[E34] Szukam dobrego mechanika z opolskiego

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

tomek_e34 TDS
Świeżak
Świeżak

[E34] Szukam dobrego mechanika z opolskiego

Post autor: tomek_e34 TDS »

Witam wszystkich.
Mam problem z ogrzewaniem w swojej niuni.
Jak i w lecie jak teraz mam problem z klimatronikiem.Nawiew na nogi chodzi o klime wogóle nie istnieje,z mojego boku na szybe jak i na czołową leci ciepłe powietrze,tylko z kratek frontowych dmucha zimne, a w zimie cos tam wieje ale marnie.Prawa strona wogle nie grzeje w zimie tylko lewa od kierowcy,ale jak chce.To pokrótce.Słyszałem,że to moze byc problem z elektrozaworami,filtr pyłkowy wimieniany około marca,płyn chłodzenia trzyma stan.U mnie w okolicy Głuchołaz nie ma do tego tematu nikogo mądergo.
Prosze poratujcie moze jest jakiś dobry mechanik w moim województwie,który mi to zdiagnozuje ewentualie naprawi.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

1. Szyba przednia + nawiew na boczną przy słupku to ta sama klapa sterująca nagrzewnicy (lewa i prawa strona obsługiwana jest jednym silniczkiem), powietrze zawsze przechodzi przez parownik i nagrzewniczki.

2. Kratki na desce i w drzwiach są sterowane 4 silniczkami.

a) L i P silniczek regulacji nawiewu
b) L i P silniczek sterowania klapką mieszania powietrza

Jeżeli niezależnie od ustawienia pokrętła pomiędzy kratkami wieje ci zimnym to możliwe jest:
a) awaria silniczków sterujących klapkami mieszania - obydwa na raz? mało prawdopodobne...
b) uszkodzenie pokrętła - regulacja jest elektryczna... zdarza się, że nawali...
c) przerwa w układzie elektrycznym
d) awaria sterownika klimy - jak podepniesz się pod dobry komputer to będzie wiadomo co nawaliło

Skoro na przednią szybę leci ciepłe a tutaj nie to nie jest to kwestia elektrozaworów - wszędzie było by zimne gdyby się nie otwierały, lub zawsze leciało by gorące niezależnie od ustawienia (poza nawiewem środkowym i bocznymi) jeżeli były by zacięte w pozycji otwartej lub nie miały sterowania.

3. Nawiew na nogi - jeżeli nigdy nie działa to albo usterka silniczka... albo elektronika zbzikowała (np. uszkodzone czujniki temperatury, nawiew na nogi nie otworzy się jeżeli powietrze miało by lecieć zimniejsze niż zadana temperatura.

Zanim zaczniesz szukać awarii i usterek odłącz na pare minut akumulator, podłącz ponownie, potem kluczyk na zapłon i poczekaj jakąś minutę, wyłącz, włącz z powrotem i wszystko powinno działać jak należy (o ile nic nie jest uszkodzone).

W razie czego demontaż konsoli środkowej jest stosunkowo prosty (nawet nie ma dużo odkręcania...) w godzinę czasu z łatwością się jej pozbędziesz i będziesz miał wgląd na silniczki krokowe.
tomek_e34 TDS
Świeżak
Świeżak

Bardzo dziękuje za jakąkolwiek podpowiedz.
Mam kolege ma e32 z klimatronikiem.Pożyczyłem jego panel od klimy i jest to samo co u mnie,czyli grzeje jak chce.
Co do pozostałych propozycji to chętnie bym je rozważył,ale kompletnie sie na tym nie znam.Dlatego szukam dobrego mechanika w swoim województwie.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

do sprawdzenia w takim razie:

1. czujniki temperatury nagrzewniczek
2. komputer klimy - jest za nagrzewnicą, 4 wtyczki po 2 na stronę.

[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 12:45 pm ]
Czy chociaż spróbowałeś odłączyć akumulator aby wykluczyć błędne ustawienia silniczków krokowych?

[ Dodano: Pią Paź 23, 2009 12:45 pm ]
Z mechanikiem będzie ci ciężko i drogo - bo każdy bajki plecie, że klimatronik to w ogóle taki szok technologiczny, że sam krawaty wiążę i usuwa ciąże...
Jeta
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: Jeta »

raven_1983 pisze:że sam krawaty wiążę i usuwa ciąże...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Obrazek
tomek_e34 TDS
Świeżak
Świeżak

Jutro sprawdze to o czym pisałeś z akumulatorem.
Mam małe problemy zdrowotne i troche pobyłem w szpitalu,ale juz sie wylizałem to zajme sie moja niunią.
Czy mozesz mi powiedzieć gdzie jest ten czujniki temperatury nagrzewniczek ???
Co do komputera klimy to nie bardzo mam sie jak teraz do tego zabrać bo zimnica u mnie na dworze,a raczej to trzeba sie dostać tam od strony filtra przeciwpyłkowego??? to troche to zejdzie.
ODPOWIEDZ