[E36] Strasznie ciężkie odpalanie? 2,5 tds
Moderator: Moderatorzy
-
mrherod
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
[E36] Strasznie ciężkie odpalanie? 2,5 tds
Witam panowie. Mój problem polega na tym, że czasami się zdarza tak, że rano na zimnym go odpalam (oczywiscie po zagrzaniu swiec) i rozrusznik kreci normalnie tylko silnik sie tak jakby dlawi.. obroty sie powoli podciągają (chodzi jak traktor), puszczam kluczyk a on pomęczy się dosłownie chwilunie na bardzo niskich obrotach i gaśnie. Takie wrażenie, że już odpala ale jednak gaśnie. I tak w ciul razy kręce... aż zapali a z tyłu widze więlką szarą chmurę a na ziemi pod tylnym zderzakiem widze czarną sadzę. Dodam, że zdarza się to CZASAMI. Ogólnie to nie mam problemu z nim, pali na zimnym i na cieplym. Tylko czasami sie takie coś zdarza. Czy to wina świec czy trzeba już bardziej sie dopatrywać? Pomożecie?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, 13:30 przez mrherod, łącznie zmieniany 1 raz.
M-Tech 
- bart74
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Opolskie
Najprawdopodobniej będą to świece, w każdym bądź razie zacznij od nich, skoro widać siwą chmurę to znaczy, że paliwo dostaje
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
wykonczysz rozrusznik od ciaglego krecenia, akumulator tez odmowi posluszenstwa .... no a w zime w mocny mroz zapomnij ze uruchomisz silnik ....a gdy go odpalałem przez jakiś czas bez tych świec to coś się może stać z autem?
swiece to wydatek okolo 180 zl liczac 6 swieczek razy 30 zl - przynajmniej ja kupilem swieczki takie po 30 zl firmy FEBI BILSTEIN, jak na razie jest ok, pamietaj ze naprawa rozrusznika i wymiana akumulatora kosztuje duzo duzo wiecej ....
przy okazji jak masz aluminiowy kolektor to wymien uszczelki, chyba ze masz w miare dobre, ja wymienialem - fakt, takie uszczelki to wydatek kolejnych 60 zl ...
no ale coz, robisz to raz na jakis czas i masz spokoj i co najwazniejsze - sprawne auto !! a to chyba cieszy wlasciciela najbardziej.
-
mrherod
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Dolnośląskie
Mam alu kolektor
tam tez są jakieś usczelki? Przyznam się, że pare razy go odpaliłem z trudem i jak już odpalił to nim jechałem. No a teraz powiem wam, że go kręce i już w ogóle nie odpala tylko kręci. Więc dałem spokój i go nie męcze aż do zmienienia świec
A jak myślicie ile może kosztować UŻYWANE zawieszenie? Tj. amory, sprężyny i odboje? Nie mówie o tulejach czy łącznikach albo innego typu częściach bo mam nówki.
[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 9:24 pm ]
Aha, i jak wcześniej jeździłem to miał takie czasami dławienia jak był zimny tzn. dochodząc do 2 tys obrotów i wrzuceniu kolejnego biegu, puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu to on nie ciągnął w ogóle tylko zwalniał, musiałem puścić pedał i znów wcisnąć wtedy było ok. a na rozgrzanym problem znikał. Czy to może być przez to, że np 2 albo 3 swiece padły? Czy to np czujnik temperatury zle działał i dawkowanie bylo ciulowe?
[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 9:24 pm ]
Aha, i jak wcześniej jeździłem to miał takie czasami dławienia jak był zimny tzn. dochodząc do 2 tys obrotów i wrzuceniu kolejnego biegu, puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu to on nie ciągnął w ogóle tylko zwalniał, musiałem puścić pedał i znów wcisnąć wtedy było ok. a na rozgrzanym problem znikał. Czy to może być przez to, że np 2 albo 3 swiece padły? Czy to np czujnik temperatury zle działał i dawkowanie bylo ciulowe?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 21:26 przez mrherod, łącznie zmieniany 1 raz.
M-Tech 
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
podczas jazdy swiece zarowe sa pasywne .... po rozruchu silnika nie wplywaja na prace silnika .... nie maja poprostu zadnej funkcji po rozruchu ....mrherod pisze:Czy to może być przez to, że np 2 albo 3 swiece padły?
a skoro nie mozesz juz uruchomic silnika to napewno wiecej niz polowa swieczek odmowila wspolpracy .... wymieniaj i pal maszyne !!
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
bardzo interesujaca cena za te uszczelki ... pochwal sie gdzie kupiles po takiej cenie, bo jak ja szukalem to wszedzie sa sztuka po 8-9 zl .... ale udalo sie odkupic od forumowicza 6 sztuk pod kolektor i jedna pod filtr oleju za niespelna z 25zl z przesylka ...Tak, 6szt. W maju kupowałem komplet za 25zł.
- Eskimos
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Kupowałem w sklepie motoryzacyjnym koło domumarcellchen pisze:bardzo interesujaca cena za te uszczelki ... pochwal sie gdzie kupiles po takiej cenie, bo jak ja szukalem to wszedzie sa sztuka po 8-9 zl
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983