Polecane opony

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Seria: E81-88
Nadwozie: SUV
Model: 320d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

jarcol74 pisze:Czesc jestem nowy od niedawna mam bmw zimowki mam 195/65/R15 a letnie i tu pojawia sie problem bo mam dwie opony letnie o wymiarze 225/65/R15 nigdzie nie ma takich opon sa tylko pirelli po 650 zl sztuka czy moge zalozyc dwie mniejsze np205/65/r15 lub 225/60/R15 co mam zrobic pozdrawiam Jarek
Napisz czy masz e34 czy e39, bo nie wiem czy jest tak samo z rozmiarami opon. W e39 prawidłowymi rozmiarami wg instrukcji są 205/65r15 lub 225/60r15 i jednocześnie są to zamienniki, więc wybór wedle uznania.

Jakby ktoś był zainteresowany letnimi gumkami GoodYear Excellence 205/65r15 94V po przelatanym jednym sezonie, to właśnie mam na zbyciu takie, bo na ten sezon sprawiłem sobie 17 calowe M-ki. A szkoda wkopać jako stołki na działce, bo rok temu dałem za nie prawie 1500 pln.

http://img207.imageshack.us/img207/7537/oferta3ln3.jpg
jarcol74
Świeżak
Świeżak

Post autor: jarcol74 »

mam e39 a ile chcesz za te oponki?
Awatar użytkownika
szyman_leo
Bywalec
Nadwozie: SUV
Model: 320d
Rocznik: 2006
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: szyman_leo »

Obrazek

Obrazek
quba30
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Województwo: Pomorskie

Post autor: quba30 »

Jak pisałem wcześniej jeżdze na komplecie 4 szt dunlop sp 01.
dylemat mam taki: kupiłem 2 szt nowych oraz zostały mi 2 szt z poprzedniego kpl (mają po około 4mm - na ten sezon do zjechania, jeszcze szkoda wywalić)) . nie wiem na którą oś założyć nowe a na którą te na wykończenie. Logicznie rozumując - przód hamuje i kieruje ale najwięcej boków do rowu robią bemki ślizgając się tylną osią. U mnie jest podjazd z Redy do Rekowa(droga na Puck) jesienią średnio co dwa tygodnie widzę bmw albo mercedesa wbitego w rów. Co radzicie?
mam uczulenie na benzynÄ™
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: Łosiowy »

Nowe zakladaj na tył a stare na przód.

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Łosiowy pisze:Nowe zakladaj na tył a stare na przód.

Pozdrawiam
Tez bym tak zrobil zreszta nowe SP01 poszly na tyl ;D
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
lukas
Świeżak
Świeżak

Opony na zime

Post autor: lukas »

Witam Wszystkich. Jeżeli chodzi o opony zimowe to sprawa jest prosta, im one są węższe tym lepsze (no chyba że zima nie dopisuje). Jestem właścicielem warsztatu mechaniczno- wulkanizacyjnego a kilka lat temu pracowałem jako mechanik w ekipie rajdowej obsługując EVO VI iVII więc temat opon zimowych (i nie tylko) znam od podszewki.Polecam 185/65/15. Kleber lub jeżeli kogoś stać Michelin Alpin(rewelacja). Pozdrawiam
quba30
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1997

Post autor: quba30 »

Zrobiłem tak jak mówiliście - nowe na tył, a w ostatnią sobotę po deszczu znowu ktoś przeczesał rów na dróżce (Reda- Puck) o której wcześniej pisałem. Też jak tam jechałem -jeszcze nie posprzątali dobrze, bo ziemia wywalona była na ulicę, przy ok.115km/h na łuku trochę zaciągnęło mną ale do opanowania. Więc wszystko chyba ok z oponami.
mam uczulenie na benzynÄ™
sebaTDS
Bywalec
Rocznik: 1991
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: sebaTDS »

Mam pytanie odnośnie opon, mam felgi 16' i możliwość kupna okazyjnie opon 225/60/16, jednak niewiem czy mi wejdą na tył do e34, czy niebędzie gdzieś obcierać? Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z takim lub podobnym rozmiarem? Oponki są od kumpla z jego Merca S500 ale on ma dużo większe nadkola :(
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

sebaTDS pisze:Mam pytanie odnośnie opon, mam felgi 16' i możliwość kupna okazyjnie opon 225/60/16, jednak niewiem czy mi wejdą na tył do e34, czy niebędzie gdzieś obcierać? Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z takim lub podobnym rozmiarem? Oponki są od kumpla z jego Merca S500 ale on ma dużo większe nadkola :(
Jezdza E34 na takich oponach na 100%. Ja mialem na tyle 215/55/16 i bylo SPORO luzu!
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
flojet
Bywalec

Post autor: flojet »

Ja mam takie pytanie miałem opony 205/60/15 i auto się dziwnie :???: zachowywało w koleinach tak jakby nie umiało znaleźć optymalnego pasa raz w jednej koleinie raz w drugiej gdy założyłem standardowe 195/65/15 problem zniknął to zależy od opon albo od szerokości :?:
BMW Forever
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

ja polecam opony Toyo Proxes t1r naprawdę dobre opony;) może cena nie za niska ale godne polecenia;) u Mnie są założone 4 z przodu 225/50/17 a z tylu 235/55/17 powiem ze prezentuje sie super, cena za sztuke nową to około w tym rozmiarze wydatek 600zł , ale no trzyma sie drogi:) na zime natomiast mam 195/55/15 i przod i tyl i są to opony sp winter sport dunlopa niby dobre ale ja w zime zawsze każdy zakręt bokiem biorę :) zimowe felgi orginalne bmw z duuuzym rantem a letnie to borbet i 5 lapek, duzo osob zwraca uwage na samochodzik:)
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Witam Moja Bmka przyjechała na oponach błotno ściegowych Kleber M+S (modelu nie pamientam) na mokrym auto zachowywało sie bardzo dobrze rozmiar to 205/65/15 jednak na autostradzie przy prędkosciach rzedu 190km/h auto już gożej się prowadziło. w brefie mialem napisane ze dedykowane opony to 225/60/15 i takie tez sobie zamówilem kupiłem 4 nowe szt Continental Premium Contact i powiem szczerze ze na suchym jeśli chodzi o hamowanie i prowadzenie to jest duża poprawa jednak tylko na drodze bez kolein... za 4 szt zapłacilem 800zł :D rocznik opony 2004 lecz nówki z zapasów magazynowych jestem bardzo zadowolony z zakupu wbrew opinią że opony które lezakowały są do niczego ja jestem bardzo zadowolony.
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Na zimę polecam!

Post autor: Tomek 85 »

Bardzo dobre oponki błotno-śniegowe Kleber Krisalp HP2 195/65/15 świetnie trzymają się zarówno na oblodzonej jak i zaśnieżonej drodze, jeszcze mi się nie zdarzyło żebym na nich gdzieś nie wyjechał, miałem kupić 205/65/15 ale niestety nie było. Komplet kosztował mnie 750 zł, oponki nowe z 20 tygodnia 2008r. Obrazek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

morsik20ncdldz pisze:ja polecam opony Toyo Proxes t1r naprawdę dobre opony;) może cena nie za niska ale godne polecenia;) u Mnie są założone 4 z przodu 225/50/17 a z tylu 235/55/17 powiem ze prezentuje sie super, cena za sztuke nową to około w tym rozmiarze wydatek 600zł , ale no trzyma sie drogi:) na zime natomiast mam 195/55/15 i przod i tyl i są to opony sp winter sport dunlopa niby dobre ale ja w zime zawsze każdy zakręt bokiem biorę :) zimowe felgi orginalne bmw z duuuzym rantem a letnie to borbet i 5 lapek, duzo osob zwraca uwage na samochodzik:)
A dlaczego nie założysz opon o rozmiarach takich jak zaleca producent samochodu(instrukcja)?
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

rexman pisze:
morsik20ncdldz pisze:ja polecam opony Toyo Proxes t1r naprawdę dobre opony;) może cena nie za niska ale godne polecenia;) u Mnie są założone 4 z przodu 225/50/17 a z tylu 235/55/17 powiem ze prezentuje sie super, cena za sztuke nową to około w tym rozmiarze wydatek 600zł , ale no trzyma sie drogi:) na zime natomiast mam 195/55/15 i przod i tyl i są to opony sp winter sport dunlopa niby dobre ale ja w zime zawsze każdy zakręt bokiem biorę :) zimowe felgi orginalne bmw z duuuzym rantem a letnie to borbet i 5 lapek, duzo osob zwraca uwage na samochodzik:)
A dlaczego nie założysz opon o rozmiarach takich jak zaleca producent samochodu(instrukcja)?

a jakie zaleca? ja jak ją kupiłem to miała też 17"
dj_tygrys
Bywalec
Seria: E38
Model: 740d
Rocznik: 2001
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: dj_tygrys »

kifiu pisze:ja u siebie mam 195x65R15 zreszta taki rozmiar tez jest dedykowany do 5-tki
Dobrze gada <piwo>

btw ja do swojej e36 mniejszego profilu niż 65-60 nie założę ... zawieszenie dostaje po p..dzie ładnie ... zwłaszcza na nisko profilowych + nasze drogi, w 65 jest super komfort nie słychać nic z asfaltu a i dziury nie są takim problemem ponieważ guma amortyzuje i zawieszenie lepiej znosi nierówności, jeżdżę na laczkach dunlopa 195x65 i ładnie się prowadzi gdy miałem nisko profilowe było tandetnie !! czułem sie jakbym polonezem jechał czuć każdą nierówność ...
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Morsik(wybacz za skrót) :wink:
Nie chodzi mi o wysokość profilu opony że jakiś za duży(choć i to też wpierw miałem na myśli.Jednak uwzględniając stan polskich dróg rozumiem Cię).
Teraz zapytam tylko dlaczego na tył zakładasz oponę o wyższym profilu niż z przodu?

Obserwując rynek motoryzacyjny,wszyscy(chyba) zalecają i stosują opony o wyższym profilu na przód.
To jest tylko takie moje spostrzeżenie.Być może Ty kierowałeś się innymi względami...? :cool:
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, 16:37 przez rexman, łącznie zmieniany 1 raz.
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Rexman ;) spoko, a na tył o większym bo samochód jest pod lekkim skosem :) ładniej to wygląda, ale szkodzi to coś czy jak? no na tych oponach " i felgach twardo sie jezdzi jak w jakims 200sx :)
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Wiem,wiem(z resztą wszyscy to wiedzą),że e34 w oryginale ma zadarty przód do góry.
Ty postanowiłeś temu zaradzić.(Teoretycznie powinno autko też mniej palić,skoro na osi napędowej większa opona).
Ale odległość z tyłu opony od błotnika zamiast się zwiększyć,to się zmniejszyła(oczywiście minimalnie,ale jednak) i dalej wygląda ten tył "zapadnięty".
Gdyby teraz przyłożyć poziomicę do Twego auta,to być może i "idzie w klin",ale optycznie pewnie nie.
Natomiast gdybyś założył wyższy profil na przód a niższy na tył,to odległość opony od błotnika z przodu nieco by zmalała a z tyłu się zwiększyła.
Oczywiście teoretycznie powinno tak być jak ja piszę,ale w praktyce wcale nie musi się sprawdzić,bo różnica profilu Twoich opon jest zbyt mała. :wink:
Dodam jeszcze,że wstrząsy które auto "przyjmuje" na siebie są najbardziej odczuwalne właśnie z przodu,więc komfort jazdy powinien się polepszyć zakładając oponę o wyższym profilu z przodu.
ODPOWIEDZ