Nagły brak mocy podczas jazdy!

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: TDSik »

Witam.
Od pewnego czasu zaczęły dziać się z moim TDSem dziwne rzeczy, mianowicie jadąc spokojnie po jakimś czasie auto nagle, nie wiadomo kiedy traci moc, po dodaniu gazu obroty rosną i słychać silnik coraz głośniej a auto prawie wcale nie przyspiesza, dopiero po zgaszeniu go i odstaniu kilku minut lub zgaszeniu silnika podczas jazdy na kilka km moc powraca i auto jedzie normalnie. Dzieje się tak coraz częściej ale nie zawsze, np przy dosyć ostrej jeździe jedzie cały czas tak jak powinien a kiedy przejade kilka km wtedy zaczyna się to dziać. Czy to pompa wtryskowa?? może to nastawnik?? Myślałem że to może coś z podciśnieniem ale zdjąłem wężyki z czujnika i dalej to samo. Może ktoś z was zna taki przypadek :) proszę o jakieś podpowiedzi bo jest to bardzo denerwujące podczas jazdy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bart74
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Opolskie

Re: Nagły brak mocy podczas jazdy!

Post autor: bart74 »

TDSik pisze:po dodaniu gazu obroty rosną i słychać silnik coraz głośniej a auto prawie wcale nie przyspiesza
wygląda jakby sprzęgło się ślizgało
Bywalec Wyjadacz
Województwo: Lubuskie

Post autor: Ermce »

czsem lozysko od sprzegla sie nie domaga wymiany?? wtedy tez i tarcza najczesciej siada, ale nie zzawsze, zobacz sprezyny na docisku
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Ale nawet po kilkakrotnym wciśnięciu sprzęgła dzieje się to samo i nie załapuje, dopiero po zgaszeniu i odczekaniu zaczyna normalnie jechać. Łożysko do wymiany jest na 100% bo na postoju grzechocze i to głośno, w taką pogodę nie chce mi się siedzieć w garażu bo w pracy też się namarznę ale chyba odstawię ją do warsztatu żeby mi to wymienili, krzyczą 300-350zł za wymianę łożyska. Jakby to sprzęgło to nie byłoby tak źle bo gorzej jak to coś z pompą.

[ Dodano: Pon Paź 19, 2009 12:26 pm ]
Podejrzewam że to jednak chyba wina czujnika podciśnienia bo wczoraj odłączyłem od niego wtyczkę i auto w ogóle nie chciało jechać a po podłączeniu u postoju auto znowu jechało, dzisiaj dopiero za którymś odpaleniem załapało i jechało jak trzeba, w tyg będę miał drugiego tdsa (na sprzedaż) to podmienię na chwilę i sprawdzę, jeśli to czujnik to trzeba będzie kupić nowy. Wie ktoś może ile coś takiego może kosztować ? Bo patrzyłem na allegro i nie bardzo mogłem taki znaleźć. Pozdrawiam
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Trochę czasu upłynęło ale odświeżę temat :) W aucie zostały wymienione wszystkie czujniki, filtry, oleje. itp itd wszystko co może wiązać się z tym problemem ale jednak to nie wina niczego z tych rzeczy. Jutro albo pojutrze będę miał drugą pompę i ściągam z niej nastawnik i teraz mam pytanie do was... Czy jeśli wpasuję nowy nastawnik idealnie w miejsce starego to czy wszystko będzie działało jak powinno czy musi on być ustawiony na nowo ?? tzn pod kompem ustawiony w jakieś nowe miejsce itd...?? W Becie brata było to samo tylko że jego stała akurat w warsztacie bo robili w niej pompę bo gasła na wolnych a po zmontowaniu pompy z nowym nastawnikiem wystarczyło ustawić i wysyłali pompę do ustawienia do Koszalina i po ustawieniu chodzi bez problemu.

Teraz tak sobie myślę... autko ma już troszkę przebiegu bo prawie 340tys, może łańcuch rozrządu już tak się wyciągnął że pompa wtryskowa nie daje jak powinna?? może wystarczy tylko ustawić nastawnik?? Silnik ogólnie jak się nagrzeje to chodzi ok ale na zimnym strasznie hałasuje a jak się otworzy maskę na zimnym czy ciepłym to chodzi tak średnio na jeża, brata Betka chodzi całkiem inaczej, troszkę twardziej ten silnik pracuje jakby a u mnie taki jakby rozlazły... Co o tym myślicie ??
Ermce
Bywalec Wyjadacz

na cieplym silniku (po przejechaniu okolo 20-50 km) stan, zgas silnik, odczekaj chwilke i odkrec korek od oleju. Zobaczysz lancuch rozrzadu, sprobuj podniesc go palcem ku gorze, jesli lekko sie naciagnie od kola zebatego- masz rozciagniety lancuch i auto bedzie kiepsko palilo na cieplym- z 10sekund wstydliwego krecenia silnikiem, nie bedzie chodzilo jak nalezy i z czasem, o ile nie przeskoczy na kole, bedzie chrychal obrzydliwie jakby przeciagal ktos lancuch po betonie :?
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Oki jutro tak właśnie sprawdzę :) Jeśli łańcuch jest już wyciągnęty to nc innego jak wymienić go, tylko ciekawe jaki koszt tego?? Na zimnym i ciepłym pali elegancko;) choć na ciepłym czasami muszę z 2sec pokręcić ale to chyba całkiem dobry wynik:) Jutro będę miał drugą pompę z nastawnikiem więc muszę kupić jeszcze komplet uszczelek i zabieram się za składanie jednej z dwóch :) no i muszę uszczelnić swoją bo cieknie troszkę, tzn tak mi się wydaje bo jest mokro za pompą ale może to z egr-a, zrzuce kolektor to się okaże :) ale pompe i tak trzeba raczej czyścić bo w baku jak i filterku i w nawet w pompce paliwa był taki syf uklejony że to paliwo nie miało którędy płynąć nawet:) no a jak robić to robić porządnie od A do Z;)
Ermce
Bywalec Wyjadacz

ja placilem za kompletny rozrzad (lancuchy, kola, slizgi, napinacz, uszczeleczki itp.) 1320zl-wszystko oryginalne tak, jak fabryka montowala

dodam, ze warto zmienic rozrzad, auto robi sie zywe, miekko chodzi i mruczy doslownie jak sie rozgrzeje
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Znając życie przyszedł pewnie i czas na rozrząd hehe ;) Myślałem że z 2tysie najmniej ale jak tyle to całkiem spoko;) Zamówiłem dzisiaj uszczelki do pompy wtryskowej a jutro lecę po pompę więc zaraz po weekendzie zabieram się za nią ;) Mam nadzieję że będzie szatan bo się chyba załamie :P Dzięki Ci kolego bardzo za pomoc:) jak zajme się tym wszystkim to napiszę jakie są efekty :) Pozdrawiam

Jednak obyło się bez rozbierania pompy itd;) Wymieniłem w garazu bez przyrządów nastawnik no ale jak wiadomo nie ustawie go tak żeby było jak powinno więc umówiłem się na regulacje itd itd u pompiarza koło Nowogardu no i okazało się że ustawiłem go idealnie i lepiej się nie da i on nie potrafi tego ustawić bo niby skaczą obroty na wolnych jak ustawi tak jak ma być i nie potrafi tego ustawić więc ustawił tak jak ja wcześniej no i nadal moc raz jest a raz jej nie ma... Czyli to moze nie wina nastawnika?? więc przypuśćmy że jeśli to nie wina nastawnika ani pompy to może to potencjometr gazu ?? powiedział że to nie rozrząd w każdym bądź razie. Może mieliście już taki przypadek więc prosiłbym o jakieś podpowiedzi, dzięki z góry i pozdrawiam ;)

Wczoraj podczas jazdy do Szczecina auto zaczęło świrować, tzn szarpanie przy przyspieszaniu, nie rózna praca i szarpanie silnikiem podczas postoju na zimnym silniku, itd a wcześniej tego nie było, dopóki mi pompiarz się nie dotknął do pompy. Na dniach zmieniam z powrotem na swój stary nastawnik i biorę się za potencjometr gazu i przekładkę Intercoolera z TDSa brata i zobaczymy.

Zmieniłem nastawnik z powrotem na swój stary i auto chodzi elegancko i przybyło mocy ;) ale muszę jeszcze sprawdzić potencjometr gazu bo to jeszcze nie to ;)
mani210
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: mani210 »

Wstawiles stary nastawinik bez czyszczenia regulacji i chodzi wszystko ladnie??
Ja mam podobne objawy z moim TDS-em tez szarpie ale nie mam na tyle dobrze jak kolega,ze zgasze auto i jest wporzadku kiedys potrzebowala kilku godzin nawet teraz jest tak zle, ze moge ja nawet na noc zostawic i rano nadal jest to samo;/
mam ///Moc, mam ///Moc, mam ///Moc,
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994

Post autor: Mamamuszi »

Proponuje zerknąć na wydech czy nie jest przypchany
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Wstawiłem stary nastawnik tak jak leżał i było wszystko git ale że stary też już na wykończeniu był no to i z nim zaczęły się cyrki, teraz auto mimo tego że prawie cały czas ma moc to szarpie i skacze na obrotach 500-1000obr i nie da się jechać:( może dzisiaj przełożę nastawnik z TDSa brata i zobaczymy czy będzie poprawa, jeśli tak to zamawiam nowy nastawnik (allegro koszt ok 1700zł z przesyłką) i powinno być git ;) jeśli nie to show must go on ;) i walka dalej... Z wydechem wszystko wporządku, jak wymieniałem łożysko oporowe to sprawdzałem wydechy bo miałem rozkręcone i wszystko gra.. :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

falujące obroty = opiłki w nastawniku = w przyszłości lub już niebawem tłokorozdzielacz do wymiany.
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Wczoraj wymieniłem nastawnik na sprawny i już wszystko chodzi jak należy poza tym że jest moc ale nie do końca taka jak powinna być... Czy trzeba też ustawiać pompę ?? jeśli tak to gdzie się to ustawia bo nie jestem pewien a nie chcę czegoś zepsuć ;)) Nastawnik potencjometryczny więc regeneracja nie wchodzi w grę, otwierałem go i przeczyściłem ile się dało ale to i tak nic nie dało, teraz mam założony drugi i jest w porządku tylko ta moc... ehh..
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Położenie nastawnika decyduje o dawce paliwa.

Przesunięcie o milimetr w jedną bądź drugą stronę zmienia znacząco dawkę.

Gdzie to ustawić? Zależy co rozumiesz przez to pytanie...

Ustawia się przesuwając mechanicznie nastawnik na pompie.
Jeżeli chodzi o to kto ci to zrobi? praktycznie dowolny pompiarz.
mani210
Bywalec

Czyli aboslutny brak mocy i tak jak u kolegi ze silmik chodzi coraz glosniej a jedzie jak by chciala a nie mogl to moze byc wina glupiego nastawnika??
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

No to już teraz wszystko wiem :)) Zrobić to mogę sobie sam bo odkąd skończyłem 17lat przesiaduję czasami w garażu więcej niż w domu także silniki itd rozkładam, naprawiam, składam itd, nie problem :) mani210 dokładnie jest to wina nastawnika, jeśli dzieje się coś takiego to trzeba go poprostu wymienić bo przestawianie go już raczej nie pomoże a po kilkukrotnym przestawieniu dopiero zaczną się problemu z obrotami itd tak jak u mnie, póki nic nie było ruszone to chodziła ale nie miała mocy ale w końcu trzeba to zrobić no to się zabrałem ;)) jutro przestawiam nastawnik i zobaczymy co się będzie działo :) Jeśli będzie dobrze to muszę chyba kupić drugi nastawnik bo ten muszę odłożyć bratu do jego TaDka ale nie bardzo chciałbym używany bo to koszt ok 1100zł a za nie całe 1700zł można mieć nowy nastawnik i masz pewność że pośmiga a na używce niestety pewności nie ma. Dzięki Panowie oraz pozdrawiam ;)
mani210
Bywalec

komp nic nie pokazal wszystko ok.
Mechanik z dlugiej gosliny stwierdzil,ze mam nieszczelna pompe i to stad ma sie brac ten brak mocy.
Stwierdzil,ze trzzeba ja uszczelnic ale czt to cos da. :szok: :zdziwko:
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A że tak delikatnie zapytam... pompa szczelna? Czy się leje...

Jak się leje to do uszczelnienia i dalej będziemy szukać jak nie pomoże... żeby się przypadkiem nie okazało, że szukamy ducha bo przecież to nie może być tak oczywiste.
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec

Zmieniłem nastawnik w swojej pompie na używany ale sprawny bo wyjęty ze sprawnego auta a swój założyłem do tamtego auta i okazało się że mój w tamtym aucie chodzi dobrze a ten w moim też dobrze tyle że u mnie nadal jest problem z mocą, raz jest a raz nie ma :( i już nie mam pojęcia o co jej chodzi... pompa szczelka bo sucha i nigdzie nic nie cieknie ani nie leci a tu nadal brak mocy.. może ma ktoś jakieś pomysły?? Tylko czy z pompy gdzieś Ci się leje? bo jeśli nie to nie rozumiem po co rozbierać, uszczelniać i wydawać kasę... tak jak u mnie, wszystko szczelne itd a mocy brak..
ODPOWIEDZ