem tylko do końca pewny jak przyjmuje takie miksy katalizator...ale generalnie nie neguję takich zachowań, a co do słynnych W123 to miałem takiego, który pokonał za kadencji mojej i poprzedniego właściciela 1384000 km i jeździ dalej u kolejnego....
Powiem szczerze, że też o tym słyszałem, zarówno o dolewaniu oleju do ropy jak i o dolewaniu benzyny do ropy w bardzo roznych proporcjach. "Żywym" przykładem jest mój znajomy który co jakiś czas robi mieszankę do kamaza w której jest 30% benzyny na 70% ropy i samochód jeździ i to w ciężkich warunkach - jak to wywrotka. Nie jestem tylko do końca pewny jak przyjmuje takie miksy katalizator...ale generalnie nie neguję takich zachowań, a co do słynnych W123 to miałem takiego, który pokonał za kadencji mojej i poprzedniego właściciela 1384000 km i jeździ dalej u kolejnego....
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
ded, wlalem 250 ml VALVOLINE MotorCycle Oil 2T, postanowilem ze na razie bede wlewal co 2 tankowanie ...
jezeli ktos zna niemiecki polecam wypowiedzi chemika i uzytkownikow diesla http://www.motor-talk.de/forum/2-takt-o ... 65180.html
[ Dodano: Pon Paź 12, 2009 12:31 pm ]
jezeli ktos zna niemiecki polecam wypowiedzi chemika i uzytkownikow diesla http://www.motor-talk.de/forum/2-takt-o ... 65180.html
[ Dodano: Pon Paź 12, 2009 12:31 pm ]
i napewno nie powiesz zlego zdania na ten samochod ... i zaloze sie ze nawet reki do silnika przylozyc nie musiales ... to wlasnie takie silniki powinny byc wzorem dla kazdej inne firmyandrzeyek2 pisze:a co do słynnych W123 to miałem takiego, który pokonał za kadencji mojej i poprzedniego właściciela 1384000 km i jeździ dalej u kolejnego....
-
andrzeyek2
- Bywalec
Powiem Ci szczerze, że jedyne co zrobiłem w kwestii silnika to zmiana aku na taki konkretny jak od Ursusa
- wtedy zniknely problemy z odpalaniem zimą, i delikatnie uszczelniłem silnik bo wygladało jakby brał olej - a to poprostu były jakieś drobne wycieki, po tej operacji nie brał nic oleju, palił od przyslowiowego strzała i mozecie mi nie wierzyć, ale 240d zamykał szafę - 160km/h, a komfort jazdy.... tego chyba nie muszę komentować - jeżdząca 31 letnia kanapa
i ten klang silnika - zupełnie jak bocian "kle kle kle" 
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Nie będę wyciągał przyczyn, ale opisz chociaż skutki.raven_1983 pisze:Czasami mixol lądował w baku... odmawiam dalszego komentowania czemu i dlaczego
Temat zastanawiający. Jeśli lał ktoś to poproszę o rozwinięcie.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- raven_1983
- Ekspert

- marcellchen
- Bywalec Gadulec
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Olej napędowy miesza się całkowicie z miksolem, tym samym podnosząc właściwości smarujące, a nawet liczbę cetanową. Żadne nagary w silniku diesla z tego powodu nie powstają, bo przecież diesel jest przystosowany do spalania oleju. Możecie jeździć nawet na samym miksolu i wtedy silnik nie puści nawet dymka przy katowaniu.
Dolewanie oleju do dwusuwów do oleju napędowego jest znane na całym świecie - nie ma takiej możliwości aby zaszkodziło silnikowi, może tylko pomóc.
Dolewanie oleju do dwusuwów do oleju napędowego jest znane na całym świecie - nie ma takiej możliwości aby zaszkodziło silnikowi, może tylko pomóc.
- raven_1983
- Ekspert