Witam serdecznie,
Miałem ostatnio takie dziwne zdarzenie, które wcześniej nie miało nigdy miejsca.
Mianowicie stałem sobie na chodniku i żeby było chłodno w aucie uruchomiłem sobie autko i włączyłem klimatyzacje na 4 bieg, upłynęło może ok 10 min i nagle poczułem, że powietrze, które wcześniej było chłodne zaczęło lecieć letnie, podniosłem wzrok z nad gazety i zobaczyłem, że temperatura na wskaźniku przekroczyła o grubość wskazówki pion a wcześniej zawsze była o grubość przed. W odruchu paniki wyłączyłem silnik po kilku sekundach przekręciłem zapłon i zobaczyłem, że wskazówka doszła do następnej kreski, w odruchu kolejnej fali paniki przypomniałem sobie, że w takiej sytuacji lepiej uruchomić silnik i żeby na wolnych obrotach się schłodził co też uczyniłem i po włączeniu wszytko wróciło do normy. Klimatyzacje wyłączyłem. Powiem tylko, że całe zajście trwało dosłownie może ze 2 minuty i od tamtej pory czyli 2 dni wszystko jest ok, z tym tylko, że nie włączam klimatyzacji bo się boje. Sprawdziłem wszystkie płyny i co tam się dało po zajściu ale nie stwierdziłem żadnych odstępstw od normy. Nie wiem ale chyba coś z klimatyzacją się stało, boję się włączyć, tylko co? Może ktoś coś podejrzewa albo jakaś sugestia, cokolwiek??
Dziękuję i pozdrawiam..
Postój, klima i wskazówka poza pionem
Moderator: Moderatorzy
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
krzychwkr, wlacz klime w trasie, zawsze to jeszcze ped ochladza chlodnice i i silnik .... ale jestem pewien ze to nie jest wina klimatyzacji, bo ona nie ma nic do temperatury silnika i nie moze go przegrzac ... masz poprostu cos z ukladem,cos jest juz nie wydolne w 100% skoro na postoju Ci sie zagrzal, a w trasie nie widzisz tego bo silnik owiewa chlodne powietrze
-
krzychwkr
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Województwo: Łódzkie
Jeszcze jedna rzecz a czy mikrofiltr może mieć dziwny wpływ na działanie klimy, ostatnio wydajność przewiewów zmalała i na 3 biegu tak średnio już wieje, filtr wymieniałem w lutym. Klime robiłem w grudniu i panowie coś mówili mi wtedy, że wentylator był zatarty i coś tam coś tam podłubali i się zaczął kręcić bo wcześniej strasznie ciśnienie rosło.
Tak czy siak czy to w korkach czy w innych sytuacjach nie mam problemu z przegrzewaniem cały czas utrzymuje się temp na poziomie 1mm przed połową.
Dziwnym trafem w tamtej sytuacji 1x coś podobnego miało miejsce i po wyłączeniu klimatyzacji wszystko jest w normie. hmmmmm....
Tak czy siak czy to w korkach czy w innych sytuacjach nie mam problemu z przegrzewaniem cały czas utrzymuje się temp na poziomie 1mm przed połową.
Dziwnym trafem w tamtej sytuacji 1x coś podobnego miało miejsce i po wyłączeniu klimatyzacji wszystko jest w normie. hmmmmm....
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Najgorsze są sytuacje, gdzie "samo się naprawia"...a właściwie usterka sama ustępuje. Wtedy nigdy nie wiadomo kiedy "powróci". 
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
krzychwkr
- Bywalec
Witam serdecznie, mam taką kwestie, jak to jest z wentylatorem od klimatyzacji, ostatnio wymieniłem na nowy, w starym rozsypały się magnesy, i mam pytanie czy wentylator powinien się włączać od razu po włączeniu klimy czy dopiero po jakimś czasie? W serwisie gdzie mi wymieniali sprawdzili czy jest czynnik i był, z ciśnieniem też wszystko w porządku, a wentylator się nie włączał?! Dojechałem do domu a wentylator stał. Co prawda chłodziłem się a na dworze było raczej chłodno?!? Widziałem jak to wszystko było wymieniane i całe podłączenie elektryczne to była tylko wtyczka więc żadna filozofia. Dodam tylko, że na tym nowym wentylatorze znalazł się teraz jakiś wyglądający na bezpiecznik zabudowany aluminiowym radiatorem element, co to może być?? Ma może ktoś jakąś sugestie???
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
wentylator klimy w e36 i w34 wlacza pierwszy bieg od razu po wlaczeniu klimy, drugi bieg wlacza sie jezeli w ukladzie jest duze cisnienie - wiec masz cos nie tak skoro Ci sie nie wlacza po wcisnieciu "sniezynki"krzychwkr pisze:czy wentylator powinien się włączać od razu po włączeniu klimy czy dopiero po jakimś czasie?
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Otwórz skrzynkę z przekaźnikami, wyjmij przekaźnik wentylatora, zewrzyj odpowiednie piny i zobacz czy wentylator się załączy (omiń przekaźnik i podaj zasilanie na wiatrak).
Przekaźniki są dwa (pierwszy i drugi bieg), jeżeli na drugim biegu będzie hulać to wiatrak sprawny, jeżeli na pierwszym będzie hulać to wszystko ok, a jak nie to spalony rezystor wentylatora do wymiany (na wiatraku... więc trochę dłubaniny będzie).
Przekaźniki są dwa (pierwszy i drugi bieg), jeżeli na drugim biegu będzie hulać to wiatrak sprawny, jeżeli na pierwszym będzie hulać to wszystko ok, a jak nie to spalony rezystor wentylatora do wymiany (na wiatraku... więc trochę dłubaniny będzie).
- raven_1983
- Ekspert

-
krzychwkr
- Bywalec
Witam serdecznie, dzięki, wszystko jest w porządku, po wymianie wentylatora, sprawdzałem go po jeździe i wtedy stał, ale jak pojechałem do warsztatu i po uruchomieniu klimy w ciepłym pomieszczeniu wentylator ruszał na wysokich obrotach po chwili zwalniał następnie się zatrzymywał po czym co chwila ruszał i tak w kółko, cóż powiedzieli, że tak może być gdyż jak ciśnienie wzrasta to rusza jak spada to albo zwalnia albo się wyłącza po czym po wzroście ciśnienia znów rusza. Póki co przyjmuję te tłumaczenia.
Dzięki.
Dzięki.
- raven_1983
- Ekspert

dwa wnioski z twojego posta:
1. nie jest ok
2. zmień warsztat
Wiatrak klimy w E34 załącza się po włączeniu klimy lub przekroczeniu temperatury silnika powyżej bodajże 90 stopni.
Po włączeniu klimy wiatrak kręci się na pierwszym biegu gdy działa sprężarka, po wyłączeniu sprężarki przestaje się kręcić.
W przypadku gdy ciśnienie w układzie:
a) spadnie poniżej 1.5 bara wyłączana jest sprężarka i wiatrak
b) wzrośnie powyżej 18 barów włączany jest drugi bieg wiatraka
c) wzrośnie powyżej 30 barów wyłączana jest sprężarka
Dokładne dane temperaturowe:
a) temperatura powyżej 91 = pierwszy bieg wiatraka (również w autach bez klimy wyposażonych w ten wiatrak)
b) temperatura powyżej 99 = drugi bieg wiatraka (również w autach bez klimy wyposażonych w ten wiatrak)
Wiatrak i sprężarka zostanie również wyłączony w przypadku oblodzenia parownika klimatyzacji.
Nadal nalegam abyś jednak wyjął przekaźnik pierwszego biegu i podał prąd na wiatrak aby sprawdzić czy ruszy - usterka rezystora pierwszego biegu jest dość popularna a jej skutkiem jest brak pierwszego biegu a jedynie drugi.
1. nie jest ok
2. zmień warsztat
Wiatrak klimy w E34 załącza się po włączeniu klimy lub przekroczeniu temperatury silnika powyżej bodajże 90 stopni.
Po włączeniu klimy wiatrak kręci się na pierwszym biegu gdy działa sprężarka, po wyłączeniu sprężarki przestaje się kręcić.
W przypadku gdy ciśnienie w układzie:
a) spadnie poniżej 1.5 bara wyłączana jest sprężarka i wiatrak
b) wzrośnie powyżej 18 barów włączany jest drugi bieg wiatraka
c) wzrośnie powyżej 30 barów wyłączana jest sprężarka
Dokładne dane temperaturowe:
a) temperatura powyżej 91 = pierwszy bieg wiatraka (również w autach bez klimy wyposażonych w ten wiatrak)
b) temperatura powyżej 99 = drugi bieg wiatraka (również w autach bez klimy wyposażonych w ten wiatrak)
Wiatrak i sprężarka zostanie również wyłączony w przypadku oblodzenia parownika klimatyzacji.
Nadal nalegam abyś jednak wyjął przekaźnik pierwszego biegu i podał prąd na wiatrak aby sprawdzić czy ruszy - usterka rezystora pierwszego biegu jest dość popularna a jej skutkiem jest brak pierwszego biegu a jedynie drugi.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 17:45 przez raven_1983, łącznie zmieniany 1 raz.