[E36] Jak to jest z EGR (M41)
Moderator: Moderatorzy
-
xtronets
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
[E36] Jak to jest z EGR (M41)
Może ktoś wytłumaczy mi kiedy na węzyku idącym do EGR-a ma pojawiać się podciśnienie ? czy na biegu jałowym czy w biegu ? U mnie nie pojawia się wogule aczkolwiek przed elektrozaworem jest. Spaliny są wtłaczane do kolektora gdy ? jest brak podcisnienia czy gdy ono występuje. Mam nadzieje ze nie zamotałem za bardzo. 
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, 16:16 przez xtronets, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert

- raven_1983
- Ekspert

Eh pisałem to już wielokrotnie... ale napiszę jeszcze raz.
Nie zaślepiajcie EGR monetą 2zł - Powód jest prosty, moneta 2zł i 5zł nie jest jednym kawałkiem metalu, a sama możliwość rozdzielenia elementu wewnętrznego i pierścienia powoduje, że nie włożył bym tego
Już lepiej monetka 1zł i opiłować lub po prostu krążek miedziany (to było by najlepsze).
Nie zaślepiajcie EGR monetą 2zł - Powód jest prosty, moneta 2zł i 5zł nie jest jednym kawałkiem metalu, a sama możliwość rozdzielenia elementu wewnętrznego i pierścienia powoduje, że nie włożył bym tego
Już lepiej monetka 1zł i opiłować lub po prostu krążek miedziany (to było by najlepsze).
- raven_1983
- Ekspert

Niestety gdy chciałem sprawdzić wężyk idący do EGR to miałem syndrom zmarzniętych dłoni i nie szło nic wyczuć :/
Jednak zerknięcie w katalog mówi, że obydwa elektrozawory (EGR i żaluzja) mają ten sam numer części więc działają tak samo.
Wieczorem będę miał pomoc to sprawdzę kiedy elektrozawór dostaje napięcie i w oparciu o to określę co i jak
Jednak zerknięcie w katalog mówi, że obydwa elektrozawory (EGR i żaluzja) mają ten sam numer części więc działają tak samo.
Wieczorem będę miał pomoc to sprawdzę kiedy elektrozawór dostaje napięcie i w oparciu o to określę co i jak
- ded
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Kontakt:
A czy ktos z was widzial kiedys monete 2zl ktora by sie rozleciala? Moze w egr nie jest jej tak dobrze jak w portfelu ale ja zrobilem juz tak kilka tys km i jest wszystko spoko. Z powodu za krotkich srub troche cieklo wiec jak wyciagnalem ja to byla w idealnym stanieraven_1983 pisze:moneta 2zł i 5zł nie jest jednym kawałkiem metalu, a sama możliwość rozdzielenia elementu wewnętrznego i pierścienia powoduje, że nie włożył bym tego![]()
- Jedrzej191
- Bywalec
- Rocznik: 1991
- Województwo: Łódzkie
Według mnie EGR sie otwiera pod obciazeniem i niskich obrotach. Wnioskuje to z tego iz silnik pod większym obciążeniem i niskich obrotach wydziela wiecej spalin(bardziej szkodliwe gorzej spalona ropa) i wtedy otwiera sie EGR aby częsc z tego przepalic od nowa aby mniej sie dostawało do atmosfery. Jesli sie myle to mnie poprawcie. Pozdrawiam:))
- ded
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Kontakt:
Sorry ze tak z niedowierzaniem dopytam ale Twoj kolega w swoim Tadku wlozyl ta monete (ile z nia jezdzil?) a potem specjalnie zeby Ci udowodnic ze sie rozleci dlonia w nia uderzyl i srodek wpadl do butelki, tak?payonc pisze:ja widzialem. kolega wbil dlonia srodek do butelki po piwie... wolalbym godzine szlifowac niz pozniej wyciagac jej czesci z denka tloka
A tak serio to uwazam ze wieksza jest szansa ze zbyt cienka blacha przepali sie i jej kawalki wpadna do srodka... Sorry ale ja tak to widze i smigam na monecie juz jakis czas a dalej jest spoko.
- raven_1983
- Ekspert

Problemem jest to, że silnik pracuje w temperaturze znacznie przewyższającej statystyczne temperatury w jakich znajdzie się moneta 2zł.
Pod wpływem temperatury metal się rozszerza i wewnętrzny krążek może po prostu mieć luz a w związku z czym wypaść.
Nie znam żadnego przypadku aby się coś takiego stało, jednak wolę dmuchać na zimne
Pod wpływem temperatury metal się rozszerza i wewnętrzny krążek może po prostu mieć luz a w związku z czym wypaść.
Nie znam żadnego przypadku aby się coś takiego stało, jednak wolę dmuchać na zimne
- raven_1983
- Ekspert

- raven_1983
- Ekspert