JAK SPRAWDZIĆ tylnie zawieszenie NIVO
Moderator: Moderatorzy
JAK SPRAWDZIĆ tylnie zawieszenie NIVO
Mam pytanko na jakiej zasadzie działa zawieszenie NIVO w touringach, i jak sprawdzić czy poprawnie działa?
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
http://www.bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=1162
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
Nivo jest zawieszeniem hydraulicznym ktory poziomuje samumu tylne zawieszenie pod wplywem obciążenia zawsze utrzymuje swoją wysokość, nawet można sobie ustawiac samemu wysokosc tylnego zawieszenia lecz nie polecam ustawiac na max wysoko gdyz pod obciażeniem zaczyna piszczeć... jest bardzo twarde a napedza je pompa od wspomagania kierowniczego... tyle wiem sam tagże była to dla mnie nowosc:)
pozdrawiam
pozdrawiam
dzięki kolego, czy ktoś wie ja to sprawdzić czy działa poprawnie i przede wszystkim czy jest sens sprawdzić na stacji diagnostycznej tłumienie amortyzatorów?
JEDYNA SÅUSZNA MARKA BMW
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
ZOBACZ MOJÄ„ BYÅÄ„ BUNIE
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- 2Ya
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
A co zrobic z piszczeniem,jęczeniem
Mam takie dźwięki jak z atari czy zx spectrum
z tyłu z lewej strony - na nie obciązonym czasem się odezwie jak buda sie przechyla na dziurach czy zakretach lub jak juz coś załaduje do bagaznika to jęczy przez cały czas prawie .
Auto normalnie stoi itd.,z tego co wiem to ponoc poduszka/regulator ciśnienia nie trzyma już dobrze i stąd ten efekt - idzie to naprawić czy tylko wymiana?
Jescze nie siedziałem pod autem i nie dokonywałem żadnych wizualnych oględzin.
Pozdro.
Auto normalnie stoi itd.,z tego co wiem to ponoc poduszka/regulator ciśnienia nie trzyma już dobrze i stąd ten efekt - idzie to naprawić czy tylko wymiana?
Jescze nie siedziałem pod autem i nie dokonywałem żadnych wizualnych oględzin.
Pozdro.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 0:06 przez 2Ya, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tomek-tarnow
- Bywalec
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Witam
Auto posiada sprawny układ, poziomuje sie, nie przecieka lecz nie posiada amortyzacji. Tył jest bardzo twardy jedni mówią ze tak właśnie działa nivo lecz drudzy są zdania, że nivo powinno działać tak jak zwykły amortyzator lecz nie powinno powodować przechyłu samochodu. Byłem już gotowy wywalić Nivo i założyć zwykłe zawieszenie, ale mechanik powiedział, że on by zostawił tak jak jest gdyż układ jest sprawny. Sam znów nie chcę robić jakiejś rzeźby i wolałbym naprawić Nivo niż rezygnować z niego. Mogli by sie wypowiedzieć posiadacze aut z Nivo jak u nich ono się zachowuje tzn. czy jest twarde itp. oraz mam pytanko jak sprawdzić czy "gruszki" które są odpowiedzialne za amortyzacje auta można sprawdzić jakimś domowym sposobem czy są sprawne. Ogólnie ciężko dostać zamiennik a w serwisie 1szt kosztuje około 650zł.
Auto posiada sprawny układ, poziomuje sie, nie przecieka lecz nie posiada amortyzacji. Tył jest bardzo twardy jedni mówią ze tak właśnie działa nivo lecz drudzy są zdania, że nivo powinno działać tak jak zwykły amortyzator lecz nie powinno powodować przechyłu samochodu. Byłem już gotowy wywalić Nivo i założyć zwykłe zawieszenie, ale mechanik powiedział, że on by zostawił tak jak jest gdyż układ jest sprawny. Sam znów nie chcę robić jakiejś rzeźby i wolałbym naprawić Nivo niż rezygnować z niego. Mogli by sie wypowiedzieć posiadacze aut z Nivo jak u nich ono się zachowuje tzn. czy jest twarde itp. oraz mam pytanko jak sprawdzić czy "gruszki" które są odpowiedzialne za amortyzacje auta można sprawdzić jakimś domowym sposobem czy są sprawne. Ogólnie ciężko dostać zamiennik a w serwisie 1szt kosztuje około 650zł.
-
tomek-tarnow
- Bywalec
jaki jest koszt wymiany nivo na normalny zestaw ?? da rade to zrobic w warunkach przydomowych ????
rozebralem dzis ten wynalazek i co zauwazylem jak auto sie podnosi to z tego miejsac oznaczonego na czerwono wydostaje sie powetrze mydełko i woda i sie okazalo ze robia sie bańki czym to uszczelnic i jak ???? moze to byc przyczyną dodam ze auto jak postalo siadalo szybciej z jednej strony ale dzwigalo sie normalnie i raz penego dnia nie podnioslo sie wogole a teraz bardzo powoli hmmmm

rozebralem dzis ten wynalazek i co zauwazylem jak auto sie podnosi to z tego miejsac oznaczonego na czerwono wydostaje sie powetrze mydełko i woda i sie okazalo ze robia sie bańki czym to uszczelnic i jak ???? moze to byc przyczyną dodam ze auto jak postalo siadalo szybciej z jednej strony ale dzwigalo sie normalnie i raz penego dnia nie podnioslo sie wogole a teraz bardzo powoli hmmmm

Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 19:54 przez tomek-tarnow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Czarek
- Bywalec
- Województwo: Podlaskie
karol-lolek pisze:Witam
odswieze troche temacik. a wiec tak jak kupowalem swoja zainteresowalo mnie ze autko stoi z tylu wyzej niz przod a nie jest siadniete jak wiekszosc turingow. ale do rzeczy jadac moim autkiem po prostej nie dziurawej drodze jest ok ale na wybojach i dziurach czuc ze auto jest za twarde i tak byc nie moze. uklad nivo mam sprawny itp ale zrobilem ogledziny i teraz tak panowie powiem, przypomina on bardzo tylne zawieszenie citroenow z ktorymi mialem doczynienia. w citroenie kazdy amortyzator posiada swoja gruszke "kule" (my w bmkach e34 tez takie mamy tylko z tylu) ktora spelnia zadanie jak zwykly amor w zwyklym zawieszeniu czyli amortyzuje, a amortyzator jest tak naprawde tylko silownikiem hydraulicznym ktory w mysl inzynierow powinien byc dozywotni bo niezuzywa sie ale jednak bywa ze sie rozszczelnia. i w takich zawieszeniach gruszki wymienia sie co kilkadziesiat tys/km (50-60) bo najzwyczajniej w swiecie sie zuzywaja a objawia sie to tym ze zawieszenie robi sie twarde jak cholera czyli takie jak ma wiekszosc z nas bo kazdy mysli ze jezeli nic nie leci to tak ma byc a guzik prawda. po wymianie gruszek zawieszenie robi sie komfortowe poprostu auto plynie a przy tym spelnia swe zadanie i nie wybija tak gum w zawieszeniu.kazda gruszka ma w srodku membrane i gaz pod wysokim cisnieniem ktore normalnie w swiecie sie zuzywaja. zauwazylem tez ze w e34 nivo jest hydrauliczne tak jak opisalem a w e39 pneumatyczne na poduszkach powietrznych. takze przyjaciele w e34 z nivo trzeba powymieniac gruszki ktore znajduja sie pod spodem auta przy zawieszeniu a fachowo zwa sie akumulatorami cisnienia zawieszenia bo to one sa winowajcami twardego zawieszenia. nie sa wcale takie drogie a najlatwiej dostac firmy febi, tak zauwazylem przykladowo sa tu
http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(22evhz45gmwqrtaa0anxvyrr))/Samochod3.aspx?GenArtNr=1718 230zl nie majatek. sam szykuje sie do takiej operacji. szkoda ze jest ogolnie tak malo informacji dotyczacych tego zacnego nivo i mialbym prosbe w zwiazku z tym aby ludzie posiadajacy na ten temat wiedze materialy czi instrukcje zamieszczali je tu lub najlepiej byloby stworzyc nowy dzial poswiecony tylko temu zawieszeniu. uch ale sie rozpisalem mysle ze pomoglem choc troche
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 0:38 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Ja już miałem wywalać swoje... koszt zmiany na normalne zawieszenie to części ok 1000zł
-amortyzatory 2szt
-mocowania górne 2 szt
-sprężyny tylne 2szt
-odbojniki
-gumowe podkładki sprężyn
-robocizna 300zł
Gdzie znalazłeś gruszki za 230zł/szt
?? wszędzie są tylko oryginały za 650zł/szt.... sporadycznie trafiają się Febiego za 450zł jakoś ale jeszcze nikt nie miał 2szt.
Pozdro
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 1:23 pm ]
Niestety gruszek Febi w Focie nie ma w magazynach i nie bedzie jest mozliwość zakupu tylko orginalnej cześci.
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 1:29 pm ]
Znalazłem coś takiego zawsze to mniej niż oryginał
http://www.car-parts24.eu/products/BMW/ ... 4-e32.html
-amortyzatory 2szt
-mocowania górne 2 szt
-sprężyny tylne 2szt
-odbojniki
-gumowe podkładki sprężyn
-robocizna 300zł
Gdzie znalazłeś gruszki za 230zł/szt
Pozdro
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 1:23 pm ]
Niestety gruszek Febi w Focie nie ma w magazynach i nie bedzie jest mozliwość zakupu tylko orginalnej cześci.
[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 1:29 pm ]
Znalazłem coś takiego zawsze to mniej niż oryginał
http://www.car-parts24.eu/products/BMW/ ... 4-e32.html
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 16:13 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Czarek
- Bywalec
- Województwo: Podlaskie
moim zdaniem jezeli hans wymyslil i wpakowal takie zawieszenie to ma takie byc, przerobka na zwykle niema sensu bo z czasem d*** i tak ci siadzie. bede mial chwilke czasu to poszukam i powesze za tanimi kulkami i dam znac. nie przerabiajcie na zwykle dajcie spokoj troche cierpliwosci a usprawnimi swoje niva
- suley
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Dolnośląskie
Re: JAK SPRAWDZIĆ tylnie zawieszenie NIVO
Wczoraj wjechałem autem na kanał żeby coś zrobić. Patrzę a tu jakieś przewody, śmieszne cięgno itd. okazuje się że mam nivo
Tylko że nawet nie zauważyłem, nieraz wiozłem 5 osób i d*** trochę przysiadała ale nie było czuć że dąży do tego żeby się wypoziomować. Teraz pytanie, jak sprawdzić czy zawias na 100% jest sprawny? Jakiś inny sposób oprócz zabawy cięgnem - nie wymagający kanału? Dodam że zawieszenie jest komfortowe i nie wydaje żadnych dźwięków, działa jak normalne amortyzatory.
Tylko że nawet nie zauważyłem, nieraz wiozłem 5 osób i d*** trochę przysiadała ale nie było czuć że dąży do tego żeby się wypoziomować. Teraz pytanie, jak sprawdzić czy zawias na 100% jest sprawny? Jakiś inny sposób oprócz zabawy cięgnem - nie wymagający kanału? Dodam że zawieszenie jest komfortowe i nie wydaje żadnych dźwięków, działa jak normalne amortyzatory.
-
tomek-tarnow
- Bywalec
I stało sie Poduszka strzeliła i puszcza powietrze auto siadło i tylko słychac syk z za koła!
teraz pytanie
jak zdemontowac to ustroństwo tzn srube dolna okrecilem i z góry sa dwa weże jeden cienki odkrecany drugi gruby czarny nasuwany
i mam pytanie ten czarny nalezy zciągnąc??? pytam bo jest bardzo twardy i nieiwem czy pozniej nie bede mial problemu z zalozeniem go !
teraz pytanie
jak zdemontowac to ustroństwo tzn srube dolna okrecilem i z góry sa dwa weże jeden cienki odkrecany drugi gruby czarny nasuwany
i mam pytanie ten czarny nalezy zciągnąc??? pytam bo jest bardzo twardy i nieiwem czy pozniej nie bede mial problemu z zalozeniem go !
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
Witam
Gruszki kupione 350zł/szt. firmy Febi w sklepie internetowym iparts.pl oni jako jedyni posiadali 2szt. zamienników akumulatorów ciśnieniowych (owych gruszek) dodatkowo wymieniane będą przewody oraz będzie zalany i przepłukany układ olejem CHF11S(olej zalecany przez BMW). Mam nadzieje że nivo odzyska swoją młodość i amortyzacje
Gruszki kupione 350zł/szt. firmy Febi w sklepie internetowym iparts.pl oni jako jedyni posiadali 2szt. zamienników akumulatorów ciśnieniowych (owych gruszek) dodatkowo wymieniane będą przewody oraz będzie zalany i przepłukany układ olejem CHF11S(olej zalecany przez BMW). Mam nadzieje że nivo odzyska swoją młodość i amortyzacje
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re:
Zacząłbym od poduszki amortyzatora, na poczatku zacznie piszczeć a później będzie koszmarny łomot.2Ya pisze:Pomogłeś ,pomogłeśDzięki .
U mnie tez jest sztywne i do tego z lewej strony popiskuje przy obciążeniu,a i czasem przy dość mocnych przechyłach to i teraz wiem co i jak
Pozdro.
- 2Ya
- Bywalec
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Re:
Jawor pisze:Zacząłbym od poduszki amortyzatora, na poczatku zacznie piszczeć a później będzie koszmarny łomot.2Ya pisze:Pomogłeś ,pomogłeśDzięki .
U mnie tez jest sztywne i do tego z lewej strony popiskuje przy obciążeniu,a i czasem przy dość mocnych przechyłach to i teraz wiem co i jak
Pozdro.
Czyli masz na myśli po prostu tzw. gruszkę ,o której mowa w temacie ?
Nie ma tragedii na razie ale fakt faktem sztywne troche jest i jak mam załadowane auto to piszczy z lewej strony i sposób na to jest jeden - trzeba unieść za błotnik i spokój na jakis czas